Isparta Seçmeni Kararsız!

BASA Genel Koordinatörü Mustafa Geysoğlu, seçim atmosferinde yapılan anket çalışmalarında özellikle belediye hizmetlerinden memnuniyet oranının adaya aynı şekilde döndüğü düşüncesinin yanlış olduğunu dile getirdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 20 Ağustos 2013 11:06
Isparta Seçmeni Kararsız!

BASA Genel Koordinatörü Mustafa Geysoğlu, seçim atmosferinde yapılan anket çalışmalarında özellikle belediye hizmetlerinden memnuniyet oranının adaya aynı şekilde döndüğü düşüncesinin yanlış olduğunu dile getirdi. Geysoğlu, “Haziran ayında yaptığımız anket çalışmasında ‘belediye hizmetlerinden memnuniyet oranı yüzde54’çıktı. Yüzde 60’da belediye başkanından memnuniyet vardı. Ancak bu rakam aynı oranda adaya dönmüyor” dedi.

Mart ayında kurulan ve o günden bu yana önemli araştırmalara imza atan Batı Akdeniz Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (BASA) seçim dönemine sıkı hazırlanıyor. Genel Koordinatör Mustafa Geysoğlu, vatandaşın araştırma şirketlerinin açıkladıkları sonuçlardan etkilenebildiği belirtti. Araştırma şirketlerinin sorumlu davranması gerektiğini belirten Geysoğlu, manupilatif sonuç üretenlerin olabildiğini söyledi. Özellikle siyasilerin hizmet noktasında memnuniyet ölçümü yaptırdıklarında çıkan rakamın tamamının kendilerine oy olarak dönecekmiş gibi yorum yaptıklarını fakat bunun sadece yüzde 50’sinin baz alınması gerektiğini bildiren Geysoğlu, şunları söyledi; “Araştırma süreci taraflı olabiliyor. Biz bunun önüne geçmek istedik. Araştırmanın tasarlanmasından, örneklemin seçilmesine, anketör eğitimlerinden, analizlere kadar tüm süreçlerde kusursuz iş üretme gayretindeyiz.

HAZİRAN AYINDA YAPTIĞIMIZ ANKETLE BUGÜN YAPACAĞIMIZ BİR ANKET ARASINDA DAĞLAR KADAR FARK ÇIKABİLİR
Isparta’da Haziran ayında siyasi alanda bir anket çalışması yaptık. Halk şuanda kararsız ve adayı bekliyor. Hiçbir zaman kendi içgüdülerimizle konuşmadık. Adaylar belirlendikten sonra anket çalışmaları devam edecek. Yaptığımız anket çalışmasında ‘belediye hizmetlerinden memnuniyet oranı yüzde54’çıktı. Yüzde 60’da belediye başkanından memnuniyet vardı. Ancak daha sonrasında sel felaketi ve Gökkubbe inşaatında bir göçme meydana geldi. Bunların sonucunda halka olumsuz bir yansıması olabilir. Onun için bundan sonra yapılacak anketlerde oranlar değişebilir.

MEMNUNİYETİN HEPSİ OY OLARAK GERİ DÖNMEZ
Belediye hizmetlerinden memnun olma oranının yüksek çıkması durumunda o adaylar bu memnuniyetin aynı oranda ya da 3-5 eksik kendilerine döneceğini umuyorlar. Burada yanılınan bir nokta var. Isparta, Antalya ve Burdur’da yaptığımız araştırmaların üçünde de memnuniyetin ancak %50 oranında oya dönüştüğünü gözlemledik. Ama çoğu zaman kişiler bu memnuniyetin hepsinin kendine döneceği umuduyla hareket ediyor. Bu kilit bir nokta dikkat edilmeli. İnsanlar bir belediyeden yüzde 60 memnun ise bu oya yüzde 30 olarak yansıyabilir. Aynı oranda dönmüyor. Bu çalışmayı 3 ilde yaptık ve 3 ilde de aynı durumu gördük.

SEÇİME 2 HAFTA KALA YAPILACAK BİR ANKET
SONUCU ORTAYA KOYAR
Şuanda yapılan anket sonuçları bile insanların zihinlerinde bir şeylerin şekillenmesine yardımcı oluyor. Ama arada çıkacak sorunlar, gelişmeler ve gündemlerin etkileri olacağı gibi kesin sonuca yakın rakamlar seçimlere son 2 hafta kala ortaya çıkabilir. O dönemde yapılan sonuçlar seçim sonuçlarına daha yakın olacaktır.

ISPARTA HALKI ETKİLENİYOR
Araştırma şirketleri manüpilatif araştırmalar yapmamalı. Fakat maalesef böyle şeyler oluyor. Açıklanan sonuçlar kararsız olanları ya da ‘ben şu partiye oy vereceğim ve oyum boşa gidecek’ diyen kesimi yönlendirebiliyor. Vatandaşın doğru araştırma sonuçlarına ulaşıp yapabileceği karar değişiklikleri sorunlu bir durum değil. Belki olması gereken de bu. Burada dikkat edilmesi gereken vatandaşın bu durumun farkında olup güvenilir şirketlerin sonuçlarını takip etmesidir.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum