Isparta Su Alarmı

Vali Yardımcısı Cengiz Ata başkanlığında toplanan İl Hıfzıssıhha Kurulu, yerel yönetimleri içme ve kullanma sularının toplum sağlığını bozmayacak şekilde vermesi konusunda uyardı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Ağustos 2012 16:27
Isparta Su Alarmı

Isparta İl Hıfzıssıhha Kurulu geçtiğimiz gün Vali Yardımcısı Cengiz Ata başkanlığında toplandı. Toplantıda içme ve kullanma sularının temiz olması, toplum sağlığının korunması ve su kesintilerinin herhangi bir sağlık sorununa yol açmaması için tedbirlerin alınmasına karar verildi.

İçme ve kullanma sularının insan ve toplum sağlığını doğrudan etkileyen önemli etmenlerin başında gelmekte olduğunu belirten Vali Yardımcısı Cengiz Ata, bu sebeple; içme ve kullanma sularının güvenli ve temiz olması, toplumun suya kolayca ulaşabilmesi gerektiğini söyledi.

İŞTE O KARARLAR

Toplum sağlığının korunması ve su kesintilerinin herhangi bir sağlık sorununa yol açmaması için İl Hıfzıssıhha Kurulunda şu kararlar alındı:

“Öncelikle mümkün olduğunca, su kesintisine gidilmemesi için tüm alternatifler değerlendirilmeli ve zamanında tedbir alınmalıdır. Su kesintisi zorunlu ise uzun süreli kesintilerden kaçınılmalıdır. Zorunluluk halindeki bir günü aşan kesintilerde gerekli tedbirler alınmalıdır. Kesinti planlaması da dahil olmak üzere su kesintilerinin her aşamasında ve su dağıtım sisteminde arıza olması halinde, sağlık müdürlükleri ile koordinasyon sağlanmalıdır. Normal şartlarda şebeke sularındaki serbest klor miktarı 0.5 ppm (mg/L) olmalıdır. Ancak, su kesintilerinin yaşandığı yerlerde süper klorlama yapılmak suretiyle bu miktar 1 ppm (mg/L)e çıkarılmalıdır. Arıza durumunda, bakım onarım yapılarken iyi planlama yapılmalı, onarım yapılan şebeke bölümü 10 ppm klor içeren suyla 20 dakika dezenfekte edildikten ve bu yüksek klorlu su geri çekilip 1 ppm klor içeren suyla durulandıktan sonra şebekeye bağlanmalıdır.

Kesinti süresince kontroller sıklaştırılman, suyun bakteriyolojik analizleri, serbest klor ölçümleri aksatılmadan yapılmalıdır. Klorlama cihazlarının periyodik bakımlarının yapılarak sürekliliği sağlanmalı ve sistem muhtemel arızalara karsı yedeklenmelidir. Şebekede klor tespit edilememesi ve/veya mikrobiyolojik kirlilik tespiti durumunda ilgili kurumun yazılı olarak uyarılarak olumsuzluğun giderilmesi sağlanmalıdır. Herhangi bir salgın hastalık ortaya çıkması durumunda sağlık teşkilatının talebi üzerine su kesintisine son verilmelidir. Kesinti sonrasında şebekeye verilecek su berraklaşıncaya kadar tüketici tarafından 3- 5 dakika akıtılmalıdır. Akıtılan suyun israf edilmemesi için tuvalet vb. yerlerin temizliğinde kullanılmalıdır. Kesinti süresince şebeke suyu içme amaçlı kullanılacak ise tercihen 1 - 2 dk kaynatılıp, soğutularak kullanılmalıdır.

Su ile bulaşan bulaşıcı ve salgın hastalıklara zamanında ve etkin bir şekilde müdahale etmek için, su şebeke sisteminin kaynak, depo, isale hattı, klorlama üniteleri ile kanalizasyon şebekesi bilgilerini içeren plan ve krokileri yerel yönetimlerce hazır bulundurulmalı ve bunların bir örneği sağlık teşkilatı yetkililerine de verilmelidir Bütün yerleşim yerlerinin su ve kanalizasyon sistemlerinin ayrı ayrı renkte, kaynak depo girişi ve çıkışı, klorlama noktaları ve şebekeye katılan kuyu veya ilave kaynak varsa bunları da gösteren ve ilgili yerel yönetimler tarafından hazırlanan krokiler, İl Sağlık Müdürlüğü/Sağlık Grup Başkanlığında da bulunmalıdır”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.