Isparta Taşeron İşçiler Derneği Kuruldu

Isparta’da Taşeron İşçileri Derneği Kuruldu. Derneğin Kurucu Başkanı Zehra Kaya, düzenlediği basın toplantısında “Taşeron işçisi haklarını öğrenmelidir ve mücadele başlatılmalıdır” dedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 28 Mart 2014 11:15
Isparta Taşeron İşçiler Derneği Kuruldu

Isparta Taşeron İşçileri Derneği Kurucu Başkanı Zehra Kaya, düzenlediği basın açıklamasında “Derneğin amacı, dernek üyelerinin ve ailelerinin sınıfsal, ulusal, ekonomik, sosyal ve kültürel hak ve çıkarlarını korumak, geliştirmek gereğini taşır. Bu hedefi gerçekleştirirken, devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünün korunmasını öncelik sayar” dedi.

TAŞERON SİSTEMİNE KARŞI MÜCADELE
Kaya, “Bu amaçla; Üyelerinin yaptıkları işe uygun insanlık onuruna yaraşır adaletli ücret sağlama çalışır. Üyelerinin beden ve ruh sağlığını koruyacak gelişmelerinin sağlayacak önlemler almaya çalışır. Üyelerin geleceğe güvenle bakmalarını sağlayacak olan sosyal güvenlik sistemini geliştirmeye çaba gösterir. Dernek üyelerinin hak ve çıkarlarını geliştirmek amacı ile bu ve benzeri amaçla kurulan demokratik kitle örgüttü ve sendikalarla demokratik kanallarda ortak çaba içinde olur. Dernek taşeron sistemine karşı mücadele ederi taşeron sisteminin ortadan kaldırılmasını sağlamaya çalışır” ifadelerini kullandı.

İŞÇİLER HAKLARINDAN HABERSİZ
İşçilerin birçok haklarından habersiz olduğunu kaydeden Kaya, “2003 – 2008 dönemi taşeron işçilerinin arttığı dönem. İşçiler haklarından habersiz. Sermayedar sınıf ya bu hakları kaldırmak istiyor veya daha kötü bir düzenlemeyi hedefliyor. Eğer bu düzenlemeler engellenmezse taşeron işçiliğin yerini köle, kiralık işçilik alacak ve çalışma koşulları daha da kötü olacak. 2002 yılında taşeron işçi sayısı 387 bindi. 2011 yılında bu sayı 1 milyon 611 bin’e yükseldi. Kamu işçisi 1993 yılında 700 bin iken 2013 yılında 178 bin’e inmiştir. Taşeron işçilerin sendikalaşma, toplu pazarlık ve grev hakları vardır. Yasalarda taşeron işçi diye ayrı bir kesim bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı.

TAŞERON İŞÇİSİ HAKLARINI ÖĞRENEREK MÜCADELE BAŞLATMALIDIR
Isparta Taşeron İşçiler Derneği Kurucu Başkanı Zehra Kaya, “Örneğin PTT, Temizlik işi belediyenin asli işlerindendir. Alt işverene verildiği zaman hak kısıtlamaları olmaktadır. Bu da muvazaalı durum oluşturmaktadır. Son 10 yılda keyfi işten çıkarmalar ve kadın işsizlik aşırı derecede artmıştır. Tevfik Fikret’in yüz yıl önce dediği ‘Elbet Sefil Olursa Kadın, Alçalır Beşer’ gerçekleşiyor. Taşeron işçisi haklarını öğrenmelidir ve mücadele başlatılmalıdır. Eğer omuz omuza mücadele edilmezse, taşeron işçiler bu haklarında da olacaklar köle işçi konumuna düşeceklerdir. Bu nedenle, Kamu işyerlerinde çalışan ancak, bu durundaki işçilerimiz özlük ve demokratik hakları Taşeron firmanın keyfiyetine teslim edilen işçilerimizin Sosyal, Özlük ve Demokratik haklarını kullanabilmeleri için derneğimize üye olmalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Kunduracılar Sitesi’nde faaliyet gösterecek olan Isparta Taşeron İşçileri Derneği 13 Nisan tarihinde düzenlenecek kokteylle resmi açılış yapacak.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.