Isparta Teşvikten Memnun Değil

Isparta Teşvikten Memnun Değil

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Nisan 2015 17:32
Isparta Teşvikten Memnun Değil

Isparta Ekonomi Formu bugün Barida Hotel’s Eğirdir Salonu’nda gerçekleşti. Gerçekleşen programda Isparta ve Türkiye ekonomisi konuşuldu. Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, “Isparta ekonomide gelişen bir şehir ancak verilen teşvikten Isparta halkının memnun olmadığını biliyorum” dedi.

Programa Ekonomi Bakanı Yardımcısı Adnan Yıldırım, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Müsteşar Yardımcısı İsa Coşkun, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Üretici Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Muhsin Dere, Gümrük Bakanlığı Risk Yönetimi ve Kontrolü Genel Müdürü Murat Özsoy, Isparta Valisi Vahdettin Özkan’ın yanı sıra iş adamları ve daire müdürleri de katıldı.

ISPARTA’DA SEKTÖRLERİN İYİLEŞTİRİLMESİ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ
Isparta Valisi Vahdettin Özkan, ilimiz açısından önemli bir gün. Ekonomi bakanlığı öncülerinde Isparta’mızın ekonomi konusunda sıkıntıları Ankara’da görüşüldü. Sektörlerimizde yatırımcılarımızdan ihracat yapmak isteyenlerin sorunları nelerdir? İlgili birimlere aktarmak yerine tek tek karar mercilerin ilimize gelerek bu hizmeti sunma kararı aldılar. İlimiz ve sektörlerimiz içerisinde üretim yapmak isteyen vatandaşlarımızın sorunları nelerdir, bu soruların cevapları Ankara’da görüşülüp burada sergileniyor.

Isparta ilimiz nüfus olarak 420 bin nüfusumuz var. Bizim ilimizde tarımsal potansiyel hayvansal potansiyelimiz var. Kırsal turizm alanında ciddi potansiyel var. Bunların yanında iyileştirmemiz gereken alanlar var. Isparta deyince ilim şehri, eğitim kenti akla geliyor. Hep beraber iyileştirme alanlarını düşünmemiz gerekiyor. İlimizde yaşam standartları oldukça yüksek. Bunun sonucu olarak kamu görevlileri emekli olduktan sonra burada yerleşmektedir. Emeklilere güzel olanaklar sağlayan bir şehir. Bu konuda da Isparta için iyileştirme konularını burada hep beraber konuşacağız” dedi.

ISPARTA’NIN İHRACATI 2002 YILINDAN BU YANA 3 KAT ARTTI
Ekonomi Bakan yardımcısı Adnan Yıldırım, “Ben Isparta’ya geldiğimde biraz da Denizli’ye gelmiş gibi oldum. Ankara’dan gelirken Denizli’ye gelirdik. Buradan da Burdur, Isparta’dan Antalya’ya giderdik. Sizlerden biri olarak burada bulunuyorum. İllerde ekonomi zirvesi yapıyoruz. Yarın da başka illere gideceğiz. Isparta’ya geldim geleli kendimi Ispartalı gibi hissediyorum. Bugün neden buradayız. Ekonomide geleceği konuşuyor olacağız. Türkiye ekonomisine baktığımız zaman ekonomimiz büyümeye devam ediyor. Tüm bu zorluklar içinde ekonomiyi büyüttük. 2023 hedeflerimizin içerisinde illerimizin de istekleri var. Biz bu konuları gün be gün takip ediyoruz.

Ekonomi Bakanlığı olarak genellikle dış ticarete önem veriyoruz. Ancak Türkiye içerisinde de sorumluklarımız var. Bugün Isparta’ya çalışmaya geldik. Isparta’da Isparta’yı dinleyeceğiz.

2002 yılından bu yana 3 kat daha fazla ihracat yapılıyor. Bunun içerisinde Isparta’da ticaret konusunda iyiye gidiyor. Isparta diğer illere nazaran daha çok dış ticaret veriyor. Isparta ihracat yapmayı öğreniyor. Isparta’da ihracatın geliştiğini görüyoruz. Biz Ekonomi Bakanlığı olarak Isparta’dan umutluyuz. Sadece tarım açısından değil sanayi konusunda da fırsatlara açık bir şehir.

Gülü nereye baksak görüyoruz. Ama halıyı da unutmamak lazım. Halının korunmasını son derece önemsiyoruz. Şubat ayından itibaren dışarıdan halı gelmemesi konusunda çalışmalar yaptık. Türkiye içerisine Isparta halısının yaygınlaştırılması konusunda da çalışacağız.

Bir önemli konu da illere yatırım teşvikleri uygulayacağız. Bu konunun önemini biliyorum. Teşvik sistemimiz bölgeler esasına dayanıyor. 1-6 ya kadar dayanıyor. Ama Ispartalının teşvikini beğendiğini söyleyemem. 2012 Haziran’dan itibaren yeni bir teşvik sistemi uyguluyoruz. Yatırım teşvikleri. Birkaç parçadan oluşuyor. Bölge sistemi üzerinde durduğunu biliyoruz. Yeni teşvik isteğimiz bölgeler esasına dayanıyor. Isparta’nın da bu kısmı fazla sevdiğini söyleyemem. Bu Antalya ve Denizli için de geçerli. 4-5-6. bölgelerin lehine olan bir sistem. Kalkınma Bakanlığımızın 61 kriterine göre oluşturduğu bir sistem. Bizim teşvik sistemimiz bundan ibaret değil. Total teşvik sistemimizin sadece 5’te 1’i bu. 5 ayrı bölüm daha var. Örneğin öncelikli sektörler var. O alanlar da yatırım yaparsanız 5. bölgedeki teşviklerden yararlanabilirsiniz. Öncelikli sektörler çıktığı gibi de kalmadı. Önerilere göre 6 madde daha yazıldı. Öncelikli sektörlerin sayısı artırılıyor. Bunlara yatırım yapanlar çok avantajlı. Stratejik yatırmalar var birde. Bu alanda yatırım yapıyorsanız hangi ilde yatırım yaptığınızın önemi yok. 5. Bölge teşviklerinden faydalanıyorsunuz. Bir de büyük yatırımlar var. Bunlar Denizli, İzmir için de geçerli. Sadece bölgesel teşviklere takılıp kalmayın. Ancak teşvik sitemiyle ilgili yaşadıklarınızı tek tek bilmek istiyoruz. Birlikte hareket edersek Isparta için daha iyi şeyler yapacağımıza inanıyoruz” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum