Isparta Türkiye Ortalamasının Altında

Vali Memduh Oğuz, kanser vakalarından, radyasyona ve içme suyuna kadar bir çok konuda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Ocak 2013 11:41
Isparta Türkiye Ortalamasının Altında

Isparta Valisi Memduh Oğuz İl Halk sağlığı müdürlüğüne yaptığı ziyarette Isparta ile ilgili önemli konularda açıklamalarda bulundu. Vali Memduh Oğuz geçtiğimiz aylarda gündeme gelen kanser vakalarının arttığı yönündeki iddiaların temelsiz olduğunu belirterek yapılan araştırmalar neticesinde Isparta’daki kanser görülme oranlarının Türkiye geneline göre kat daha az olduğunu belirtti.

Vali Memduh Oğuz, “Halk Sağlığı müdürlüğümüzü bugün ziyaret ediyorum.Doktor Meral Hanım ve İlk Sağlık Müdürümüz ile vilayetimizi ilgilendiren çeşitli konuları görüştük görüşüyoruz.Bu vesile ile kamuoyu ile paylaşmak istediğim bazı bilgileri sizlerin aracılığı ile duyurmak istiyoruz..Birkaç husus öteden beri söyleniyor,bir polemik mevzuu.Bütün eleştirileri bütün değerlendirmeleri bilimsel bir süreçten geçirerek yanıtlıyoruz.Bunlardan bir tanesi Isparta genelinde bir dönemdir acaba kanser vakalarında bir artış var mı gibi bir iddia söz konusuydu.Bu temelsiz bir iddia ,yaklaşık iki aydır bu konu üzerinde bilimsel çalışmalar yapıldı.Türkiye genelindeki istatistikler değerlendirildi. 5-6 senedir Isparta genelinde görülen kanser vakıaları tek tek istatistiki değerlendirmeye tabi tutuldu ve memnuniyetle şunu gördük ki Türkiye genelinde kentsel bölgelerde kanser oranı binde beş kırsal da binde üç oranında görülüyor . Isparta da bunun bazen binde bir bazen de binde birin altında olduğu hatta 2009 ,2010,2011 ve 2012 yıllarında binde bir civarında olduğu yani Türkiye oranının üçte bir oranından daha az olduğunu memnuniyetle gördük. İnşaallah bu daha da azalır. Kanser vakıalarında Isparta da artış söz konusu değil hatta Türkiye ortalamasının çok altında . Bunlar tespit edilen ve bizi bağlayan rakamlardır.Kanser vakıaları ile ilgili bilimsel rakamlardır.’dedi.

RADYASYONDA HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN BİR DURUM YOK

Radyasyon konusunda önemli açıklamalanda bulunan Vali Memduh Oğuz Türkiye Atom Enerjisi kurumundan gelen Resmi araştırma sonucuna göre Isparta’da Halk sağlığının tehdit edici bir durumun olmadığını belirtti. Vali Oğuz “İkincisi Isparta da acaba radyasyonda bir fazlalık var mı konusu gündeme gelmişti. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ile yazışmalarımız oldu Oradan da resmi cevap geldi. Bizim halk sağlığı üzerinde ne kadar titiz olduğumuzu ifade etmek istiyorum.İşte oradan aldığımız sonucu Isparta da halk sağlığı açısından radyasyon oranı itibarı ile herhangi bir şekilde tehdit edici bir hususun bulunmadığı ortaya çıktı.Yani radyasyon konusunda da Isparta atmosferinde halkı rahatsız edecek hiçbir husus yoktur.Bu da en üst bilimsel kurulun raporu ile belirlenmiştir.’dedi

EĞİRDİR GÖLÜNÜN SUYU TEMİZ
Isparta’nın önemli bir su kaynağı olan Eğirdir Gölü konusunda da açıklamalarda bulunan Vali Oğuz Göl suyunda halk sağlığını tehdit edecek bir durumun olmadığını belirtti.
Vali Memduh Oğuz, “Bir başka husus ta Eğirdir Gölünün suyu ile ilgili idi. Orada da halk sağlığını tehdit edecek herhangi bir husus olmadığı en az 26 laboratuarda yapılan tetkikte ortaya çıkmıştır. Bunu da halkımızla paylaşmak istiyorum.’


SEZERYAN SAYISI DÜŞMEYE BAŞLADI

Vali Oğuz’un son olarak son yıllarda Isparta’da hızlı bir atış yaşanan sezeryan doğum vakalarına değindi. Sezeryanı tasvip etmediklerini belirten Vali Memduh Oğuz Halk sağlığı müdürlüğü olarak yaptıkları çalışmada sonra normal doğum oranlarında artış gözlendiğini belirtti.
Vali Memduh Oğuz, “Ayrıca bir halk sağlığı çalışmamızdan da söz etmek isterim. O da normal doğuma vatandaşların teşvik edilmesi konusudur. Tıbbi bir zaruret olmadığı takdirde sezaryen veya normal olmayan doğumun teşvik edilmesini hiç arzu etmiyoruz. En güzeli tıbbi bir zaruret yoksa normal bir doğum yapmaktır. Çünkü bundan hem nesiller itibarı ile hem anne hem bebek itibarı ile pek çok sağlıklı sonuçlar ortaya çıktığını görüyoruz. Pek çok mahsurun doğal doğum sureti ile ortadan kalktığını görüyoruz. Bu konuda halk sağlığı olarak ciddi bir çalışmamız var.İki yıllık bir çalışma sonucunda Isparta da gördük ki normal doğuma yönelişte bir artış oldu.Rakam çok yüksek değil ama 2011 ve 2012 yılında sezaryen doğumlarda azalma olduğu normal doğum oranının arttığını gördük Yani Halk Sağlığı Müdürlüğümüz ve İl Sağlık Müdürlüğümüzün bu konuda ki çalışmaları başarılı sonuçlar verdi ve vermeye devam ediyor.Halk sağlığı konularında çok titiz olduğumuzu Avrupa Birliği ile bütünleşme sürecinde olan Türkiye’de Isparta’nın halk sağlığına gösterdiği dikkat ve titizlikle örnek bir vilayet olduğunu belirtmek istiyorum’ dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.