Isparta’da 11 Bin 726 Esnaf Var

Isparta’da 11 Bin 726 Esnaf Var

Yayınlanma:
Isparta’da 11 Bin 726 Esnaf Var

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan araştırmada Isparta’da 11 bin 726 esnafın olduğu belirlendi. Şehirdeki işyeri sayısı ise 12 bin 864 olurken, esnafların iş kollarına göre dağılımında birinci sıra Bakkalların. 

Isparta’nın ‘Esnaf Şehri’ olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan araştırmada Isparta’da 11 bin 726 esnafın olduğu tespit edilirken, şehirdeki işyeri sayısı ise 12 bin 864. 31 Aralık 2017 yani yılsonu itibariyle nüfusu 433 bin 830’ü yükselen şehirde esnafın nüfusa oranı ise % 2,70 ve Oda sayısı da 28 olarak açıklandı. 

ISPARTA 26. SIRADA 

Söz konusu araştırmada, Isparta esnaf sayısının en fazla olduğu iller sıralamasında 81 il arasında 26. Sırada yer aldı. 

TÜRKİYE’DEKİ ESNAF 

SAYISI 1,6 MİLYON

Öte yandan, söz konusu araştırmada Türkiye genelindeki Esnaf sayısının 1 milyon 684 bin 425 olduğu belirtilirken, İşyeri Sayısı 1 milyon 812 bin 702 olarak açıklandı. Son açıklanan nüfus sayılarına göre ülke nüfusu: 80 milyon 810 bin 525 olan Türkiye’de esnafın Nüfusa oranı % 2,08 ve Oda Sayısı da 3 bin 023 olduğu vurgulandı. 

TESCİL – TERKİN FARKI 415 

Öte yandan, Isparta illere göre Gazete İşlem sayıları bakımından ise 54. Sırada yer aldı. Buna göre Isparta’da Tescil sayısı 1652, Tadil sayısı 287, Sicil Terkin sayısı 698, Meslek Terkin sayısı 112 ve Tescil – Terkin Farkı ise 415 olarak belirlendi. Bu konuda İstanbul 15 bin 786 Terkin – Tescil farkıyla birinci sırada bulunurken, Zonguldak -2 

Tescil Terkin farkıyla sonuncu sırada yer aldı. 

İŞ KOLUNDA BAKKALLIK 

VE BAYİLİK İLK SIRADA 

Isparta’da Esnafların yaptıkları iş kollarına göre en fazla Bakkallık, Bayilik ve Büfecilik yapılıyor. Bu işleri ise sırasıyla şu iş kolları takip ediliyor: Kahvecilik, Kıraathanecilik ve İnternet Kafe İşletmeciliği, Kadın ve Erkek Kuaförlüğü veya Berberlik, Pazarcılık, Lokantacılık (Kebap, Köfte, Döner ve her türlü yemek), Tuhafiyecilik Konfeksiyon İmal ve Satıcılığı, Kır Kahvesi, Çay Bahçesi, Çay Ocağı, Piknik ve Dinlenme Yeri İşletmeciliği, Taksicilik, Kamyonculuk, Kamyonetçilik,  Servis Aracı İşletmeciliği, Otobüsçülük, Oto Motor Tamirciliği, Terzilik, Mobilya İmal ve Satıcılığı, Emlak Komisyonculuğu ve Danışmanlığı, Marangozluk ve Dülgerlik, Fırıncılık, Demircilik (sıcak ve soğuk demircilik), Elektrik Tesisatçılığı, Hırdavatçı (Nalbur) İmal ve Satıcılığı, Ayakkabı İmal ve Satıcılığı, Kuyumculuk, Kasaplık, Sakatatçılık, Pastanecilik (Pasta, Börek, Tatlı v.b. İmal ve Satıcılığı), Kafe, Kafeterya, Kahvaltı Salonu İşletmeciliği, Telefon, Cep telefonu, Faks, Telsiz ve Diğer Haberleşme Cihazları ve Aksesuarları Satış, Minibüsçülük, Nakliyecilik ve Nakliyat Komisyonculuğu, Tesisat Kuruculuğu, Bakım ve Tamirciliği, Oto Şase, Kaporta Tamirciliği , Manavlık, Aperatif Yiyecek Maddeleri İmal ve Satıcılığı, Kantincilik, Turistik, Otantik Hediyelik ve Hatıra Eşya İmal ve Satıcılığı, Oto Elektrikçiliği, Elektrikli Araç Gereç ve Ev Aletleri İmal, Satış ve Tamirciliği, Züccaciyecilik, Şans Oyunları (Milli Piyango, Loto, Toto, Ganyan Bayii v.b.) Elektronik Cihazlar Araç Gereçler Satış, Bakımı ve Tamirciliği, Torna ve Tesviyecilik (Frezecilik, Vargel, Planyacılık, Taşlama, Alet Bilemeciliği), Pide, Lahmacun v.b. İmal ve satıcılığı, Kırtasiyecilik, Mahrukatçılık (Odun, Kömür v.b. Alım ve Satımı), Sıhhi Tesisatçılık, Un, Kepek, Yem ve Zahire Satıcılığı, Yağlama ve Yıkamacılığı, Yedek Parça İmal ve Satıcılığı, İnşaat Malzemeleri İmal ve Satıcılığı, Otel, Motel, Pansiyon ve Han İşletmeciliği, Oto Galericiliği (Oto Alım-Satım), Kaynakçılık, Bisiklet ve Motosiklet İmal, Satış ve Tamirciliği, Elektrik Malzemeleri İmal, Satış ve Tamirciliği, Fotoğrafçılık, Hurdacılık ve Geri Dönüşümcülük (Metal, Kağıt, Cam, Plastik v.b.), Kuruyemiş İmal ve Satıcılığı, Bahçe Düzenleme, Peyzaj İşleri, Tohum, Fidan, Çiçek Alım ve Satıcılığı, Oto Lastik ve Oto Lastik Kaynak ve Kaplamacılığı, Kabzımallık (sebze meyve toptancısı, komisyoncusu), Disko, Taverna, Gazino, Gece Kulübü, Pavyon, Birahane ve Bar İşletmeciliği.

 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.