Isparta'da 200 Bin Ton Elma Hasadı Bekleniyor

Türkiye’nin Elma Bahçesi Isparta’nın Eğirdir ilçesinde bu yıl 200 bin ton elma bekleniyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Temmuz 2012 12:54
Isparta'da 200 Bin Ton Elma Hasadı Bekleniyor

Eğirdir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Uğur Turgut da Türkiye'de en çok elma üretilen ilçenin Eğirdir olduğunu, ilçede yılda 200 bin ton üretimin altına düşülmediğini vurguladı.

İlçe halkının büyük bölümünün geçim kaynağını elmanın oluşturduğuna işaret eden Turgut, elma yetiştiriciliğinin meşakkatli bir iş olduğunu kaydetti.

Ocak ve şubat aylarında budama ile başlayan üretim aşamasının ekim ayındaki hasat dönemine kadar devam ettiğini dile getiren Turgut, üretim aşamasında üreticilerin özellikle ''kara leke'' hastalığı ile iç kurdu haşaratına karşı önemli mücadele yaptıklarını belirtti.

Kara leke hastalığının insan sağlığına olumsuz bir etkisinin olmadığını, ancak neden olduğu lekeler nedeniyle elmaların tüccarlar tarafından tercih edilmediğini anlatan Turgut, şunları söyledi: ''Üretici eğer çeşitli nedenlerle kara lekeye karşı gerekli mücadeleyi yapamazsa ve elmada lekelenmeler görülürse, elmanın ekonomik değeri yüzde 50'den fazla düşer, pazarlanmasında sıkıntılar yaşanır. Dolayısıyla üretici emeğinin karşılığını alamaz. Kara lekeli elmanın ticari anlamda değeri yok. Ya üçüncü sınıf olarak ayrılır ya da meyve suyu fabrikalarına gönderilir.''

Turgut, elmada yüzde 5 kara leke oranının kabul edilebilir bir oran olduğunu dile getirerek, üreticilerle yaptıkları görüşmeler ve incelemelerinde bu yıl Eğirdir elmasındaki kara leke oranının yüzde 1-2 civarında olduğunu tespit ettiklerini, bunun çok iyi bir oran olduğunu vurguladı. Kara leke hastalığına nem ve sıcaklığın neden olduğunu bildiren Turgut, erken uyarı sistemleriyle üretim aşamasının başarılı bir şekilde geçirildiğini, kara leke oranında önemli ölçüde düşüş yaşandığına dikkati çekti. Turgut, üreticilerin de bu durumdan memnun olduklarını dile getirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.