Isparta’da 3 Lira Salihli’de 9 Lira

Isparta’nın Uluborlu ilçesinde ki kiraz üreticileri, taban fiyattan ötürü sıkıntılı günler geçirirken, Manisa’nın Salihli ilçesinde aynı üretimi yapan çiftçiler, bu yıl köşelik oldular.

Yayınlanma:
Güncelleme: 23 Temmuz 2013 11:12
Isparta’da 3 Lira Salihli’de 9 Lira

Salihli'ye bağlı Allahdiyen köyünde yetişen dünyaca ünlü Salihli kirazında hasat döneminde yüzler güldü. başladı. Üreticilerin kooperatife getirdikleri kirazlar, açık arttırmayla 7 ile 9 lira arasında alıcı buldu.

Isparta’da ise bu yıl kirazın üreticiden, tüccara satış fiyatı 3 TL’ye kadar düştü. Salihli'ye bağlı Allahdiyen köyünde bu yıl ilk kez kurulan Sınırlı Sorumlusu Allahdiyen Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne bağlı üreticiler, ürünlerini açık arttırmayla geçen yıllarla oranla daha yüksek fiyatlara satmanın mutluluğunu yaşadı.

Isparta kirazının bu yılda beklenileni vermediğini söyleyen Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, tüccarlara veryansın etti. Isparta Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, “Isparta’da kiraz üretimi hızla artıyor. Bu yıl ortalama 25 bin ton kiraz üretimi sağlandı. Buna rağmen üreteciler kirazın çocuğunu iç piyasaya verdiler. Nedeni ise rekoltesi iyi kalitesi zayıf olduğundan ötürü. Bu yıl ihracat çok az. İklim değişikliğinden ötürü hasat dönemi 15 gün önce başladı.

Bundan dolayı üreticiler mağdur oldular. Kiraz alım merkezlerinden tüccarlar kendi keyiflerine göre alım yaptılar. Bir anda kilosu 5-6 TL iken, 3 TL’ye kadar düştü. Buda ürecileri mağdur etti. Bu mağduriyeti gidermek için Ziraat Odası önderliğinde Kriz İşletme Merkezi kurulması için öncülük yapacağız. Bunun sayesinde de üretici haklarını korumuş olacağız” dedi.

KÖYLÜLER KOOPERATİF KURDU, KİRAZ FİYATI UÇTU

S.S Allahdiyen Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin kısa bir süre önce kurulduğunu belirten Kooperatif Başkanı Ziraat Mühendisi İslam Horzum, "Allahdiyen kirazı diye bilinen dünyaca ünlü Salihli kirazının tamamına yakını yurtdışına ihraç ediliyor.

Kooperatif kurulmadan önce ihracatçılar kirazı kendi aralarında belirledikleri fiyatlarla satın alıyorlardı ve dolayısıyla fiyata da düşük oluyordu. Kooperatif kurulduktan sonra ise kirazı daha iyi değerlendirebilmek adına açık arttırma şeklinde gelen her müstahsilin malını pazarlıyoruz.

Kooperatif sayesinde üretici malı değerinde satıyor. Yaptığımız satış tekniğinden herkes memnun. Amacımız üreticilere daha fazla para kazandırmak ve kirazın tanıtımını yapabilmektir. Kooperatif kurulmadan önce kirazın kilogramı 5-7 lira arasında alıcı buluyordu. Kiraz fiyatı şu anda 7 ile 9 lira arasında değişiyor" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum