Isparta'da 53 Kişi Verem'e Yakalandı

Isparta Sağlık İl Müdürü Süleyman Önal, Isparta'da 2010 yılında 53 kişinin verem hastası olarak kayıtlara geçtiğini söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 31 Aralık 2010 18:03
Isparta'da 53 Kişi Verem'e Yakalandı

Isparta Sağlık İl Müdürü Süleyman Önal, Isparta'da 2010 yılında 53 kişinin verem hastası olarak kayıtlara geçtiğini söyledi.

Önal, Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası etkinlikleri kapsamında yaptığı açıklamada, verem hastalığı ile ilgili toplumu bilinçlendirmek amacıyla yılın ilk haftasının Verem Haftası olarak kutlandığını bildirdi. Tüberkülozun binlerce yıldır var olduğu bilinen bir mikropla oluştuğunu belirten Önal, hastalığın zengin-yoksul, genç-yaşlı ayırt etmeden herkeste görülebildiğini kaydetti.

Tüberkülozun, en çok akciğerlerde olmak üzere bütün organlarda hastalık yapabildiğini ve organlara zarar verdiğini anlatan Önal, tedavisiz bırakıldığı takdirde ya da kötü tedavi edildiğinde hastalığın öldürücü olabildiğine işaret etti. Önal, erken ve uygun tedaviye başlanıldığı takdirde hastalığın tamamen iyileşebileceğini belirtti.

Verem mikrobunun kaynağının tedavi görmemiş, aktif akciğer ve gırtlak veremi olan hastalar olduğuna işaret eden Önal, açıklamasına şöyle devam etti:

''Verem mikrobu hava yolu ile bulaşır. Hasta insanlardan, öksürme ve hapşırma ile, ortama yayılan mikrobun solunum yolu ile alınması sonucu bulaşır. Tedavi edilmeyen her hasta yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırır. Akciğerinde kavitesi olan, balgamında verem bakterisi bulunan hastalar daha fazla mikrop saçarlar. Verem hastalığı en çok akciğerleri tutar. Hastalığın tuttuğu diğer organlar akciğer zarları, lenf bezleri, böbrekler, kemikler, beyin zarlarıdır. Vücudun bütün organlarında hastalık yapabilir.''

Verem hastalığının belirtileri arasında halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama, akşamları hafif ateşlenme ve gece terlemelerinin yer aldığını ifade eden Önal, veremin teşhis ve tedavisinin verem savaşı dispanserlerinde ücretsiz olarak yapıldığını bildirdi. Tedavide verilen ilaçların düzenli kullanılması gerektiğini vurgulayan Önal, çünkü hastaların bir kısmının tedaviyi terk ettiğini ve toplumu tehdit etmeye devam ettiğini kaydetti.

Verem hastasının aile bireylerinin ve diğer temaslılarının da verem savaşı dispanserlerinde ücretsiz bir şekilde muayene edildiklerini hatırlatan Önal, temaslı muayenesi ile hasta olanların belirlenip ve tedavi edildiklerini kaydetti.

Türkiye'de yaklaşık yılda 17 bin yeni verem hastasının ortaya çıktığını, 2008 yılında Verem Savaşı Dispanserlerine kayıtlı 18 bin 452 verem hastası bulunduğunu aktaran Önal, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

''İlimizde 2010 yılında 53 yeni verem hastası kayda alınmıştır, 95 kişiye verem hastalığından koruma amaçlı ilaç başlanmıştır. Verem Savaş Dispanserimizde yıl içinde 13 bin 571 verem taraması yapılmış, 12 bin 247 akciğer mikrofilmi ve grafisi çekilmiş, 492 kişiye ppd testi yapılmış, 567 balgam bakılmıştır.''

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.