Isparta'da 610 Bin Tonluk Elma Hasadı Yapıldı

Türkiye'deki elma üretiminin yüzde 22'sini karşılayan Isparta'da elma hasadı sona erdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 31 Ekim 2011 09:55
Isparta'da 610 Bin Tonluk Elma Hasadı Yapıldı

Türkiye'deki elma üretiminin yüzde 22'sini karşılayan Isparta'da elma hasadı sona erdi. Toplam 210 bin 567 dekarlık alandan toplanan elmalardan iri olanları pazara sunulurken, küçük olanları meyve suyu fabrikalarına satılıyor.

Isparta'da yaklaşık 15 bin kişinin gelir kaynağı olan elmalar ağaçlardan toplandı. Kentte geçen yıl 600 bin ton olan elma üretiminin bu yıl 610 bin tona çıkması bekleniyor. Toplam 210 bin 567 dekarlık alandan toplanan elmalar boyutlarına göre ayrıştırılıyor. İri olan elmaların bir kısmı pazara sunulurken bir bölümü soğuk hava depolarına kaldırılıyor. Küçük elmalar ise meyve suyu için fabrikalara satılıyor.

Isparta Tarım İl Müdürü Sıddık İpek, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin elma üretiminde Çin ve Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra üçüncü sırada yer aldığını söyledi. Karaman, Niğde, Denizli ve Antalya'da da elma üretildiğini vurgulayan İpek, Isparta'nın Türkiye'deki elma üretiminin yüzde 22'sine sahip olduğunu kaydetti.

Isparta'da en fazla üretimin Eğirdir ve Gelendost ilçelerinde yapıldığını belirten İpek, 210 bin 567 dekarlık alanda elma yetiştirildiğini vurgulayarak,

"15 bin kişinin geçim kaynağını elma oluşturuyor, bu nedenle elma yöre halkımız açısından oldukça değerli" diye konuştu.

-Rekolte artacak-

İpek, geçen yıl Isparta'da 600 bin ton elma üretildiğini, bu yıl ise rekoltenin 610 bin tona çıkacağını söyledi. Elmanın bu yıl 80 kuruş ile 1,20 lira arasında alıcı bulduğunu söyleyen İpek, meyve suyu için olan küçük elmaların ise 30 kuruştan satıldığını belirtti. Fiyatların üreticiler açısından sevindirici olduğunu kaydeden İpek, "Elma geçen yıl Isparta ekonomisine 586 milyon 404 bin lira girdi sağladı. Bu yıl, bu rakamın üzerinde bir ekonomik katkı bekliyoruz" dedi.

Elmanın yüzde 30'unun meyve suyu olarak da satışa sunulduğunu anlatan İpek, elmadan sirke ve pekmez üretimlerinin de yapıldığını bildirdi.

Soğuk hava depoları sayesinde elmanın 12 ay boyunca muhafaza edilebildiğini ve istenildiği zaman satışa sunulabildiğini dile getiren İpek, şunları söyledi:

"Soğuk hava deposu kapasitesi bakımından Türkiye'de İstanbul'dan sonra ikinci il konumundayız. İlimizde üretilen elmanın yüzde 60'ını muhafaza edecek depoya sahibiz. 94 adet depomuzun toplam kapasitesi 363 bin ton. Bu nedenle üreticilerimiz elmayı sadece üretim aşamasında değil, 12 ay boyunca satabiliyorlar. Bu da elmanın değerini artırıyor."

Isparta'nın Türkiye'nin meyve bahçesi olduğunu kaydeden İpek, elmanın yanı sıra kiraz, kayısı ve şeftali üretimlerinin de yapılabildiğini ve Isparta ekonomisinin bu meyvelerden de önemli ölçüde katkı sağlandığını belirtti.

-Eğirdir elması-

Eğirdir Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral de yaptığı açıklamada, Isparta'da en fazla elma üretimini Eğirdir'in yaptığını kaydetti. Eğirdir'de 250 bin ton civarında elma üretiminin gerçekleştiğini ifade eden Özmeral, ilçe halkının büyük bir kısmının geçim kaynağını oluşturduğunu belirtti.

Elmanın sadece sofralık niteliğinde satılması yerine farklı üretim çeşitlerinin oluşturulması için de çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Özmeral, şuanda sofralık ya da meyve suyu için elma satışı yapıldığını kaydetti. Isparta'da meyve suyu olarak işleyen fabrikalarımız olduğunu ancak bunların daha da gelişmesini arzuladıklarını belirten Özmeral, "Bu konuda çeşitli teşvikler sağlıyoruz. Bunun yanı sıra elmanın sirke ve pekmez olarak da işlenmesini istiyoruz. Bazı halkımız kendi yiyeceği kadar evinde elmadan sirke ve pekmez üretiyor ama biz bunun ticari boyuta da yansımasını istiyoruz" dedi.

Özmeral, bu doğrultuda yatırım yapacak yatırımcılara her türlü desteği vermeye hazır olduklarını dile getirdi.


Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.