Isparta'da Balkonda Çanak Antene İzin Yok

Isparta'da binaların lejant hükümleri Mart 2012'den itibaren geçerli olmak üzere değiştirildi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Aralık 2011 11:59
Isparta'da Balkonda Çanak Antene İzin Yok

Isparta Belediye Meclisi İmar Komisyonu tarafından; yapı sektör temsilcilerinin ve vatandaşın ihtiyaç ve sorunları bağlamında güncel veriler araştırılıp değerlendirildi. Kanun ve Yönetmelikler kapsamında, Mimarlar Odası görüşü de alınarak yeni lejant hükümleri belirlendi. 1 Mart 2012 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni lejant hükümleri gereği görüntü kirliliğinin önüne geçmek adına yapılardaki tüm çanak antenler merkezi sistem olarak yapılacak, balkona konulamayacak ve bina dışından görünen kablo bağlantısı yapılamayacak.

ÇATILARDA DÜZENLEME

Eğik olarak düzenlenen çatı yüzeyleriyle son kat tavan seviyesi arasındaki çatı aralarında bağımsız bölüm yapılmamak, son kattaki bağımsız bölümlerle direkt bağlantılı olmak, minimum iç yüksekliği 1.80 metreden az olmamak, ait olduğu bağımsız bölüm alanının sınır izdüşümünden taşmamak kaydıyla, açık teras yapılabilecek. Toplam çatı alanının en az 3'te 1'i çatı örtüsü ile kapatılacak geri kalan istenirse açık teras yapılabilecek. Çatıda günısı, anten gibi sistemlerin tertiplendiği minimum 4 metrekare ortak alan bırakılması zorunlu. Dubleks mesken olmayan çok mülkiyetli yapılar ve müstakil yapılarda bu hüküm aranmayacak. Eğik çatı, meyili yüzde 40 'dan fazla olmamak kaydı ile varsa ön ve arka cephedeki saçak uçlarından, yoksa çıkma uçlarından başlatılacak. Saçak ucu ve en yüksek mahva kotunu 4, metreyi aşmamak koşulu ile dekoratif pencere, baca ve hava bacası için çatı üzerinden (0, 50) metreyi geçmemek üzere çatı şekli serbest olacak. Tonoz çatılarda kırma veya beşik çatı çözümü yapılırmış gibi elde edilen yüzde 40 çatı meyili geçilemeyecek.

GÜN ISILARINDA DÜZENLEME

Enerji Performansı yönetmeliğine göre yeni yapılacak olan ve kullanım alanı 2 bin metrekarenin üzerindeki oteller, hastaneler, yurtlar ve benzeri konaklama amaçlı konut harici binalar ile spor merkezlerinin merkezi ısıtma ve sıhhi sıcak su sistemlerinde güneş enerjisi toplayıcıları (gün ısı) ve/veya temiz enerji sistemleri ile desteklenmesi zorunlu olacak

KLİMALAR CEPHE DIŞINA ÇIKAMAYACAK

Klima dış üniteleri ve tesisatı balkonlarda veya dış cephe ile irtibatlı düşey tesisat galerilerinde veya nişlerinde cephe hatlarının dışına çıkmamak koşuluyla, dekoratif bir görüntü içinde mimari çözümlerle tertiplenebilecek. Yeni lejant hükümleri 1 Mart 2012'den itibaren geçerli olacak BU zamana kadar ki süreçte, eski ve yeni hükümler arasında çelişkiye düşülen konulanda başvuru sahibinin lehine olacak şekilde uygulanacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum