Isparta'da Deprem Olabilir

Uyanık, Van'da meydana gelen depremin bir benzerinin Burdur ve Isparta illerinde de yaşanabileceğini öne sürdü.

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Ekim 2011 00:58
Isparta'da  Deprem Olabilir

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Deprem ve Jeoteknik Araştırma Merkezi Müdürü Yrd.Doç. Dr. Osman Uyanık, Van'da meydana gelen depremin bir benzerinin Burdur ve Isparta yöresinde de yaşanabileceğini ileri sürdü. Uyanık, sessizce bekleyen Burdur fay hattının ne zaman harekete geçeceğini kestirmenin mümkün olmadığını söyledi.

Van'da 7.2 büyüklüğünde meydana gelerek can kaybına neden olan deprem, bir kez daha Türkiye'nin gündemine oturdu. SDÜ Deprem ve Jeoteknik Araştırma Merkezi Müdürü Yrd.Doç. Dr. Osman Uyanık, Isparta ve Burdur yöresinin de deprem tehdidi altında olduğunun unutulmaması gerektiğini bir kez daha hatırlattı.

SDÜ İstasyonu'nun, Van depremini 7.2 büyüklüğünde ölçtüğünü belirten Uyanık, şöyle konuştu: "Kandilli Rasathanesinin ölçtüğü değeri biz de ölçtük. Yanlış değer verilmesi ya da değerler arasında çelişki olması şeklinde bir durum söz konusu değil. Lokal büyüklük 6.6 olarak ölçülmüştür. Yaklaşık 100 civarında istasyondan gelen değerler var. Uzak istasyonlardan gelen değerler de belirleyicidir. Örneğin Isparta'nın ölçüm değeri kullanıldığından uzak bir istasyondan bahsetmiş oluruz. Bu yüzden 7.6, 7.3 gibi değerlere de yer verildi. Ama depremin büyüklüğü 7.2'dir."

Depremin o bölgeye ait lokal bir deprem olduğunu belirten Uyanık, şunları söyledi: "Yakın faylarda hareketlilik söz konusu. Deprem beklentisi bugün için ortaya çıkmış değil. Uzmanlar haritalardan fay noktalarının tek tek yerlerini gösterip tahminde bulunabilirler. Zaten acı olanda bu. Depremin olacağını tahmin edebiliyoruz ancak zamanını bilemiyoruz. Keşke bunu bilebilsek. Böyle bir teknoloji için yatırım yapılması gerekiyor. Yüzde 1 bile başarı sağlayıp bin insanın ölümünü engellemeyi bizler de isteriz."

ÇOK SAYIDA EV ZARAR GÖRÜR

Van'da meydana gelen benzer bir depremin Burdur ve Isparta'da da meydana gelebileceğini kaydeden Yrd.Doç. Dr. Uyanık, Burdur fay hattının 7 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini öne sürdü. 1914 yılında 6.9 büyüklüğünde meydana gelen depremin Burdur ve Isparta'da büyük hasara yol açtığını anımsatan Uyanık, sağlıksız binaların ayıklanması gerektiğini vurguladı.

"Isparta bir çanak içinde ve bu çanağın jeolojik yapısını dikkate alırsak böyle bir depremde çok fazla evin hasar görebileceğini söylemek mümkün" diyen Uyanık, o nedenle bir an önce tedbir alınması ve bir şeyler yapılması gerektiğini söyledi.

Uyanık, nasıl ki bir tezgahta sağlam ve çürük elmaları ayırabiliyorsak, inşaat mühendisleri ve işin uzmanlarının sağlıksız binaları sağlıklı binalardan ayırmak zorunda olduğunu anlatan Uyanık, şunları söyledi: "Sağlıksız binaların da yerine yenileri yapılmalı. Isparta'da 35-40 yaşını geçmiş binalar var bunlar büyük bir depremde yıkılacak. Bunu bilmek için müneccim olmanıza gerek yok. Geçen yıllarda SDÜ olarak 24 binayı inceledik ve 6'sı göçer nitelikte çıktı. Mimar Sinan Caddesi üzerinde bulunan bazı iş hanları göçer nitelikte çıktı. Böyle bir gerçekle yaşıyoruz ama hiçbir şey yapmıyoruz. Düşünün o binalarda yaşayan insanlar var ve hayatları tehlike altında. Bunu da kabulleniyoruz ve bundan hepimiz sorumluyuz. Tabi bu söylediklerim Burdur için de geçerli. Aynı acıyı ortak yaşayacağız."

SADECE DESTEK GEREKİYOR

Isparta için bina analizi yapılarak sağlıksız binaların ayıklanması bir başka anlamda kontrollerinin yapılması gerektiğine vurgu yapan Uyanık, sözlerini şöyle sürdürdü: "Isparta'da depremde hasar görme olasılığı yüksek 4000-4500 civarında kargas bina olduğunu tahmin ediyoruz. Üniversitemiz bina analizlerini yapma gücüne sahip. Bu imkanlar SDÜ'de var sadece destek gerekiyor."

TÜRKİYE'DE HER YER DEPREM TEHDİDİ ALTINDA

Türkiye'nin her yerinin deprem tehdidi altında olduğunu anlatan Uyanık, sözlerini şöyle tamamladı: "Bugün Akdeniz'de meydana gelen 7-8 büyüklüğünde bir deprem 2. Derece deprem kuşağındaki Antalya'da büyük hasara yol açabilir. Birinci ikinci derece kuşak diye bir şey yok. Türkiye'de her yer deprem tehdidi altındadır. Isparta'da birinci derece olmayan yerler var. Ama büyük bir depremde 2., 3., 4. derece olan yerler zarar görebilir."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum