Isparta'da Doğal Afet Duyarsızlığı!

Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün belediyelere afet riski taşıyan alanların belirlenmesi konusundaki yazısına Isparta Belediyesi başta olmak üzere 22 belediye talepte bulunmadı. 10 belediye yazıya yanıt bile vermedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 06 Temmuz 2012 11:55
Isparta'da Doğal Afet Duyarsızlığı!

Kamuoyunda Kentsel Dönüşüm Yasası olarak bilinen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunu’nun yürürlüğe geçmesiyle birlikte birinci derece deprem bölgesinde yer alan Isparta’da kentsel dönüşümün yol haritasının çizilmesi için konu İl Genel Meclisi’nde masaya yatırıldı. O görüşmede, Isparta’da 51 belediyeden çoğununun riskli alanların belirlenmesine ilişkin talepte bulunmadıkları ortaya çıktı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ağustos 2011’de kentsel dönüşüm konusunda 81 ile yazı gönderdi. Afetlerde zarar görecek yerlerin tespitini istedi. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü de 28 Eylül’de tüm belediyelere yazı gönderdi.

Birinci derece deprem bölgesinde yer alan Isparta’da bu yazıya Isparta Belediyesi başta olmak üzere 22 belediye ‘Talebimiz yok’ diye yanıt verirken, Yalvaç, Aksu, Yenişarbademli ve Sütçüler ilçe belediyeleri olmak üzere toplam 10 belediye yazıya yanıt vermedi. 19 belediye ise talepte bulundu.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDEN KORKMAYALIM
Mimarlar Odası Başkanı Merve Kuyu’da kentsel dönüşümün nasıl olacağını soru yanıt şeklinde sunumda gösterdi. Kentsel dönüşümün iyi bir fırsat olduğunu ve dönüşümden korkmamak gerektiğini kaydeden Kuyu, “ Bu konuya siyaset üstü düşünmek gerek. Isparta bu yasayla neler kazanacak buna bakmak gerek. Yasaya kesinlikle önyargılı bakılmamalı, iyi istişare edilmeli. Yasa olumlu ve başarılı” dedi.
Kentsel dönüşümle insanların daha kaliteli, güvenli, yaşanabilir ortamları kazanmasının hedeflendiğini aktaran Kuyu, “Binanız depreme dayanıksızsa, öncesinde tedbirleri almak en doğrusu. Acıları biliyoruz. Isparta birinci derece deprem kuşağında Bu gerçek göz ardı edilmemeli” diye konuştu.

ÖNEMLİ BİLGİLER
Kentsel dönüşümle ilgili bilgiler veren Kuyu şunları söyledi.
“Masraflar kişiye ait olmak üzere risk tespiti yapılıp belediyeye bildirilecek. Tespiti kat malikleri yaptıracak. Başvuru yapmazlarsa ne olur? Tespit bakanlıkça ya da belediyelerce yaptırılacak. Yıkılması istenmiyor. İtiraz hakkı var mı? Evet var. 15 gün içinde itiraz edebilir. Üniversiteler, bakanlık yetkilileri inceleyip karara varacak. Masrafları kim karşılayacak? Kat malikleri karşılayacak. Olmazsa tapuya bildirilecek. Arsa payları üzerinde ipotek konulacak yani tapulara şerh konulacak.
Müteahhit marifetiyle işlemler sürecek. Yıkım aşamasında. Şartlar maliklerle belirlenecek. Yeni yapılan binalar yıkılacak mı? Bölge belirleneceği için bina risksiz olabilir. Uygulama bütünlüğü için gerekirse yıkılacak. Yıkımda TOKİ ve belediye yetkili. Elektrik su, doğalgaz kesilir mi? Riskli alanlarda ise kesilecek. Verilen hizmetler durdurulacak. Bu net. Kiracı olanlara yardım edilecek mi? Anlaşmayla tahliye edilen yapılarda kiracı veya mülk sahibi olanlara yardım yapılacak. Bina yıkıldıktan sonra arsa vasfına dönüşecek. Kat malikleri adına pay edilecek, hisseler olacak ve yapılacak. Kendisi yapmak isterse, bina sahibine kredi verilebilecek. Güçlendirme maliyetini kim karşılayacak? Bakanlık dönüşüm projesi adı altında güçlendirme kredisi verebilecek. Davalarda yürütmeyi durdurma kararı verilemeyecek. Dava süresince de işlemler devam edecek”

ERKEN KALKAN YOL ALACAK
Isparta için öncelikle İl Genel Meclisi ve belediye meclislerinin riskli alanları tayin etmesi gerektiğini kaydeden Kuyu, bunların Bakanlığa bildirileceğini Bakanlık değerlendirmesinde uygun olan alanlarda dönüşümün başlayacağını kaydetti. Kuyu, afet bölgelerinin tespitiyle ilgili 13 Temmuz tarihine kadar belediyelere süre verildiğini kaydederek, “Öncelik birinci etapta talepte bulunan belediyelere verilecek. Erken kalkan yol alır misali. İkinci etapta diğer belediyelerin değerlendirmesi yapılacak” dedi.

Mehmet ERÇAKIR

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.