Isparta'da Eğitimin Büyük Sorunu Yeni Okul Arsası

Isparta merkezde öğrenci nüfusu artarken buna paralel yeterli okul arsaları üretilemediği için yeni okul yatırımlarında zorluklar yaşanıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Nisan 2012 10:34
Isparta'da Eğitimin Büyük Sorunu Yeni Okul Arsası

Isparta merkezde öğrenci nüfusu artarken buna paralel yeterli okul arsaları üretilemediği için yeni okul yatırımlarında zorluklar yaşanıyor. Kamulaştırma sırasında yaşanan zorluklar yatırım ve planlamaları aksatıyor

ARSA ÜRETİLEMİYOR
Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması ile birlikte ilimizde mevcut okulların yeniden planlanması ve fiziki altyapı eksikliklerinin tamamlanmasına yönelik Meclis raporu, eğitim yatırımlarının önündeki en büyük engelin üretilemeyen arsa olduğunu gözler önüne serdi. İlköğretimde okullaşma sorununun önemli ölçüde çözüldüğü Isparta’da, bazı mahallelerde aşırı ikametten dolayı ihtiyaç oluştuğu görülüyor. Mevcut okullar arasında yeni bir planlama yapılması şart.

YENİ PLANLAMA GEREKİYOR
Eğitimci İl Genel Meclisi Üyesi Nail Yaşar Akgül, tarafından sunulan komisyon raporuna göre Merkez İlçede Hızırbey ve Fatih Mahallesinde devam eden kamulaştırma işlemlerinin sonuçlanması, Anadolu Mahallesinde bulunan ve imar planında eğitim alanı olarak görülen yaklaşık 435 dönüm taşınmazın kamulaştırılması, son yıllarda yapılaşmanın fazla olduğu Gülevler Mahallesi civarında da ihtiyaç olması halinde önümüzdeki yıllarda kamulaştırma çalışmalarına başlanması ve mevcut okulların yeniden planlanması ile sorun ortadan kalkacak

Eğitim verileriyle Türkiye’nin en iyi illeri arasında yer alan Isparta’da il merkezinde nüfus artışı ve iç göçler nedeniyle artan öğrenci sayısına paralel olarak yeterli okul arsası üretilemediği bunun içinde yeni okul yatırımları yapılamadığı tespit edildi. İl Genel Meclisi ortak komisyonları tarafından hazırlanan eğitim raporu, Isparta’da üç okulda görülen ikili öğretimin nedenini buna bağladı.

Öğretmen kökenli İl Genel Meclisi Üyesi Nail Yaşar Akgül, eğitim kurumlarının fiziksel mekanda yerleştirilmesi imar plânları ile yapıldığına dikkat çekerek, bu planlar yapılırken ilgili yasa ve yönetmelikler gereği eğitim alanlarının büyüklüklerine, konumlarına, uzaklıklarına ve nüfus ile ilgili standartlarına uyulması gerektiğinin altını çizdi. Bu standartlara uygun arazilerin çoğu kez farklı mülkiyetteki taşınmazlara isabet ettiği için plânların uygulanması aşamasında eğitim donatıları açısından bazı sorunlar ile karşılaşıldığını kaydeden Akgül o sorunları sıraladı:

İMAR PLANLARINDA UYGUN ALANLAR OLUŞTURULMUYOR
“Kentsel gelişme alanlarının imar plânlarının yapımı aşamasında yeterli ve uygun konumda eğitim alanı oluşturulması çoğu zaman mümkün olmuyor. Bu tür yerlerde genellikle hazine mülkiyetinde olan arazilerin yetersiz olması ya da hiç olmaması nedeniyle özel mülkiyete ait çok hisseli ve kamulaştırma bedeli yüksek olan araziler, maliyeti artırıcı topografyası uygun olmayan araziler ya da daha uzak yerlerdeki araziler eğitim alanı olarak ayrılmakta, bu durum arazi edinme maliyetlerini artırmakta, bu işlemlerin hukuki ve teknik yönden karmaşık ve uzun bir süreç gerektirmesi gibi nedenler de arazi edinmede gecikmelere sebep oluyor.

KAMULAŞTIRMA DAVALARI
Kamulaştırma davaları nedeniyle ortaya çıkan zaman kaybı, özellikle yatırım ve plânlama projelerini aksatıyor, eğitim alanlarının kamulaştırılması yasal süresi içerisinde yapılamadığından, taşınmaz sahipleri mağdur oluyor, mağdur olan taşınmaz sahiplerince plân değişiklikleri teklif ediliyor veya dava açılıyor, bu da taşınmaz sahipleri ile yerel idareler ve merkezi idare arasında çeşitli sorunlara neden oluyor.”

UZUN SÜREN İSTİMLAK İŞLEMİ
İmar planlarında kamu yararına tahsis edilen, uzun zaman istimlak işlemi ya da imar planı değişikliği yapılmadığı için yıllardır üzerine hiçbir yapının yaptırılmadığı hatta hiç yararlanılamadığı arsalarla ilgili Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun kararını anımsatan Akgül, “ 15.12.2010 tarih ve 2010/5-662 Esas, 2010/651 İçtihat kararı ile Kamulaştırmasız el atma nedeniyle fiilen arsa teslim alınmamış bile olsa pasif ve suskun kalmak ve işlem tesis etmemek suretiyle taşınmaza müdahale edildiği ve idarenin bu durumda sorumlu olduğuna ve mülkiyetin bedele çevrilmesi ile bedelin rayiç bedelin tespiti ile tahsil edilmesi gerektiğine karar vermiştir. Bu durum karşısında ilgili kurumlar, kamulaştırmasız el atmanın hukuki sonuçlarına katlanmak zorunda kalacak, kamu ile taşınmaz sahipleri arasında yasal bir süreç başlayacaktır” dedi.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Isparta’da yeni derslik ihtiyacının genellikle merkezde yoğunlaştığını köyden kente göç olgusunun bu durumu daha da artırdığını ifade eden Akgül, “ Isparta il merkezi ve ilçeler birlikte değerlendirildiğinde ilköğretimde okullaşma sorununun önemli ölçüde çözüldüğü, ancak bazı mahallelerde aşırı ikametten dolayı ihtiyaç oluştuğu görülmektedir. Merkez İlçede Hızırbey ve Fatih Mahallesinde devam eden kamulaştırma işlemlerinin sonuçlanması, Anadolu Mahallesinde bulunan ve imar planında eğitim alanı olarak görülen yaklaşık 435 dönüm taşınmazın kamulaştırılması, son yıllarda yapılaşmanın fazla olduğu Gülevler Mahallesi civarında da ihtiyaç olması halinde önümüzdeki yıllarda kamulaştırma çalışmalarına başlanması ve mevcut okulların yeniden planlanması ile sorun büyük ölçüde ortadan kalkacaktır. Bu alanda Eğiridir ve Şarkikaraağaç ilçesinde kısmi iyileştirmelerin yapılması gerekmektedir. Okulöncesi eğitimde ilimiz merkez ve ilçelerinde önemli mesafeler alınmış, ancak bu alanda da okullaşma oranının yüzde 100’e çıkarılması için ihtiyaç duyulan mahallerde yeni okullar açılması gerekmektedir. Eğitim sistemimizdeki yeni değişim ve gelişimler göz önüne alındığında, önümüzdeki yıllarda Mesleki Eğitim alanında yeni okul ihtiyaçlarının ortaya çıkacağı muhakkaktır. Bu ihtiyaçların özellikle merkezde oluşturulacak yeni eğitim kampüsü ile çözüme kavuşacağı düşünülmektedir” dedi.

YENİ DÜZENLEMELERE İHTİYAÇ VAR
Ülkemizde okul alanlarının kamulaştırılmasında yaşanan sorunların çözümü noktasında pratik çözümlerin yanında yeni yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu da kaydeden Akgül, “ Bu noktada pratik olarak, Belediyelerin kamulaştırma işlemi çok uzun süre gerektiren arsalar ile kendilerine ait arsaları takas ederek Milli Eğitim Müdürlüğüne tahsis etmesi, özellikle Merkez ilçede şehir merkezinde kalan ve uzun yıllardır hizmet veren fiziki açıdan yıpranmış ancak arsa değeri yüksek olan okullarımızın yeni oluşturulacak eğitim kampüslerine taşınması noktasında Belediye ile yapılacak bir protokol çerçevesinde işbirliği yapılması, 2006 yılında Maliye Bakanlığı İle Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan protokolün pratik hale getirilmesi, takas yerine, okul ya da yerleşke yapılması planlanan alanın kamulaştırılması, daha sonra boşaltılan alanın ihale yöntemiyle satılması vb. yöntemler tercih edilebilir” dedi.

ÖZEL TEŞEBBÜSE DESTEK
Diğer taraftan, özel mülkiyete ait olup eğitim alanı ilan edilen yerlerin tescillerinin hemen yapılması, bedeli ile ilgili çalışmaların daha sonra yapılması halinde okul inşaatlarına hemen başlanabileceğini kaydeden Akgül, “Çünkü söz konusu taşınmaz sahipleri sadece taşınmazın bedeline itiraz edebilmektedir. Taşınmazın bedeli ile ilgili hukuki süreç ayrıca devam edebilir. Bu konuda yasal düzenleme gerektiği muhakkaktır. Ancak konu ile ilgili sorunların tamamen ortadan kalkması için, başta 3194 sayılı İmar Kanunu, 222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu olmak üzere bazı kanunlarda günün şartlarına uygun değişiklikler yapılaması gerekmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yeni okul yatırımları için, öz kaynaklarla veya bağış yoluyla yapılan okulların yanı sıra okul kiralama yöntemi ile de yeni okulların yapılmasını teşvik etmek amacıyla bir çalışma başlatılmıştır. Okul ihtiyacı olan yerlerde arsa sahiplerinin ya da yatırımcıların okul yapması, boya-badana, tamirat gibi yıllık eğitim hizmetlerini karşılaması ve Milli Eğitim Bakanlığına kiralamalarına imkan veren bu modelin uygulamaya koyulacak olması ayrıca önem arz etmektedir” dedi.

YENİ PLANLAMA GEREKİYOR
Akgül, 12 yıllık zorunlu eğitim sistemine Isparta’da mevcut eğitim kurumlarının fiziki anlamda ihtiyaca cevap vereceğini, ancak bunun için mevcut okullar arasında yeni bir planlama yapılmasını gerektiğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.