Isparta'da Engelliye İbadet Engeli

7 yıl önce geçirdiği trafik kazası nedeniyle hayatına tekerlekli sandalyeye bağlı olarak devam etmek zorunda kalan Isparta Ortopedik Engelliler Derneği Başkanı Ramazan Erdoğan, engellilerin de camilerde ibadet etme özgürlüğünün olduğuna dikkat çekerek, c

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Ağustos 2011 18:42
Isparta'da Engelliye İbadet Engeli

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2006/18 sayılı genelgesinde yayımlanan kamu binaları, kamuya açık alanlar ve toplu taşıma araçlarının özürlülerin kullanımına uygun duruma getirilmesi konularının yer aldığını hatırlatan Isparta Ortopedik Engelliler Derneği Başkanı Ramazan Erdoğan, “2012 yılına kadar devam edecek olan bu süreçte engelliler için yapılacak düzenlemelerin tamamlanması gerekiyor. Bu sürecin 7 yıllık sürecin 7 Temmuz 2005 tarihinden itibaren başladığını biliyoruz. Bu sürenin dolmasının ardından belirtilen yerlerde eksikler tamamlanmaz ise 2012 yılında yasal olarak dava açma hakkı doğuyor. Rampa ve asansör yaptırabilme şartı zorunluluğu yükleniyor” dedi.
SADECE ÜÇ CAMİDE VAR
Isparta'da rampa girişli yalnızca 3 caminin bulunduğuna dikkat çeken Erdoğan, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte engellilerin camilere nasıl girebilecekleri konusunda tereddütte olduklarını iletti. Erdoğan, bu konuda girişimlerden hiçbir sonuç alamadıklarını da ifade ederek, “Engelli insanların ibadet etmeye hakkı yok mu? Camilerimizde neden bu düzenlemeler yapılmıyor?” diye sordu. Engelli olarak yaşam sürdürmenin zor olmasının yanında ibadet etmekte de güçlük çektiklerini dile getiren Erdoğan, evine 300 metre mesafede olan camide namaz kılamamaktan yakındı. Yaklaşık 200 metre mesafede olan camiye ana cadde üzerinden gitmek durumunda olduğu camiye giderek ibadet ettiğini söyleyen Erdoğan, “Isparta'da 100'ün üzerinde cami bulunuyor. Bizim tespitlerimize göre de bin 500 civarında engelli kardeşimiz var. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı 2007 yılındaki Genelge'de de; 'Camilere ulaşım sağlamak ve arka bölümde engellilere ait en az 10 kişilik bölüm ayrılması gerekiyor' ibaresi yer alıyor. Isparta'da 43 mahalle var ve her mahallede en az 2 - 3 kardeşimizin olduğu düşünüldüğünde; 3 cami haricinde ibadet yapma şansı bulunmadığı görülüyor. 5 yıl önce hiçbir camimizde engellilere ait rampa yoktu. Bu çalışmayı dernek olarak başlattık, 4 yıl önce Bekir Çırak Cami'ne, 3 yıl önce Terminal Cami'ne geçtiğimiz yıl da Yedişehitler Cami'ne rampa yaptırabildik. Bu rampalar yalnızca bizim çabalarımızla kendi mahalle ve çevremizde yaptırılabildi. Ancak biz istiyoruz ki, Mimar Sinan ve Kavaklı Cami gibi rampa yapılması mümkün yerlerde bize ibadet imkanı tanınsın” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.