Isparta'da Gül Sempozyumu Başladı

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen 'Her Yönüyle Gül Sempozyumu' başladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Haziran 2012 11:15
Isparta'da Gül Sempozyumu Başladı

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen 'Her Yönüyle Gül Sempozyumu' başladı.

SDÜ Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen sempozyuma, Isparta Valisi Mehduh Oğuz, Belediye Başkanı MHP'li Yusuf Ziya Günaydın, SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, Japonya Gül Derneği Temsilcisi Maeden Yuuko, akademisyenler, sektör temsilcileri ve davetliler katıldı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan SDÜ Rektörü Prof. Dr. İbicioğlu, gülün bir medeniyetin adı olduğunu söyledi. 'Gül' devrinin bu sempozyumla yeniden başladığını belirten Rektör İbicioğlu, "Gülün soluklarının çıkış noktası bu topraklardır. Dünyanın her yerinde gül medeniyetini görüyoruz. 'Kan' ve 'gözyaşı'nın hakim olduğu ortamda, her zamankinden daha fazla gül medeniyetine ihtiyaç var. Biz bu sempozyumla bize ait gül medeniyetini yeniden gündeme getirmek istiyoruz. Burası gülün merkezi. Isparta'da gülün getirisi 30 milyon lira. Gül devri yeniden başlamıştır" dedi.

'YOL HARİTAMIZI ÇİZİN'

'Sempozyumda konuşan Isparta Valisi Memduh Oğuz ise gülün ekonomiye kazandırılması gerektiğini söyledi. Bilim adamlarından Isparta'nın yol haritasını çizmelerini isteyen Vali Oğuz, "Sizin reçeteniz, çıkışınız gül. Isparta'nın ekonomik kalkınması 'gül' ile olacaktır" dedi. Anadolu insanının çiçeğe 'gül' dediğini de anımsatan Vali Oğuz, "Ama güle de 'has gül' denir. Isparta gülü 'has' güldür" diye konuştu.

GÜL MEDENİYETİ ORTAYA ÇIKARILMALI

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ise Isparta gülünü dünyaya tanıtmak için tasarımı kendisine ait olan 52 ton ağırlığında, 16 metre yüksekliğinde bir gül heykeli yaptırdıklarını ve yakın bir zamanda kent merkezine yerleştireceklerini kaydetti.

GÜL HER YÖNÜYLE ARAŞTIRILMALI

Japonya Gül Derneği Temsilcisi Maeden Yuuko ise gül denince akla ilk olarak Bulgaristan, Fas ve İran'ın geldiğini söyledi. Oysa gül medeniyetinin Osmanlı İmparatorluğu'ndan beri Anadolu'ya ait bir kültür olduğunu vurgulayan Yuuko, Isparta gülünün daha güzel kokulu ve tutkulu olduğunu söyledi.

GÜLE SAHİP ÇIKIN

yök Yürütme Kurulu Üyesi Durmuş Günay da Isparta gülünün yeteri kadar tanınmadığı belirterek güle sahip çıkılmasını istedi.

Sempozyum, 9 Haziran'da sona erecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.