Isparta’da İlk Türkiye’de İkinci

Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi KBB Kliniği’nde doğuştan işitme engelli iki çocuğa kısa adı BAHA olan Kemiğe İmplante Edilen İşitme Cihazı takıldı.

Yayınlanma:
Isparta’da İlk Türkiye’de İkinci

Cihazlarını ve Odyoloji Ünitesini yenileyen üçüncü basamak hastane hizmeti sunan Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi KBB Kliniği meyvelerini vermeye başladı.

Hastanemiz Kulak Burun Boğaz Kliniği’nde doğuştan işitme engelli iki çocuğa BAHA (Kemiğe İmplante Edilen İşitme Cihazı) takıldı.
Hastalardan ilki doğuştan her iki kulağında dış kulak yolu atrezisi (dış kulak yolunun gelişmemesi) olan ve daha önce Prof. Dr. Murat Yarıktaş tarafından yapılan ameliyatla dış kulak yolu oluşturulan 8 yaşındaki Çağatay Tutucu’nun ameliyattan önce her iki kulağında da orta-ileri derecede işitme kaybı mevcuttu.

İkinci hasta Elif Nur Korkmaz’ın ise doğuştan orta kulak anomalisi ve bazı sistemik rahatsızlıkları vardı, Goldenhar Sendromu tanısıyla takip edilmekteydi ve doğuştan ileri derece işitme kaybı mevcuttu.
Her iki hastaya da Prof. Dr. Murat Yarıktaş, Dr. Fatih Ünal, Dr. İsmail Çoban, Dr. Bilal Sarataş ve hemşire Dilek Altındal'dan oluşan ekip tarafından yapılan ameliyatla kulak arkasına kemiğe implante edilen işitme cihazı takıldı.

Özellikle orta kulak ve dış kulak problemi nedeniyle işitme kaybı olan normal işitme cihazlarının yetersiz kaldığı hastalarda daha ileri teknolojiye sahip Kemiğe İmplante Edilebilen İşitme Cihazı (BAHA) önerilmektedir. Hastalarımız Kulak Burun Boğaz Kliniğinde Prof. Dr. Murat Yarıktaş ve Odyoloji Ünitesinde Uzman Odyolog Emine Metin tarafından değerlendirilerek hastaların bu tür işitme cihazından fayda görüp göremeyeceği detaylı bir şekilde araştırılmaktadır. Uygun hastalar için hem ameliyat hem de ameliyat sonrası takip süreci çok önemlidir. BAHA işitme cihazı, bölgemizde ve hastanemizde ilk Türkiye’de ise ikinci kez yapılan “Baha FAST System Surgery” cerrahi tekniğiyle tek seansta başarılı bir operasyonla iki hastaya uygulanmıştır. Cihaz kullanımı ile ilgili aileler bilgilendirilmiştir. İmplantın işitme cihazı kısmı yara iyileşmesi tamamlandıktan bir ay sonra takılarak hastaların normale yakın duyması sağlanacaktır. Etrafı hiç duyamazken bir ay sonra normale yakın duymaya başlayan çocukların ve ailelerin memnuniyetlerini sizinle paylaşacağız.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum