Isparta'da Jeotermal Kaynak Var Ama...

SDÜ Jeofizik ABD Başkanı Prof. Dr. Şakir Şahin, Antalya körfezinden Isparta'ya doğru uzanan hattın olduğunu ancak çok derinde olduğu için yeterli ısıdaki jeotermal suya ulaşılamadığını söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 09 Ocak 2016 11:19
Isparta'da Jeotermal Kaynak Var Ama...

SDÜ Mühendislik Fakültesi Jeofizik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şakir Şahin, Isparta'da jeotermal kaynağın olduğunu ancak sıcak suyun derinlik nedeniyle elde edilemediğini söyledi.

Antalya körfesinden Isparta'ya kadar uzanan hattın varlığından bahseden Prof. Dr. Şahin, şöyle konuştu: "Bu bölgedeki değerlere baktığımızda jeotermal adına emare bulamıyoruz. 2 tane dalma batma kuşağına bağlı zon var. Bir tanesi Antalya körfezinde120 metre derinliğe kadar dalıyor.

Bir tanesi Gökova körfezinden itibaren Ege'ye dalıyor. Yani 2 tane ayak biçiminde. Antalya körfezinin dalımı, izdüşümü Isparta’ya kadar uzanıyor. Dolayısıyla kabuk çok kalın. Bu yüzden manto malzemesi yukarıya çıkamıyor. Onun için ısı değerleri çok düşük. Jeotermal bulamıyoruz. Afyon’da niye var? Çünkü Isparta’dan Sandıklı'ya doğru soğuk zon bitiyor. Manto malzemesi oradan yukarı doğru çıkıyor.

Biz onu ancak Sandıklı’da yakalayabiliyoruz. Isparta’da kabuk çok kalın. Aslında var ama çok derin. Dalan soğuk zon çok kalın, çıkmıyor. Isıtıcı kaya oluşmuyor. Isıtıcı kaya olmadığı için jeotermal oluşmuyor." Isparta'daki petrol varlığına dikkat çeken Prof. Dr. Şahin, şöyle devam etti: "Isparta’da petrol 1940’lı yıllarda İsmet İnönü zamanında gündeme gelmiş ve çalışmalar yapılmış. Hatta petrol türevleri var. Zift biçiminde fakat bunların rezervlerine ilişkin bilgi yok. 1940’lı yıllarda 3 yıldız çeşmesinden Aksu’ya giderken emare olduğunu görüyoruz. Aksu tarafında sahaya da gittik. Bununla ilgili Ömer Emre adında bir tıp doktoru bana bir dosya göndermişti. Bu kurumsal ilgilenilmesi gerekiyor. Petrol var ama rezerv konusunu bilmiyorum.

2002’de dosyayı almıştım. O dönemde ümit verici yazışmalar yapılmış. 3 yıldız çeşmesi mevkiinde MTA tarafından dosya oluşturulmuş. Şarkikaarağaç ve Dinar bölgesinde zengin kömür yatakları bulundu. Burası çok kırıklı. Burada aslında şu yapılması gerekiyor. Bir mermer sahası açılmadan önce o bölgede keofizik çalışmalar yapılıyor olsaydı daha sağlıklı sonuçlar elde edilebileceğini düşünüyoruz. Mermer potansiyeli açısından ciddi potansiyeli olan bir bölge."

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.