Isparta'da Kadına Şiddete Tolerans Yok

Isparta’da Emniyet Müdürlüğü ve Baronun öncülüğünde kadına şiddetin önüne geçmek üzere hayata geçirilen Gülen Yüzler Projesi’nden sonra şiddet verilerinde azalma görüldü.

Yayınlanma:
Güncelleme: 11 Mayıs 2012 11:55
Isparta'da Kadına Şiddete Tolerans Yok

Vali Memduh Oğuz, 2012 sonunda şiddete olaylarını yüzde 40’ın üzerinde azaltlamayı hedeflediklerini belirterek, Isparta’da kadına şiddete tolerans tanınmayacağı mesajının herkese verilmesini istedi.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nun 2008-2011 yılları arasında aile içi şiddet verileri raporunda Isparta’nın ilk üç il arasında yer alması nedeniyle Valilik harekete geçti. Vali Memduh Oğuz’un da katıldığı toplantı da ilde kadına yönelik şiddetin verileri masaya yatırıldı. Toplantıda, Türkiye’de ilk kez Emniyet Müdürlüğü ve Baronun öncülüğünde kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının ortak olduğu kadına şiddetin önüne geçmek üzere uygulamaya konulan Gülen Yüzler Projesi’yle ilk dört ay sonundaki azalmaya vurgu yapıldı.

EKONOMİK FAKTÖRLER ŞİDDETİ KÖRÜKLÜYOR
Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi Müdürü Abdullah Dorum, 4 Ocak 2012 tarihinden başlatılan projenin dört aylık sonuçları hakkında sunum verdi. Verilere göre ilde şiddet mağduru kadın sayısında 2009’dan buyana yaşanan artış dikkat çekti. 2010 yılı il merkezinde yaşanan kadına şiddet olaylarında şiddet mağduru kadınların yüzde 65 ilköğretim ve altında, yüzde 21’i lise, yüzde 14’ü üniversite mezunu. Buna karşılık kadına şiddet uygulayan erkeklerin yüzde 71’i de ilköğretim ve altında eğitim seviyesinde. Şiddet mağduru kadınların yüzde 83’ünün mesleği ve geliri yok. Kadına şiddet uygulayan erkeklerin de yüzde 84’ü mesleği ve ekonomik geliri olmayanlardan oluşuyor. Isparta’da şiddet mağduru kadınların yüzde 91’i başka illerin nüfusuna kayıtlı iken kadına şiddet uygulayan erkeklerinde yüzde 92’sini Isparta’ya başka illerden göç edenler oluşturuyor. Şiddete düşük eğitim seviyesi, göç, mesleki ve ekonomik sorunlar neden oluyor.

EYLEM PLANI HAZIRLANDI
Kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla Gülen Yüzler Projesinin hayata geçirildiğini ve kurumlar arası işbirliği protokolü hazırlandığını belirten Çocuk Şubesi Müdürü Abdullah Dorum, proje kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Proje kapsamında mağdur kadınların ekonomik yönden kendi ayakları üzerinde durabilecekleri konuma gelmeleri için İş-Kur’a yönlendirildiklerini belirtirken, şiddet ihbarlarında olay yerine en geç üç dakikada intikal edebildiklerini söyledi. Şiddete uğrayan kadınların psikolojik danışma merkezine yönlendirildiğini ifade eden Dorum, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Yerel Eylem Planı’nın hazırlandığını da kaydetti.

ŞİDDETTE YÜZDE 12 AZALMA
4 Ocak 2012 tarihinden bu yana 633 kadına yönelik şiddet olayının meydana geldiğini açıklayan Dorum, “102 mağdur bayan projeden yararlandı. 50 bayana danışmanlık hizmeti verildi. 55 kadın meslek edinmesi için İş-Kur’a yönlendirildi. 67 kadın eğitim seviyesinin yükseltilmesini talep etti. 48 kadın sağlık ve tedavi hizmetlerinden yararlandırılırken, 33 kadına Baro Başkanlığınca ücretsiz hukuki danışmanlık verildi” dedi. Dorum, 29 şiddet mağduru kadın için çağrı üzerine koruma tedbiri uygulandığını belirtti. 2009 yılında bin 318 olan kadına şiddet olayının 2011 sonunda 2 bin 69’a yükselerek üç yılda yüzde 36’lık artış olduğuna dikkat çeken Dorum, Gülen Yüzler Projesi’nden sonra geçen yılın ilk dört ayına göre şiddette yüzde 12’lik azalma görülüğünü yıl sonunda yüzde 48’lik bir azalma hedeflediklerini sözlerine ekledi.

AVUKAT EVİNE 92 BAŞVURU
Isparta Barosu Yönetim Kurulu üyesi Av. Selcan Uzunbacak ise, yılın ilk dört ayında ücretsiz hukuk danışmanlığı almak için kendilerine 108 kadının başvuruda bulunduğunu bunlardan 92’sinin yönlendirildiğini belirterek, 55 başvurunun boşanma isteğiyle geldiğini aktardı. Uzunbacak, Isparta Barosu Avukat Evi’nde 24 saat boyunca hizmet verildiğini iletti. Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Aile Danışma Merkezi Müdürü Melek Gök’te şiddet gören kadınlara yönelik danışmanlık hizmeti verdiklerini ifade ederek, “Isparta’da verilerin yüksek çıkmasında bu konuda farkındalığın büyük olmasının etkisi var. Artık ‘kol kırılır yen içinde kalır’ denilmiyor” görüşünü iletti.

ISPARTA’DA ŞİDDET OLMAMALI
Kadına yönelik şiddetin çözümünün bütüncül politikalarla olabileceğini kaydeden Vali Memduh Oğuz, kadına yönelik şiddet konusunda hassas olduklarını söyledi. Emniyet’in bu konuyu tüm boyutlarıyla ele aldığına dikkat çeken Vali Oğuz, yıl sonunda kadına şiddet olaylarında yüzde 40’ların üzerinde azalış beklediklerini açıkladı. Vali Oğuz, “ Şiddetle ilgili genel artış olabilir ama bu bizim ilimizde olmamalı. Isparta’da şiddet mağduru kadınların yüzde 90’ı Isparta dışından o halde burada Ispartalının kadına uyguladığı şiddetle Isparta‘da kadına şiddeti ayırmak gerekir. Ekonomik problemler nedeniyle şiddeti yoğun olduğunu görüyoruz. Kadının özgürlüğü yok. ‘Isparta’ya gidelim bir iş bulup çalışalım’ diyenlerin iş bulamadıklarında kadına şiddet gösterdikleri görülüyor. Buraya gelen herkese ‘kadına şiddet konusunda sıfır tolerans var’ mesajının verilmesi gerekiyor. Hep birlikte ‘kadına şiddete hayır diyen, şiddetin olmadığı topraklarda bulunuyorsunuz’ mesajının verilmesi gerekiyor” dedi. Isparta’da 29 kadına özel koruma hizmeti verildiğine dikkat çeken Vali Oğuz, bir üst düzey mülki amire verilen koruma hizmeti neyse o şekilde şiddete uğrama olasılığı bulunan kadınlara da koruma hizmeti verildiğini ifade etti.

90 AÇIK İŞ İLANI VAR GİTMİYORLAR
Öte yandan Vali Memduh Oğuz, İş-Kur’da 90 açık iş ilanı bulunmasına rağmen, iş beğenilmemesinden yakındı. Kadına yönelik şiddet verilerinin ele alındığı toplantıda konuşan Vali Oğuz, “İşsizlik var ama işçi bulunamıyor. İş-Kur’da 90 adet açık iş ilanı var ama kimse gitmiyor. Oysa insan ekmek parası için çalışır. Bir taraftan işsizlik var diyoruz bir taraftan açık iş sayısı duruyor. Her gün 3-5 kişiyi İş-Kur’a gönderiyorum. İş-Kur Müdürümüz bizzat alıp iş arayan kurumlara götürüyor. İşe başlıyor ama iki üç gün sonra arayıp işi beğenmediğini söylüyor” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.