Isparta'da Kanser Alarmı!

Isparta Devlet Hastanesi’nde bu yıl içinde 700 kanser tanısı konuldu. Bunların yüzde 10'unu akciğer kanseri oluşturuyor. Sigara ve hava kirliliği ile birlikte genetik faktörler akciğer kanserine zemin hazırlıyor.

Yayınlanma:
Isparta'da Kanser Alarmı!

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre en çok rastlanılan kanser türü olan akciğer kanseri vakalarında artış yaşanıyor. Isparta'da da en çok görülen kanser türü akciğer kanseri.

Sadece bu yıl içinde Isparta Devlet Hastanesi'nde 700 hastaya kanser tanısı konuldu. Diğer hastanelerdeki tanılarla birlikte bu sayının binleri geçtiği tahmin ediliyor. Akciğer kanserinin en önemli nedeni sigara kullanımı. Kirli hava ve genetik faktörler de bu kansere davetiye çıkarıyor.

Isparta Devlet Hastanesinde görevli Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doktor Ahmet Dirican, akciğer kanserinin tüm kansereler arasında en çok görülen kanser türü olduğuna dikkat çekti. Akciğer kanserinin genelde erkeklerde görüldüğünü ancak son dönemlerde kadınlarda da sıklıkla görülmeye başlandığına dikkat çeken Dirican, “Akciğer kanserine yakanlama nedenleri arasında sigara kullanımı başı çekiyor. Bunun yanında genetik faktörler, kimyasal maddelere maruz kalma, çevre faktörleri ki hava kirliliği bunun en büyük nedeni bunlar da kansere zemin hazırlıyor. Hava kirliliği aynı zamanda akciğer hastalıklarına da sebep olabiliyor” diye konuştu.

EN ÇOK AKCİĞER KANSERİ GÖRÜLÜYOR
Kanser vakalarına ilişkin bilgiler veren Dirican, 2014 yılında şu ana kadar Isparat Devlet Hastane'sinde toplam 700 kanser tanısı konuluduğunu aktardı. Bu sayının yüzde 10'luk dilimini akciğer kanserinin oluşturuduğunu ve bu kanser türünün Isparta'da da en çok görüleni olduğuna dikkat çeken Dirican, “ Yüzde 95’i sigaraya bağlı kanser. Kanlı balgam, inatçı öksürük, geçmeyen göğüs ağrıları ve ses kısılmaları akciğer kanserinin belirtileri olarak karşımıza çıkıyor. Erken teşhis konulduğunda tedavi edilebiliyor. Ama ileri durumlarda akıllı ilaç kullanımında bile çok uzun yaşam şansı olmuyor. Tehlikeli bir hastalık” dedi.

HAVA KİRLİLİĞİ CİDDİ SIKINTI
Diğer taraftan Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerinde de hava kirliliğinin ciddi bir sıkıntı olarak görüldüğüün söyleyen Dirican, “Bu durum özellikle gelişmekte olan ülkeler için ön planda. Tedbirlerin artırılması gerekiyor. Kış aylarındaki verilere bakıldığında bu tehlike ortaya çıkıyor” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum