Isparta'da Kentsel Dönüşüm Başlıyor

Kamuoyunda ''Kentsel Dönüşüm Yasası'' olarak bilinen ''Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'' TBMM''de kabul edilmesinde sonra, Isparta harekete geçti. Önce konunun uzmanları konuşacak. Kanun vatandaşa iyi anlatılacak. Dönüşüm proj

Yayınlanma:
Güncelleme: 06 Haziran 2012 12:12
Isparta'da Kentsel Dönüşüm Başlıyor

İl Genel Meclisi’nin Haziran ayı ilk toplantısında beklenildiği gibi Kentsel Dönüşüm Yasası gündeme geldi. Mücavir alanlar dışında dönüşüm planlarını belirlemek görevli Meclis, kent konusunun uzmanlarına kulak verecek. Meclis’te bu konuda genele görüşme açılacak

VATANDAŞIN BİLGİSİ OLACAK

Meclis Üyesi Fevzi Özdemir, kanunun getirdiklerini vatandaşa anlatmanın önemine dikkat çekti. Özdemir, “Kentlere vizyon katacak dönüşüm projeleri gerçekleştirmek çalışmalarda sıfır hata payı gözeterek, sürdürülebilir projeler üretebilmek için çalışmak gerekiyor” dedi.

'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun' TBMM'de kabul edilmesinden sonra Isparta’da da harekete geçildi. İl Genel Meclisi de Isparta’da dönüşüm alanlarının belirlenmesine yönelik çalışmalarda nasıl bir yol haritası izleneceğine dair genel görüşme talep etti. Konunun uzmanları ve kanaat önderlerinin yol göstermesi istendi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM OFİSLERİ KURULUCAK

Kentsel dönüşümü tüm Meclis adına gündeme getiren Fevzi Özdemir, dönüşüm kapsamında 20 yılda 14 milyon konutunu elden geçeceğinin söylendiğini aktararak “Maliyeti 100 milyar doları bulacak düzenleme için tüm Türkiye'de kentsel dönüşüm ofisleri, 20-30 bölgede ise itiraz komisyonları kurulması, Riskli binalara sertifika, mülk sahibine de yıkım için faizsiz, uzun vadeli ve sabit taksitli kredi verilmesi, Vatandaşa üç boyutlu animasyon ve maket evlerle dönüşüm süreci anlatılması, ile ilgili detayların yavaş yavaş netleştiğini görmekteyiz” dedi

VATANDAŞA ANLATILACAK

2B arazilerinin satışından elde edilecek gelirlerin yüzde 90'ının dönüşüm için kullanılacağı, düzenlemeyle daha fazla yeşil alana sahip, imara uygun yolların olduğu çağdaş bir kentsel dönüşüm sağlanacağına işaret eden Özdemir, “Yasayla şehirlerin altyapı sorunlarının da çözüleceği, Kentsel dönüşümün; riskli alanlarda ve riskli alan haricindeki riskli yapılarda olmak üzere iki koldan yürütüleceği, özellikle mücavir alan içinde Belediyelerin ve mücavir alan dışında İl özel idareleri alanlara ait taleplerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na göndereceği teknik heyetlerin kurulması hususu,tespitler yapılması, konutlarda 3/2 çoğunluğun söz sahibi olacağı, 3/2 çoğunluğa katılmayanın payının kamulaştırılması veya açık artırmayla satılması,tasarım projelerinin kimler tarafından hazırlanacağı, konut kredi durumlarının nasıl belirleneceği,yıkım süresindeki Çırak desteğinin ne olduğu,yıkım sürelerinin kaç gün olduğu, yıkım harfiyatın nasıl kullanılacağı, kdv, hurda teşviği, inşaat açığı, yasalardan sonra belediyelerin konumu,gibi; daha sayamadığımız çok konu ve işleyişin ne anlama geldiğini, İl Genel Meclisi olarak, vatandaşımıza anlatmanın asli görevimiz olduğunu bilmekteyiz” dedi .

TÜM KENTİ İÇİNE ALAN PLANLAMA VURGUSU

Kentsel dönüşümde bütüncül bir yaklaşımdan yana olduklarının altını çizen Fevzi Özdemir, “Tüm kenti ele alan kentsel dönüşüm master planı çalışmaları ile kentin dönüşüm alanından ne beklediğini ya da dönüşüm alanının kentten ne beklediğini yorumlayarak kentlere vizyon katacak dönüşüm projeleri gerçekleştirmek çalışmalarda sıfır hata payı gözeterek, sürdürülebilir projeler üretebilmek için çalışmak,bu doğrultuda kalite yönetim sistemi ve yasal mevzuatların gereklilikleri çerçevesinde yol almak,ayrıca sektördeki bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip etmek, Kentsel dönüşüm için planlama ve imarın gerektirdiklerini uygulayan bir ekip kurarak,kentleri yaşanabilir kılmak ve çok uzun süreler boyunca yaşayan bir varlık gibi canlı tutmak için çalışmak arzusundayız” şeklinde konuştu.

KENDİ DEĞERLERİMİZ KORUNMALI

Bu doğrultuda çevresel ve hayati önceliği olan konuları değerlendirirken, kendi vazgeçilmez değerlerimizin korunması gerektiğine yer veren Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir şehrin daha yaşanabilir olmasının önemini her türlü çabanın önünde tutmak ve bunun sürdürülebilirliğini gözetmek, güncel veriler ve takip ettiği teknoloji ışığında bugünün kentlerini yarınlara taşımak başlıca görevlerimizdendir. Her kesimin düşündüğü gibi, bizlerin de kamulaştırma maliyetlerini en aza indirmek, yerinde dönüşümü temel alan projeleri uygulamak, yeşilin içerisinde ufuk dolu projeler hazırlamak sürdürülebilir kent ve yaşam alanları, cazibe merkezleri yaratmak, Master plan yapılıp, bir kentteki ekonomik değeri yüksek alanların dönüşümünden , yaratılan dinamiklerin, aynı kentte bulunan fakat bulunduğu konum ve ekonomik değeri itibarı ile kendini finanse etmekten uzak durumda olan alanlara aktarmak, bir kentteki bütün sorunlu alanların bir arada ele alıp değerlendirilmesine, dolayısı ile noktasal çözümlerden uzak, bütüncül kentle birbiriyle entegre kentsel dönüşüm projelerine imkan sağlamak için yapılacak bütün çalışmalarda yer almak ve kamuoyunu aydınlatmanın bir görev olduğu düşüncesindeyiz”

Özdemir, konunun bütün uzmanları ve kanaat önderlerinin yol göstericiliğinde, bir genel görüşmede değerlendirilmesini istedi. O öneri kabul edildi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.