Isparta’da Milletvekili Yok Mu?

Sütçüler ile Manavgat sınırlarında Köprüçay ırmağı üzerinde yapımı planlanan Kasımlar Barajı ve Hidroelektrik Santrali’ne ilişkin, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından cevaplandırılmak üzere TB

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Kasım 2012 15:46
Isparta’da Milletvekili Yok Mu?

Antalya Milletvekili Arif Bulut, Isparta ili Sütçüler ilçesi ile Antalya ili Manavgat ilçesi sınırlarında Köprüçay ırmağı üzerinde yapımı planlanan Kasımlar Barajı ve Hidroelektrik Santrali’ne ilişkin, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM Başkanlığına soru önergeleri verdi.

Antalya Milletvekili Bulut, konu ile ilgili yaptığı açıklamada; Antalya’nın doğasının bozulmasına kesinlikle izin vermeyeceklerini, tamamen usulsüzce ve türlü hile ile alınan ÇED olumluluk raporlarının da sonuna kadar takipçisi olacaklarını belirtti.

Konuyla ilgili olarak Isparta’da siyasilerin ve kitle örgütlerinin duyarsız kalmaları ise Sütçülerlileri kızdırdı. Sütçüler’de HES projelerine karşı çıkan bazı vatandaşlar “Isparta’da milletvekili yok mu? Hadi iktidar partisinin vekilleri hükümet projelerini eleştiremiyor, ama MHP ve CHP bu konuda neden bu kadar sessiz?” diye sordu.

İŞTE O ÖNERGE
Antalya Milletvekili Bulut, Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu tarafından cevaplandırılması istemiyle hazırladığı önergesinde şu ifadelere yer verdi:
“Isparta ili Sütçüler ilçesi ile Antalya ili Manavgat ilçesi sınırlarında Köprüçay ırmağı üzerinde yapımı planlanan Kasımlar Barajı ve Hidroelektrik Santrali’ne ilişkin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) Olumlu Kararı verildiği 26 Temmuz 2012 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kamuoyuna duyurulmuştur.

Kasımlar Barajı ve HES Projesi’nin inşa edileceği bölgenin, Türkiye’nin de imza koyduğu uluslararası sözleşmelerle de korunması gereken bitki ve canlı türlerini barındırdığı, bu türlerden Kızıl akbaba, Kaya kartalı, Kızıl tilki, Toros kertenkelesi, Yılan kartalı, Yoz atmaca, nalburunlu yarasa ve Apollon kelebeği gibi nesli tehdit altında olduğu belirtilen türlere ev sahipliği yaptığı bilinmektedir.

Öte yandan geçtiğimiz yıllarda bölgede yapılan çalışmalar kapsamında belirlenen üç ayrı Önemli Doğa Alanı (ÖDA) ve dört Önemli Bitki Alanının (ÖBA) kesiştiği noktada inşa edilmesi planlanan Kasımlar Barajı ve HES Projesi’nin bu önemli biyolojik zenginliği tehdit edeceği uzmanlar tarafından da gündeme getirilmiştir.

Bu bilgiler neticesinde;
1- Projenin inşaat çalışmalarına başlandığında, ayda yaklaşık 5 yüz kilo dinamitin kullanılması öngörülen faaliyetler sırasında yukarıda belirtilen biyolojik zenginliğin nasıl etkileneceğini düşünüyorsunuz?
2-Bölgede varlığını sürdüren ancak kritik olarak yok olma tehdidiyle karşı karşıya bulunan türlerin korunmasın için herhangi bir somut çalışma yapılmış mıdır? Yapılmışsa bu çalışmanın içeriği nedir?
3-Yapılan analizlerde Köprüçay ırmağının suyunun ’1. kalitede’ olduğu ve içilebilir su kaynakları arasında gösterilmektedir. Türkiye’nin ‘su stresi’ çeken ülkelerden biri olduğu, yakın zaman sonra ise ‘su kısıtı’ yaşayacak ülkelerin arasında gösterilmesi gerçeği ortadayken; yalnızca elektrik üretme amacı taşıyan ve rantabl ömrünün 35 yıl olacağı ön görülen bir proje için böylesi bir su kaynağının ve ekosistemin bozulmasında ne gibi kamu yararı vardır?
4-Isparta ili sınırlarında Dedegöl Dağları’ndan doğan, Antalya ili sınırlarında Akdeniz’e dökülen Köprüçay ırmağında Kasımlar Barajı ve HES projesinin membaı ve mansabında başka HES projelerinin olduğu da bilinmektedir. Bu projelerin sayısı ve niteliği nedir? Söz konusu projelerin tamamlanması durumunda havzanın bütünü nasıl etkilenecektir?”
- Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Önerge-
Antalya Milletvekili Bulut, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Yıldız tarafından yanıtlanması istemiyle hazırladığı önergede ise şu ifadelere yer verdi:
“Isparta ili Sütçüler ilçesi ile Antalya ili Manavgat ilçesi sınırlarında Köprüçay ırmağı üzerinde yapımı planlanan Kasımlar Barajı ve Hidroelektrik Santrali’ne ilişkin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) Olumlu Kararı verildiği 26 Temmuz 2012 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kamuoyuna duyurulmuştur.
Söz konusu projeye ilişkin kamulaştırma yetkisinin, 5 Ağustos 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 16/ 7/ 2012 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile “acele kamulaştırma” kapsamında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na verildiği öğrenilmiştir.
Öte yandan yine Köprüçay üzerinde, Antalya’nın Manavgat ve Serik ilçelerinde tesis edilmesi planlanan Zincirli Hidroelektrik Santralinin yapımı amacıyla kamulaştırılması gereken taşınmazların da “acele kamulaştırma” kapsamına alınması, 30/7/2012 tarihli Bakanlar Kurulu Kararının ardından 8 Eylül tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak hükme bağlanmıştır.
Söz konusu projeye ilişkin bir başka husus ise, yılda 1 milyon turistin ziyaret ettiği ve ülke ekonomisine önemli bir döviz girdisi sağlayan Köprülü Kanyon Milli Parkı sınırlarındaki rafting parkurlarının, Zincirli HES Projesinin inşaa süreci başladığı andan itibaren kayıtsız şartsız terk edilmesi gerektiğine ilişkin DSİ 18. Bölge Müdürlüğü’nün uyarı yazısıdır.
Bu bilgiler neticesinde;
1-Kasımlar Barajı ve HES Projesi’nin baraj gölü altında kalması beklenen ve ev ve arazileri ‘acele kamulaştırma’ kapsamına alınan Isparta ili Sütçüler ilçesine bağlı Darıbükü köyü halkının mağduriyetini gidermek için (yeni bir yerleşim yeri vs) herhangi bir girişim yapılmış mıdır? Yapılmışsa bu girişimler hangi aşamadadır?
2-Aynı şekilde Kasımlar Barajı ve HES Projesi kapsamında ‘acele kamulaştırma’ kapsamına alınan, Isparta ili Sütçüler ilçesine bağlı Kasımlar beldesi ile İbişler ve Çukurca köyleriyle, Antalya ili, Değirmenözü ve Yeşilbağ köylerinde sürdürülen çalışmalar hangi aşamadadır?
3-En temel insan haklarından olan ‘yaşama hakkının’ ihlali anlamına da gelebilecek olan ‘acele kamulaştırma’ uygulamasının yaratacağı toplumsal travmalar hakkında ne gibi önlemler alınmıştır?
4-Köprüçay ırmağı üzerinde projelendirilen HES’lerin sayısı ve nitelikleri nedir?”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum