Isparta'da Sadece 9 Apartman Filtre Taktırdı

MÇK'nın Isparta'da hava kirliliğinin önlenmesi amacıyla baca filtresi takılması zorunluluğu kararına rağmen sadece 9 apartman yönetimi filtre taktırdı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 27 Eylül 2011 18:28
Isparta'da Sadece 9 Apartman Filtre Taktırdı

MÇK'nın Isparta'da hava kirliliğinin önlenmesi amacıyla baca filtresi takılması zorunluluğu kararına rağmen Makine Mühendisleri Odası Isparta Şubesi'ne filtre taktırmak için 143 müracaat yapılırken, sadece 9 apartman yönetimi filtre taktırdı.

Isparta Valililiği Mahalli Çevre Kurulu'nun(MÇK) 2010 yılında Vali Ali Haydar Öner'in başkanlığında hava kirliliğinin önlenmesi amacıyla aldığı baca filtresi takma zorunluluğu uygulaması formaliteden öteye gidemedi. Makine Mühendisleri Odası Isparta Şubesi'ne sadece 143 başvuru yapıldığını belirten Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Akıllı, apartman ve fabrikalara baca filtresi uygulamasının hayata geçirilmediğini söyledi.

HAYATA GEÇİRİLEMEDİ

Akıllı, “Odamıza filtre taktırmak için yapılan müracaat 143 olup, bunlardan sadece ve sadece 9 uygunluk belgesi alıp filtre taktırmıştır” dedi. MÇK'nın aldığı karar gereği bacalarına filtre takılmayan apartman ve fabrikalara cezai müeyyide uygulanacağını hatırlatan Akıllı, cezaya rağmen bu uygulamanın Isparta'da hayata geçirilmediğini iletti. Akıllı, “Isparta'da tüm katı yakıtlı kazanlarda en geç 31.08.2011 tarihine kadar tamamına filtre takma mecburiyeti konmuştu. Ama bugün için ilimizde gelinen nokta, odaya filtre taktırmak için yapılan müracaat 143 olup, bunlardan sadece ve sadece 9 uygunluk belgesi alıp filtre taktırmıştır” dedi.

HAVA KİRLİLİĞİNDE TÜRKİYE'DE DÖRDÜNCÜ İLDİ

Birkaç yıl önce hava kirliliği yönünden Isparta'nın Türkiye'de 81 il arasında 4. sırada yer aldığını kaydeden Akıllı, Isparta'da kalitesiz ve düşük kalorili kömürlerin kullanma yasağı doğrultusunda hava kirliliğinde yirminci sıralara gerilediğini söyledi. Isparta'da yıllık 120 bin ton kömür kullanıldığını kaydeden Akıllı, “Bu kömürün yüzde 65'lik kısmı yüksek kalorili, az kül ve düşük karbonmonoksit çıkaran ithal kömürler. Diğer yüzde 35'lik kısım ise yine kontrol altında tutulan yerli kömürlerdir. İthal kömürlerin genelde alt ısı değerleri 6500, üst ısı değerleri ise7500 kilocalori/kilogram olup yanmalarında elde edilen verimde yüzde 75'dir” diye konuştu.

2014 YILINA KADAR PARTİKÜL MADDEDE SINIR AŞAĞI ÇEKİLMELİ

Isparta'nın hava kirliliği Dünya Sağlık Teşkilatı'nın verdiği verilerin altında olduğunu ifade eden Akıllı, “Buna rağmen AB uyum yasalarına göre 1 metreküp havada maksimum 320 mikrogram kükürt ve yine 160 mikrogram partikül madde sınır değerler olup, 2014 yılına kadar bu değerlerin kademeli olarak aşağıya çekilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum