Isparta'da Salep Üretimi Başladı

Isparta'da Salep Üretimi Başladı

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Mart 2017 14:34
Isparta'da Salep Üretimi Başladı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) uygulamaya koyduğu Salep Eylem Planı çerçevesinde Isparta Eğirdir Orman Fidanlığı’na 2016 yılı sonbaharında ekimi yapılan 5 bin salep soğanının çimlenmesi gerçekleşti. Mayıs ayı içinde fidanlıktan hasadı yapılacak soğanların salep üretimi için tahsis edilen alanlara dikilerek üretimi yapılacak.
Daha çok ormanlık, makilik, çayırlık, zeytinlik alanlarda yayılma gösteren salep orkidelerinin tabii ortamlarında yetişmelerini sağlamak maksadıyla harekete geçen OGM, uygulamaya koyduğu Salep Eylem Planı çerçevesinde Isparta’da salep soğanı üretimine başladı.
5 Bin Salep Soğanı Çimlendi

Isparta Eğirdir Orman Fidanlığında, Salep Eylem Planı kapsamında temin edilen ve 2016 yılı son baharın da ekimi yapılan 5 bin adet salep soğanının çimlenmesi gerçekleşti. Salep soğanları ile sonbaharda başlangıçta ekilen bir ana soğan yanında Nisan, Mayıs ayları gibi 1 ile 3 arasında yeni soğan üretimi yapılabiliyor.


2017’de 10 Bin Salep Soğanının Toprakla Buluşturulması Hedefleniyor

2017 yılı Mayıs ayında hasadı planlanan salep soğanları yeni oluşan yumrularıyla birlikte eylem planı çerçevesinde tahsis edilen alanlarda ekimi yapılarak bir fiil arazide üretimi sağlanacak. Isparta’da program çerçevesinde 2017 yılında da asgari olarak 10 bin adet salep soğanının toprakla buluşturulması ve yeni soğan üretimine katkıda bulunulması hedefleniyor.


Ormanlar Sadece Odun Kaynağı Olarak Görülmüyor

Ormanların eskiden sadece odun kaynağı olarak görüldüğünün fakat gün geçtikçe ormanlarımızın fonksiyonlarının arttığını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Gıda ve aromatik maksatlı kullanıma konu edilen yüzlerce odun dışı orman ürününden biri de saleptir. Eylem planı çerçevesinde yapılan çalışmalarla orkidelerin toprak altı yumrularından elde edilen salep ürününün, gelecek nesillerce kullanımının sağlanmasını ve ekonomik değeri yüksek salep orkidelerinin yayılış alanlarının genişletilmesini hedefliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.