Isparta'da Tarihi Gün

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in hayatını anlatan Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’nin açılışı başladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Ekim 2014 16:04
Isparta'da Tarihi Gün

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in hayatını anlatan Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’nin açılışı başladı.

Açılış için Isparta'ya gelen Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Hüsamettin Cindoruk, Barolar Birliği Başkanı Metin Fevzioğlu, Sanatçı Fikret Otyam ve eşi Filiz Otyam, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ardın Doğan, TBMM eski Başkanı Köksal Toptan, ÜrdünPrensi El Hasan Bin Tallal, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, eski bakanlar Cavit Çağlar, Hüsnü Doğan, işadamı İnan Kıraç, Gaziantep eski belediye başkanı Celal Doğan, Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, Kosova eski Devlet Başkanı Fatmir Sejdiu ile Romanya eski Devlet Başkanı Emil Constantinescu, Arnavutluk eski Cumhurbaşkanı, Bangladeş Başkonsolosu, Gagauz Cumhurbaşkanı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı temsilcisi ve çok sayıda davetli açılışın yapılacağı İslamköy'e gitti.

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, hayatının anlatıldığı Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’nin açılışının yapılacağı alana geldi.

Açılış programı Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından başladı.

Programda Süleyman Demirel'in hayatından kesitler anlatılıyor.

Türk Halk Müziği sanatçısı Tolga Çandar, Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in en çok sevdiği türküleri seslendirdi.

1 Kasım 1924 doğumlu olan Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in doğum günü kutlandı.

Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi katılımcılara tanıtılıyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev'in mektubu okunuyor.

11'nci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün mektubu okunuyor.

Atlantik'ten Hazar'a Kadar Olan Saha Bugün Burada
Müzenin açılışında konuşan İşadamı Şevket Demirel, "Şuana kadar bugünün manasını aksettirecek olan genel meselere baktık. Fakat bugünün manasını, ülkenin manasını, külliyenin manasını anlatan konuşmalar yapılmadı. Müzenin yapılışını, yapılmasına karşı olan itirazları, teşvikleri yapılan bu işi önceden izah etmiş oluyorum. Atlantik'ten Hazar'a kadar olan saha bugün burada. Hepsine teşekkür ediyorum. Burada bir parti mitingi, parti kongresi yapmıyoruz. Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesinin açılışını yapıyoruz. Yani tamamen politikadan uzak olan bir toplantı. Bugün buraya Demokrasi sevgisinden, Demirel sevgisi hasretini gidermeye gelmediniz. Demokraside olan kankınmayı göremeye geldiniz"

Ülke Tarihinde Bir İlk
Bu açılış belki de ülke tarihinde bir ilek olacaktır. Halen Türkiye Cumhuriyeti devletinde Çankaya'ya kadar uzanan yolda belgeleri muhafaza etmiş ve müze kurmuş, müzeyi de milletine bağışlayan bir başka isme karşılaşmayacakcınız. Süleyman Demirel'i Çankaya'ya kadar uzatan unsar demokrasidir. Bu müzeden tarihçiler daha kolay bilgi edinip yazılarını gerçekci yazacaklardır. Buradaki tablo Türkiye Cumhuriye'tinin tarihidir. Müze halkımızın Cumhuriyet döneminde demokrasiden neler kazanacağını da öğrenmiştir. Demokrasi kalkınmanın anayasasıdır. Kalkınmasız demokrasiye demokrasi denmez. Bundan dolayı bu müzenin ismine Demokrasi ve Kalkınma Müzesi dedi. Müze milletin malıdır. tek sahibi millettir. Bu müzenin yapılmasındaki fikir nasıl oluştu, nasıl yapıldı anlatmak istiyorum.  Süleyman Demirel uzun devlet hizmetlerinde yaşamının her anını saklıyordu. Sonunda saklayacak yer kalmadı. Bunları yerinde takip ettiğim için bu sorumluluğu üstlenmeyi düşündüm. Bu kıymetli eşyalar, belgeler bir bodrumda çürüyüp gidecekti. Halbuki bu belgeler Türkiye Cumhuriyetinin tarihini ifade ediyor. Bu noktadan çıkarak bir külliye projesi hazırlayıp Çankaya'ya götürdüm 1993'te. Süleyman Demirel kabul etti projeyi ve mutlu oldu. Böylece bu projenin yapılmasında ben sorumlu oldum ve bugüne kadar bu müzenin yapılmasında uğraştım. Bu ziyaret sonucu hepinizin yürekleri dolu, beyinleri hafızaları tazenlenmiş yarına güvenle bakan insanlar olarak ayrılacaksınız kanaatindeyim. Müze 20 senede yapıldı. Bu toprakları Bizans İmparatorluğundan alan Selçuklu hanedanlığından Ertokuş Paşa'nın müzesi 24 senede yapıldı. Açacağımız müzede 20 senede yapıldı. Yani müze işi kolay bi iş değil. Uzun zaman alacak bir iş. Bu müzenin orman haline gelmesi için 20 senedir ağaçlandırma yapıyoruz. Resmi olarak kabul edilen bir anıt mezar arazizi imar planına işlenmiştir. Aganın rızası olmadan. Müze yapılırken müze planına dahil olan hiçbir köy evi yıkılmadı restore edilerek muhafaza edildi. Ana planım ilerde bu köyün tamamına bir tarihi köy olarak bu müzeye dahil etmek. 10 ev hali hazırda müzenin içindedir. Sahiplerine de yeni evler verilmiştir. Müzenin projesinin alan projesi Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, taktik projesi ise bana aittir".

Müzemiz Meraklılara Her Zaman Açıktır
Vakfımız bugüne kadar devletten özel tüzel ve şahsi kişilerden bağış almamıştır. İslamköy'de olmasının nedeni ise İslamköy'ün ruhudur. Aga müsada ederse açılıştan sonra bağış metodlarını kullanabiliriz. Müzenin gezilmesi gürülmesi 10 saatte bin kişidir. Meraklılara müzemiz her zaman açıktır" dedi.  

Konuşmaların ardından konuklarla birlikte Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi açılışı gerçekleştirildi ve müze gezildi.


  

 

 

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum