Isparta'da Tarım Ekonomisi 6 Ayda % 25 Büyüdü

Isparta Ticaret Borsası, 2011 yılı ilk yarısı işlem hacmini açıkladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 13 Temmuz 2011 18:30
Isparta'da Tarım Ekonomisi 6 Ayda % 25 Büyüdü

Isparta Ticaret Borsası, 2011 yılı ilk yarısı işlem hacmini açıkladı. Buna göre, yılın ilk yarısında 177 milyon 927 bin 015 TL’lik tarımsal işlem hacmine ulaşıldı. Bu dönemde 54.1 milyon TL ile en çok işlem gören tarımsal ürün süt oldu. Elmada 38.3 milyon, buğday ununda 18 milyon, buğdayda 14.3 milyon, büyükbaş canlı hayvanda ise 9.9 milyon TL’lik işlem gerçekleştirildi. Diğer ürünlerin işlem hacmi ise 43 milyon TL olarak hesaplandı.

2011 6 aylık verileri, geçen yılın aynı dönemine göre değerlendirildiğinde Isparta tarım ekonomisinin yüzde 25 oranında büyüdüğü gözleniyor. Geçen yıl 142.8 milyon TL olan işlem hacminin bu yıl 177.9 milyon TL’ye yükseldiği açıklandı.

Isparta Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, 2011 6 aylık işlem hacmi verilerini şöyle değerlendirdi:
“Isparta tarım ekonomisinin 2011 yılı ilk 6 ayında yüzde 25 oranında büyümesi sevindirici bir gelişmedir. Ticaret Borsası’nın belirlediği ‘tarımla sanayileşen Isparta’ misyonu doğrultusundaki çalışmalarımızın sonucunda hedefe adım adım ilerlediğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz. Isparta tarım ve hayvancılık kentidir. Ekonomik kalkınma hedefimizi belirlerken tarım ve hayvancılığı bir kenarda bırakamayacağımız bu rakamlarla da açıkça ortadadır.

Isparta Ticaret Borsası’nın 2011 yılı 6 aylık performansı incelendiğinde tarım ekonomisinde en çok kazancın sütten kaynaklandığı görülüyor. Bu da Isparta’da süt hayvancılığının giderek geliştiğini gösteriyor. Ancak Çevre ve Orman Bakanlığı’nca yapılarak Mart 2011’de yürürlüğe girdiği ortaya çıkan Çevre Düzeni Planı ile sulanabilir arazilerde hayvan işletmesi kurulması imkanı ortadan kaldırılıyor. Bir tarafta Isparta’da artan, gelişen ve büyüyen bir süt hayvancılığı diğer tarafta hayvancılık yatırımlarının önüne set koyan bir karar. Tablo, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından çıkarılan planın Isparta için ne derece yanlış olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Temennimiz hayvancılık açısından idam fermanı olan bu plan düzenlemesinin biran önce değiştirilmesidir. Isparta tarım ekonomisi giderek büyüyecektir. Ticaret Borsası olarak tarım ticaretinin geliştirilmesi, tüccar sayımız ve dolayısıyla üretimin artırılması yönündeki kararlılığımız devam edecektir. “

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.