Ispartada Tek Tahliye

Azami tutukluluk süresini aşan sanıklara tahliye yolunu açan CMK'nın 102. maddesi gereğince Isparta'da adam öldürmeye teşebbüs suçundan azami 2 yıldır kapalı cezaevinde kalan bir tutuklunun tahliye edildiği belirtildi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 06 Ocak 2011 15:35
Ispartada Tek Tahliye

Isparta Baro Başkanı Gökmen Gökmenoğlu, kamuoyunda tepkilere yol açan düzenlemeye ilişkin bilgiler verdi. Bu düzenlemenin kesinlikle bir af olmadığını dile getiren Gökmenoğlu, söz konusu maddenin gerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gerekse AB'ye uyum sağlamak amacı ile çıkartıldığını aktardı.

Maddenin kişilerin tutukluk hallerinin en fazla ne kadar olabileceğini yargılama sırasında kişilerin en fazla ne kadar tutuklu kalabileceklerini düzenlediğini ifade eden Gökmenoğlu, "Yerel mahkemelerde iş yoğunluğu sebebiyle duruşma günleri 3-4 ay sonrasına verilmekte ve dosyaların karar aşamasına gelmesi bazı zamanlarda 5-6 yılı bulmaktadır. Kişilerin hak mahrumiyetlerini engellemek ve tutukluluğun bir infaz rejimi değil bir tedbir rejimi olduğunu kabul gerekçesi ile bu madde düzenlendi" diye konuştu.

Ağır Ceza Mahkemesi'nin görevine girmeyen suçlarda tutukluluk süresinin en fazla 1 yıl olabileceği bu sürenin zorunlu hallerde 6 ay uzatılabileceğine dikkat çeken Gökmenoğlu, Ağır Ceza Mahkemesi'nin görevine girmeyen suçlarda 1 yıl 6 aylık sürenin aşılması halinde tutuklunun salıverilmesi gerektiğini söyledi. Ağır Ceza Mahkemesi'nin görevine giren suçlarda ise tutukluluk süresinin en fazla 2 yıl olabileceğini ileten Gökmenoğlu, "Bu süre zorunlu hallerde 3 yıl daha uzatılabiliyor. Dolayısıyla 5 yıllık sürenin aşılması halinde tutuklunun derhal salıverilmesi gerekiyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, mahkemenin uzatma kararı verirken Cumhuriyet savcısının sanığın ve sanık müdafiinin görüşlerini almak zorundadır. Uzatma kararı verildiği takdirde uzatma kararın gerekçesini mutlaka açıklamak zorunda" dedi.

Maddenin yürürlüğe girmesiyle birlikte Türkiye'de bulunan tüm mahkemelerin ellerinde bulunan tutuklu dosyalarını tekrardan ele almaya başladığını belirten Gökmenoğlu, bazı kararlarda tahliye kararı verildiğini bazılarında ise tutukluğun uzatılmasına karar verildiğini anlattı.

Bu düzenlemenin sadece tutuklular için geçerli olduğunu, hükümlüleri kapsamadığını belirten Gökmenoğlu, düzenlemenin af olarak nitelendirilmemesi gerektiğini açıkladı. Gökmenoğlu,"Düzenleme sadece tutukluları kapsıyor. Fakat kaumoyunda hükümlülerinde salınacağı gibi bir yanlış anlama var. Çevre illerden Isparta'dan son üç günde Baro'ya yüzlerce telefon geldi. Hükümlü yakınları düzenlemeden kendilerinin de yararlanıp yararlanamayacağını soruyorlar. Biz de sorulara yanıt veriyoruz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.