Isparta'da Zehirli Örümcek Kabusu

Sosyal Medya bu uyarı ile çalkalanıyor. Et yiyen zehirli örümcek türü herkesin kabusu oldu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Temmuz 2017 13:34
Isparta'da Zehirli Örümcek Kabusu

Halkarasında Sarıkız Örümceği olarak bilinen, et yediği ve zehirli olduğu ileri sürülen bir örümcek türünün Isparta'da görüldüğü iddiası sosyal medyada yayıldı.

Yalvaç ilçesinde bir aile mesirelik alanda piknik yaparken üzerlerinde bu örümcek türünü gördüğünü ve araştırdıktan sonra bu örümceğin et yiyen zehirli bir gruba ait olduğunu öğrenen aile sosyal medyada çektiği bu fotoğrafı paylaştı. Fotoğraf giderek yayılınca vatandaşlar paniğe kapıldı.




Söz konusu örümcekle bilgi aldığımız uzmanlar; "Halk arasında sarıkız, sarıömer, böğü diye tabir edilen bir örümcek türümüz. Aslında bir böcek değildir. Türkiye’de oldukça yaygın ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de çok sık rastlanan bir örümcek türümüz. Halk arasında bu konuyla ilgili çok efsaneler var. Çok hızlı yürüdüğü, saatte 60 kilometre hızla gittiği, çok ses çıkardığı, bebek gibi bağırdığı şeklinde efsaneler dolaşıyor fakat bunların gerçekle çok bir ilişkisi yoktur. Genel olarak hızlı yürüdüğü doğru. Saatte 16 ile 30 kilometre kadar bir koşma ve ya yürüme hızına sahiptir. Bunların toksinleri sitotoksin dediğimiz, özellikle ısırdıkları yerlerde nekrozlara neden olabilen ve oradaki hücreleri öldürebilen bir etkisi vardır. Bunlarda zehir vücuda dağılmıyor fakat ısırdıkları zaman daha sonraları büyük yanma ve ağrı ile semptomları ortaya çıkıyor. Isırdıkları zaman uyuşturucu diyebileceğimiz bir sıvı salgılamak suretiyle çoğu zaman ısırılan kişi bunun farkında olmayabiliyor. Bunlar etçil örümceklerdir. Akrep, kertenkele, kendisinden daha büyük olan bazı sürüngenler ve hatta zaman zaman küçük fareler ve memelilerle beslendiği şeklinde rivayetler var" şeklinde bilgi verdi.

Örümceğin insanı bir tehdit olarak algılamadığı sürece saldırmadığını söyleyen uzmanlar, "İnsanı düşman olarak algıladıkları zaman kendini koruma amacıyla, ısırmak suretiyle aslında sizden kaçmaya çalışıyor. Sizi düşman olarak algıladığı zaman tehlikeli olabiliyor. Onun dışında çok ciddi bir tehlikesi yok. Siz onun üstüne gittiğiniz zaman o da sizin üstünüze geliyor, siz uzaklaştığınızda o da uzaklaşıyor. Karşısındaki canlının davranışlarına bağlı olarak saldırgan olabiliyor. Görüntülerde izlediğimiz kedi örümceğe saldırdığı zaman örümcek de kendi savunma mekanizmasını devreye koyuyor. Bir şekilde kediyi ısırmaya çalışıyor. Aslında uzaklaştırmaya çalışıyor. Canlılar arasında bu tür davranışlar yaygındır fakat bunu görüntülemek oldukça zordur. Güneydoğuda, Irak’ta, Suriye’de çok yaygın olarak, sıcaklığa bağlı ortaya çıkıyor. Kumlarda, bazen ormanlık alanlarda, çayırlarda, taşların arasında görülebilir. Örümceğin biyolojisine baktığımız zaman vücut büyüklüğü genellikle 6 ile 10 santimetre arasında değişebiliyor. Sekiz bacaklıdır. Öndeki bacak olarak adlandırılan aslında keliserlerdir, tutma aracıdır. Onlar çok daha büyüktür. Avlarını bu şekilde yakalayıp ısırıyorlar. İki tane ağızları vardır. Bu da onlara çok büyük bir avantaj sağlamaktadır" şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum