Isparta'daki 'Cezalı' F-102

Isparta 40. İç Güvenlik Er Eğitim Alayı'nın içinde yer alan F-102 uçağı... Üzerine şafak kazınan uçak, günümüze kadar ulaşabilen nadide F-102'lerden biri...

Yayınlanma:
Güncelleme: 30 Aralık 2015 21:11
Isparta'daki 'Cezalı' F-102

Türk Hava Kuvvetleri tarihinin tek delta kanatlı savaş uçağı olan F-102'ler dönemin en ilginç uçaklarından biri...

ABD'nen olası Sovyet Bombardıman uçaklarının saldırısına karşı 'avcı' olarak tasarlanan bu uçaklar, Türkiye'ye iki filo olarak verildi. Hava Kuvvetleri'nde F-104'lerden sonra radara sahip ikinci uçak olan F-102'ler Soğuk Savaş yılları için stratejik öneme sahipti.

Bu uçaklar yaklaşık 10 yıl hizmette kalabildi. Kıbrıs Barış Harekatı gibi önemli bir tecrübeyi yaşadı. Ambargonun ardından yedek parça sıkıntısı ilk F-102'leri vurdu... 1980'lere yaklaşılırken artık onlara emeklilik yolu gözükmüştü.

Elde kalan uçaklardan bazıları çeşitli birliklere dağıtıldı. Bunlardan ikisi Burdur ve Isparta'daki er eğitim birlikleriydi. Her ne kadar bu uçağın Kıbrıs Barış Harekatı'nda Isparta'daki birliğin içindeki piste mecburi iniş yaptığı iddia edilse de, uçağın 1980'lerin başında birlik içindeki mevcut tank iskeletleri gibi sergi ve askerlere uçağı tanıkmak amacıyla verildiği tahmin ediliyor.

2002 sonunda askerliğini Isparta'da yapan Kokpit.aero'nun Genel Koordinatörü Tolga Özbek bu fotoğrafı çektiğinde uçağın durumu içler acısıydı...

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.