Isparta'dan Çıkan Sanat: Minyatür Halı

Halı ve güller diyarı olarak bilinen Isparta'da 30 yıllık geçmişi olan minyatür halı sanatı, kadınların elinde hayat buluyor.evlerde kurulan minik tezgahlarda dokunan minyatür halının tamamlanma süresi 1-3 gün arasında değişiyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Ocak 2012 12:15
Isparta'dan Çıkan Sanat: Minyatür Halı

Halı ve güller diyarı olarak bilinen Isparta'da 30 yıllık geçmişi olan minyatür halı sanatı, kadınların elinde hayat buluyor.

Çoğunlukla sipariş üzerine

evlerde kurulan minik tezgahlarda dokunan minyatür halının tamamlanma süresi 1-3 gün arasında değişiyor. Her türlü isim ve şekilde, istenilen renk ve kalite düzeyinde dokunan minyatür halılar masalarda, vitrinlerde yerini buluyor. 10 yıldır minyatür halı dokuyan Zekine Tokuzlu, modele göre 24 saatte bir minyatür halı dokuyabildiğini söyledi. Kirkit, makas ve attığı on binlerce düğümle minyatür halı dokuyan Tokuzlu, "Çözgü olarak geliyor. Tezgaha ipi geriyoruz. Modele göre ölçüyoruz. Gergisi yapılıyor ve modele bakarak halıyı dokuyoruz. Bir halıyı 24 saatte çıkarabilirim" dedi.

15 yıldır minyatür halı üzerine çalışan halı sanatçısı Safi Cüneyt Tok ise, minyatür halının geçmişinin 30 yıl öncesine dayandığını söyledi. Isparta'da 7-8 adet minyatür halı dokutan işyeri olduğunu belirten Tok, zaman zaman dokumacılık üzerine kurslar açıldığını ve bu işi kursiyerlere öğrettiklerini söyledi. Daha çok minyatür halının hediyelik eşya olarak değerlendirildiğini kaydeden Tok, "3-4 kalite 7-8 ürün çeşidi ile bu işi yapmaktayız. Yün, floş kamgarn, ipek türde dokumalar yapıyoruz. Müşterinin

talebine göre özel tablo tasarımları da yapabilmekteyiz. Isparta'da pazarlayıp sattığımız ürünler standart kalitelerde. Yün olarak yaptığımız çalışmalarda 190 bin düğüm, kamgarn ve floş dokumalara 360 bin düğüm kullanıyoruz" diye konuştu. Tok, renk skalası olarak 356 renk kullanıldığını da kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.