Ispartalı Hayvan Severlerden Çağrı

Ispartalı Hayvan Severler, mevsim normallerinin üzerine çıkan hava sıcakları nedeniyle bir çok hayvanın telef olma riski ile karşı karşıya kaldığını hatırlattı. Hayvan Severler Isparta Belediyesi’ne de çağrıda bulunarak “Hayvan Barınağı” istedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 28 Haziran 2013 15:26
Ispartalı Hayvan Severlerden Çağrı

Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir. Bir insan, hayvanları yok edemez. Bu hakkı çiğneyerek onları sömüremez. Bilgilerini hayvanların hizmetine sunmakla görevlidir. Bütün hayvanların insanca gözetilme, bakılma, ve korunma hakları vardır.

Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi ile 14 Madde de özetlenmiş hayvan hakları, tüm dünyada kabul görerek yasal olarak güvence altına alınmıştır. Üst paragrafta yer verdiğimiz yazı Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi içerisinde yer alan maddelerden biridir.



YÖNETMELİKTE ZORLUKLAR VAR
Isparta sokaklarında yaşayan hayvanlar çok az sayıda insanca korunuyor. Isparta Belediyesi, Isparta hayvan severler derneği bu konuda oldukça duyarlı fakat bu yetersiz kalıyor. Bütün İnsanlar, uyması gereken yasalardan önce, vicdani olarak sorumluluk sahibi olması gereken hayvan haklarına ne kadar sahip çıkabiliyor? Şüphesiz ki şehrimizde hayvan haklarıyla ilgili bir çok açık var. Şehir sakinlerinin bireysel çabaları yok denecek kadar azken, Isparta Belediyesi’nin uzun zamandır yapmayı planladığı Hayvan Barınağının artık yapılması şart hale geldi. Bu sıcak havalarda sokak hayvanlarının barınabileceği bir yerin olmaması, yazın kavurucu sıcaklarla, kışın dondurucu soğuklarla mücadele eden sokak hayvanları için oldukça zor bir durum. Öncelikle Isparta belediyesinin bu konuda duyarlı olduğunu belirterek artık yapılması ertelenmeyecek, öncelik olmak zorunda olan Hayvan Barınağı bir an önce yapılmalıdır. Sevgili Belediye Başkanımız Yusuf Ziya Günaydın’ın hayvan hakları konusunda oldukça duyarlı olduğunu, ve Hayvan Barınağı için bir çok girişimde bulunduğunu biliyoruz. Fakat yönetmelik de var olan zorluklardan dolayı Hayvan Barınağına başlanamıyor.Yönetmelikte yer alan hayvan barınağı alanının zorlukları, yapılmasını oldukça güçleştiriyor. Bu konuda duyarlı vatandaşlardan da sağ duyu bekleniyor. Bu zorluklar bir an önce giderilirse Türkiye’nin hemen hemen bütün şehirlerinde olan fakat ilimizde olmayan, hayvan barınağı yapılır.



DİKKAT ETMELİYİZ
Isparta Veteriner Kliniği hekimlerinden ve aynı zamanda Isparta Hayvan Severler Derneği, Dernek Yönetim Kurulu Üyesi olan Veteriner Hekim Emre Hünük insanların hayvan haklarına karşı duyarsız tutumlarından yakınarak;“Hayvanları koruma ve savunma kuralları, yerel yönetimler tarafından yerine getirilmelidir. Hayvan hakları da insan hakları gibi yasayla korunmalıdır. Zaten Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi ile hayvan hakları açıkça belirtilmiştir. Ben veteriner hekim kimliğim dışında bir hayvan sever olarak gösterdiğim çabada yalnız kalmak istemiyorum. Hayvan severler olarak bunu istemiyoruz. Çünkü bireysel çaba tek başına bir sonuca ulaştırmıyor sizi. Bütün Ispartalı hemşerilerimden hayvan hakları konusunda duyarlılık bekliyorum. Belediyemizden yapılacak olan Hayvan Barınağı’nın hızlandırılmasını istiyoruz. Havalar çok sıcak lütfen kapılarınız önüne bir kap su koyunuz. Bu sıcaklarda hayvanların susuzluktan ölmesi söz konusu olabilir. Ayrıca duyarlı vatandaşlarımızdan ricam hayvanlara yemek koyanlar, havalar sıcak olduğu için yemeğin bozulmamasına dikkat etmeliler. Ayrıca özellikle belirtmeliyim ki hem hayvan sahipleri, hem sokak hayvanlarına bakan duyarlı vatandaşlarımız, hayvanlara yiyecek olarak pişmemiş, çiğ et vermemeliler. Çünkü hava sıcaklığı nedeniyle çiğ et çok kısa zamanda bozuluyor ve ette ki bakteriler hayvanların hastalanmasına sebep olur. Yaz aylarında çok sık rastladığımız bir vakadır” açıklamalarında bulundu.



İNSANLAR KADAR HAYVANLARINDA HAKLARI GÖZETİLMELİDİR
Emre Hünük Hayvan Barınağının olması halinde hayvanları daha iyi kontrol altında tutacaklarını belirterek; “Belediyemiz hayvan barınağı yaparsa sokak hayvanlarının bütün aşıları yapılıp öyle sokağa bırakılır ve sokaklarda zararsız şekilde dolaşmaları sağlanır. bakıma muhtaç hayvanlar, hasta hayvanlar barınakta bakılacaktır. Ayrıca sahibi olan hayvanlara ise Mikroçip takılacaktır, böylece sahibi olan hayvan sokağa terk edilirse mikroçipten hayvanın sahibinin kimliği tespit edilip cezaya tabii tutulacaktır. Buda hayvanları, keyfi olarak sokağa terk edenlerin önünde bir engel teşkil edecektir. Hayvanlara bakamayacak olanlar bunu göz önünde bulundurup hayvan almalılar. Özelikle otogar çevresinde sokağa terk edilmiş çok sayıda hayvan bulunmaktadır. Terk edilen hayvanların hem psikolojik tepkileri, hem alışık olmadıkları sokak yaşantısı hayvanlara oldukça zarar vermektedir. Lütfen evinde hayvan bakan bütün herkes bu konuda bilinçli ve duyarlı olsun. İnsanlar kadar hayvanlarında hakları gözetilmelidir” ifadelerini kullandı.


MAMA VE İLAÇ YARDIMINA İHTİYACIMIZ VAR
Isparta Hayvan Severler Derneği Koordinatör’ü Aynur Gül, herkesten destek ve yardım beklediklerini belirterek; “Dernek olarak yetersiz kalıyoruz artık, bireysel çabalarımız toplu yardımlaşmaya dönüşmeyince oldukça yetersiz kalıyor. Derneğimize yapılacak mama, ilaç v.b yardımlara ihtiyacımız var” dedi



Gül Isparta Belediyesi sokak hayvanlarına bakan zabıta ekiplerine özellikle teşekkür ederek; “Hayvanlara itinayla bakıyorlar, kendi ceplerinden harcamalar bile yapıyorlar. çok teşekkür ediyorum onlara. Ve belirtmek istiyorum ki Isparta’da hayvan itlafı kesinlikle olmuyor. Şikayet edilen hayvanları belediye ekipleri alıp sokak hayvanlarına ayrılmış bölgelerde bakıyorlar. Hayvanları öldürme söz konusu değildir. Belediyemizin belirlediği 17 noktada bu hayvanlara yiyecek ve su bırakılarak bakılıyor. Zabıta görevlilerimiz her gün bu bölgelerde hayvanları kontrol edip, yiyecek ve su bırakıyorlar. Tabi ki hayvan barınağımız olursa bu hayvanlara bakmak hem bizim için hem belediye ekipleri için oldukça kolaylaşacaktır. Bu konuda da duyarlılık bekliyoruz. Hayvan severler derneği olarak kendi başımıza gösterdiğimiz çabalarımız yetersiz kalıyor. Bireysel gösterdiğim çaba artık bünyemi yordu çoğu zaman yalnız başımıza çaba harcadığımız için her hayvana ulaşamıyoruz. Bütün vatandaşlarımızdan duyarlılık bekliyoruz. Umarım hayvan barınağı bir an önce yapılır” açıklamalarında bulundu.

Gül; “Ayrıca tüm dünyada yaz aylarında başlatılan Bir Kap Su Kampanyası’nı hatırlatarak herkesin kapısının önüne bir kap su ve yeterli güçleri varsa bir kap mama mütemadiyen bırakmalarını rica ediyoruz. dedi


Ajans32 olarak gösterdikleri duyarlılık ve çabadan ötürü Isparta Veteriner Kliniği Veteriner Hekimlerinden Emre Hünük’e Abdullah Koyun’a, Isparta Hayvan Severler Derneğine, özellikle Dernek Koordinatörü Aynur Gül’e, Isparta Belediyesi Sokak Hayvanları Zabıta Ekiplerinden Ramazan Şengül ve Hüseyin Gürkan’a teşekkür edip, bütün vatandaşları Hayvan Haklarını koruyuculuğuna davet ediyoruz.

Isparta Hayvan Severler Derneği Telefon Numaraları
0532 2701648
0531 3451897
500 41 00

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum