Ispartalı Ressam 5 Ayda 50 Esere İmza Attı

Ressam Erol Kökten’in son sergisi “Sessiz Devinim” ağaç ve geyik figürleriyle özgürlük ve toplumsal bellek kavramlarını ele alıyor. Sergi İstanbul Nişantaşı'nda...

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Mayıs 2015 10:12
Ispartalı Ressam 5 Ayda 50 Esere İmza Attı

Ressam, aynı zamanda da eğitimci olan Erol Kökten’in son sergisi “Sessiz Devinim” Nişantaşı Nişart Gallery’de açıldı. Sanatçı 5 ay gibi kısa bir sürede tam 50 esere imza attı. Bu eserlerden 36’sı sergide yer alıyor. Kökten’in tablolarının ana teması ise bellek. Tablolar belleğe doğru yolculuğa çıkıyor. Türk toplumlarında kutsal sayılan ve eserlerde sık sık karşımıza çıkan geyik ve ağaç figürleri yoldaşlığa ve özgürlüğe göndermeler yapıyor.

BİR AĞAÇ İÇİN YOLA ÇIKTIK!
Erol Kökten, “Sessiz Devinim”deki eserlerin adına bir müzikçi, bir felsefeci, ressam eşiyle birlikte karar verdi. Kökten, aralarında ‘Hemhal’, ‘Sadece Yeşil’, ‘Bir Ağaç Gibi Tek ve Hür’ gibi tabloların yer aldığı sergi için şunları söylüyor: “Sergi sessiz... İnsanların, figürlerin duruşuyla alakalı bir şey bu. İzleyiciyle çok rahat diyalog kuracağı bir duruş var orada. Sessizlik oradan kaynaklanıyor fakat aslında sessiz değil. Hareket halinde. Bir kararlılık var. Serginin ana temasında saklı olan da bu.

İnsanları harekete geçiren, geçirmesi gereken şey özgürlüktür. İşte püf noktası burada başlıyor. Bu özgürlüğü geyiklerde görüyoruz. Prehistorik dönemlerden bugüne kadar gelen zamanda geyiğin anlamı özgürlüktür. Geyik yol göstericidir. Resimlerde bir de insanı kışkırtan bir şey daha var. Çoğu figürde gizli olan ağaç, tüm toplumlarda kutsaldır. Ve biz ağaç için 2013’te yola çıktık. O bir ağaç için bu ülkede yaşayan birbirinden farklı karakterdeki o insanlar bir araya geldi. İşte burada o insanları anlatıyorum. Sebebi bu. Sanmayın ki sessiziz.”

HEPSİ YAŞANMIŞLIĞIN İZLERİ
Kökten şöyle devam ediyor: “Bütün bunlar bizim yaşanmışlıklarımız, benim yaşanmışlıklarım. Topluma karşı olan sorumluluklarım. O sorumluluğum olmasa ben o alanlara çıkmam. Burada gizli olan bir şey var. Bizi o alana çeken ve o alanda eyleme sevk eden tarih öncesi genetik hafızamızla ilgiliydi. O insanlar oraya için onun geldiler. Açlık hissettiğinizde yemek yersiniz. Demek burada da bir ihtiyaç ve bir özlem vardı. O da özgürlüktü...”

SORGULAMAZSAM YAPAMAM
“Bu sergi belleğin yansıması. Yıllardır sorgulama içindeyim. Sorgulamazsam zaten yapamam. Bunu da öğrencilerime aktaran ve öğreten bir eğitimciyim. Yaşantımın her anında sorgulayan düşünen ve ona göre yol alan aktif olarak belli yerde bulunan bir insanım. Sanatımla ilgili de bir zayıflık görürsem ‘demek yetmiyor bir de dernek kurmalıyım’ derim. Tiyatroda bir sıkıntı varsa, hiç anlamama rağmen sanatçılara destek için harekete geçerim.”

Isparta Güzel Sanatlar Lisesi'nde resim öğretmeni olan Kökten, bir dönem de Eğitim Sen Isparta Şube Başkanlığı görevini yürütmüştü.

AYDINLIK / Seray Şahinler Demir

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum