Ispartalı Uyuyor Mu?

SDÜ Doğu yerleşkesi, Yüzme havuzu yanındaki 44 bin metrekarelik alan Eğitim yatırımları için kamulaşıtrılmıştı!...

Yayınlanma:
Güncelleme: 29 Eylül 2014 18:54
Ispartalı Uyuyor Mu?

SDÜ Doğu yerleşkesi, Yüzme havuzu yanındaki 44 bin metrekarelik alan Eğitim yatırımları için kamulaşıtrılmıştı!... Bu alan daha sonra 4 Nisan 2014 tarihinde SDÜ adına yatırım yapılacak denilerek Belediyeden yatırım ruhsatı alındı.

Belediyeden alınan ruhsatla birlikte Bu alan 12 Ağustos 2014 tarihinde adeta kaptı kaçtıya getirilerek, Isparta kamuoyundan gizlenerek özel teşebbüs tarafından yap işlet devret modeli ile özel öğrenci yurdu yapılacağı iddiası ile 35 yıllığına Konyalı bir firmaya ihale edildi. Bu ihale sonrasında Isparta kamuoyu, özellikle özel yurt işletmecileri isyan ederek itirazlarını yetkililere götürmelerine rağmen YÖK’ten olumsuz cevap aldılar, üstelik yargı bu ihalenin usulüne göre yapıldığına ve özel sektör tarafından yatırım yapılmasına engel teşkil edecek herhangi bir gerekçenin olmadığına karar verdi. Bu arada ihaleyi alan firma 4 Nisan tarihli belediye encümeninin kararlarını gerekçe göstererek belediyeye üst kullanım hakkı verilmesi için yetki, istedi!...

Yani, yeni bir ruhsatla temel atmak istiyor. Belediye encümeni eğitim alanının ticari alana dönüştürülmemesi adına bu yetkiyi şimdilik vermese bile.! müteahit elindeki yargı kararlarını ve daha önceden belediye encümeninden alınmış kararlarla birlikte belediye encümeninin suç işlediğini ve kararı geciktirdiğini iddia ediyor. Belediye encümeninin artık direnecek, geciktirecek durumu kalmadığına göre, önümüzdeki günlerde verilecek ruhsatla yatırımcı firma ilk kazmayı vuracak ve geri dönüşü olmayan bir süreç başlamış olacak.



SDÜ Doğu kampüsünde Konyalı firmaya ihale edilen 44 bin metrekarelik alanda 29 Yıllığına Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılacak olan Öğrenci yurdu, AVM ve ticari alanlar merkezdeki 50 bin öğrencinin şehirden kopartılması demektir. Ispartalı esnafın can suyu olan öğrenciler aradığı herşeyi kampüsteki alanda bulabilecek!

Böylece eğitim amacı ile kamulaştırılan SDÜ’deki bu alanlar ticari alanlara dönüştürülerek büyük bir rant kapısıda aralanmış olacak!...

PEKİ NELER YAPILACAK

44 bin metrekarelik ticari alana özel öğrenci yurdu, AVM, Benzin İstasyonu, Alışveriş yerleri, restaurantlar, hatta özel bankaların hizmet verebileceği herşey ama herşey yapılacak. Amaç merkezdeki 50 bin öğrencinin tüm ihtiyaçlarının karşılanabileceği bir sosyal ve ticari alan oluşturmak. Piyasa değeri 20-25 trilyon lira olan bu alana yapılacak olan AVM, öğrenci yurtları ve ticari alanların kullanım hakkı önce 35 yıllığına verilmiş, daha sonra gelen tepkiler üzerine 29 yıllığına şeklinde düzeltilmişti. Oysa komşu ilimiz Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde bile bu tür ihaleler 19 yılı geçmiyor. 29 yıllığına yap işlet devret modeli ile tahsis edilen bu alanın yıllık kirası ise sadece ve sadece 69 bin lira....

ISPARTA ESNAFI UYUYORMU?

Isparta’da gerek ITSO’ya kayıtlı, gerekse esnaf birliklerine kayıtlı vergisini ödeyen binlerce Ispartalı esnafın en büyük geçim kaynağı olan Üniversite öğrencilerinin şehirden alışveriş ayağını kesecek bu projenin hayata geçirilmesi durumunda başta yurt işletmecileri olmak üzere, AVM’ler, alışveriş merkezleri, cafeler, restaurantlar ve birçok işletme mağdur durumda olacak. Bununda ötesinde emsal teşkil edecek olan bu yatırımlar gelecek yıllarda daha büyük yatırımlarıda beraberinde getirerek SDÜ kampüsünün eğitim kampüsünden çıkartılarak ticari kampüse dönüşmesine neden olacak.

ARİF ÜNAL’IN GİRİŞİMLERİ SONUÇSUZ KALDI

Öte yandan yurt işletmecisi Arif Ünal’ın YÖK’e ve Cumhurbaşkanlığına yazdığı dilekçelerine olumsuz cevap verilmesinin sebebi ise SDÜ Rektörlüğüne itirazda bulunulmaması olarak ifade edildi. Bu arada SDÜ, YÖK’e yazdığı yazıda, 08.11.2013 tarihli Arif Ünal’ın dilekçesinde, tarla vasfındaki taşınmazın 35 yıl süreli irtifak hakkı tesisine ilişkin olarak yapılan itirazın 2886 sayılı ihale kanunu hükümlerine göre yapıldığı yönünde cevap verildi.



Öte yandan Antalya bölge idare mahkemesi Isparta belediyesinin 03.12.2013 tarih ve 310 sayılı işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açmış olduğu davada, Isparta idare mahkemesinin 12.06.2014 tarihli kararında ruhsatlı proje üzerinden kat irtifakı kurularak konunun çözümü mümkün iken tamamı üniversite alanı içerisinden üst kullanım hakkı verilmesinin plan bütünlüğünü bozacağı öne sürülerek kaldırılması ve yürütmenin durdurulması kararı Antalya Bölge idare mahkemesinin 2014/681 kararı ile reddelidi.

ŞİMDİ NOLACAK!..

Isparta kamuoyunu uyutan ve soğutan SDÜ yönetimi, Belediye encümeninden alacağı yeni ruhsatla birlikte Doğu yerleşkesinde ihalesi daha önceden yapılan 44 bin metrekarelik alana ticari yatırımlarını yaparak Isparta esnafına büyük bir darbe inmdirmiş olacak. Daha önceki açıklamalarda sadece öğrenci yurdu yapılacağı yönündeki açıklamaların gerçeği yansıtmadığı ve bu alana AVM başta olmak üzere birçok ticari alanda yapılacağı ve yapılacak olan bu ticari alanların krokisi ve projelerinin bile hazır olduğu öğrenildi.




BELEDİYE DİRENCİNİ YİTİRDİ

Öte yandan Isparta esnafını mağdur edecek olan bu projenin hayata geçirilmemesi adına direnen belediye encümeni, Antalya bölge idare mahkemesinin kararını gerekçe gösteren yatırımcı firmaya karşı direncini yitirdiği ve önümüzdeki günlerde kararı imzalamak zorunda kalacağı öğrenildi. Encümenin kararı imzalamasından sonra geri dönüşü olmayan yola girilmesi, SDÜ’nün eğitim yuvası olmaktan ziyade ticari bir kuruma dönüşmesi kaçınılmaz.

Manşet

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
41 Yorum