Isparta’nın İhracatı Artıyor

Geçen yılın ilk 6 aylık diliminde 89.6 milyon dolar olan Isparta ihracatı 2014 yılının ilk 6 ayında 104.6 milyon dolara yükseldi.

Yayınlanma:
Isparta’nın İhracatı Artıyor

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası 2023 500 milyon Dolar İhracat hedefine emin adımlarla ilerliyor. İhracat rakamları istikrarlı bir şekilde artan Isparta’nın 2013 yılı ilk 6 aylık rakamları ile 2014 yılının ilk 6 ayı arasında 15 milyon dolarlık bir fark yaşandı.

Konuyla ilgili bilgi veren ITSO Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya, Isparta’nın ihracat rakamlarının her geçen gün arttığına dikkat çekti. 2013 yılının ilk 6 ayında 89.6 milyon dolar olan ihracat rakamlarının 2014 yılının ilk 6 ayında 104.6 milyon dolara yükseldiğini belirten Sarıkaya şu bilgileri verdi:

ISPARTA HEDEFE EMİN ADIMLARLA İLERLİYOR
Bilindiği üzere Isparta Ticaret ve Sanayi Odası 2023 yılı ihracat hedefi 500 Milyon Dolardır. Bu hedef doğrultusunda çalışmalarımızı azimli bir şekilde sürdürmekteyiz. İlk 6 aylık ihracat rakamlarımızı değerlendirecek olursak, 2013 yılı ilk 6 aylık toplam ihracat rakamımız 89.663.400,00 Dolardır. 2014 yılı ilk 6 aylık rakam ise 104.674.980,00 Dolardır. Görüldüğü üzere 2014 yılı ilk yarısı itibari ile ilimiz ihracat rakamı bir önceki yıla göre 15 Milyon Dolarlık bir artış göstermektedir.

İHRACATTA MADEN SEKTÖRÜ PARLAYAN YILDIZ
Sektörel manada ilk 6 aydaki liderimiz ise 35 Milyon Dolar ile madendir(mermer). İkinci sırada 15 Milyon Dolar ile çimento, üçüncü sırada 10 Milyon Dolar ile meyve sebze mamulleri ve dördüncü sırada ise 8 milyon dolar ile yaş meyve sebze yer almaktadır.

YURT DIŞI GEZİLERİNİN KATKISI BÜYÜK
Rakamlardaki artışımız ITSO olarak bizleri oldukça memnun etmektedir. Ama bu rakamlar bizler için elbette yeterli değildir. Bunun için de yurt dışı iş görüşmesi ve işbirliği çerçevesinde çalışmalarımıza ara vermeden devam etmekteyiz. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak göreve geldiğimiz süre zarfında 4 ticari işbirliği ve fuar gezisi düzenledik. Bu kapsamda 7 ülke, 9 şehir ve 2 adet fuar gezisini gerçekleştirdik.

Yaptığımız bu iş gezileri ile bizler için ihracat potansiyeli olan ülkeleri her zaman tercih ettik. Özellikle yakın coğrafyamızda olan ve serbest ticaret anlaşmalarımızın olduğu ülkelere iş gezileri düzenledik ve iş görüşmelerinin olmazsa olmazı olan B2B olarak adlandırılan ikili iş görüşmeleri programlarına önem verip her gezimizde bu tarz programları gerçekleştirdik. Tabi ki bu yaptığımız iş gezilerinin de geri dönüşlerini takip etmekteyiz.

Örneklerle devam edecek olursak ilk olarak Kuzey Irak’a geçtiğimiz yılın ikinci yarısında iş gezisi düzenledik ve özellikle elma ve mermer satışı için yeni pazar oluşumu sağladık. İlimizden 2013 yılı ilk yarsından Irak’a toplam ihracatımız 926.000 Dolar iken, 2014 yılı ilk yarsında bu rakamımız Odamız çalışmaları ile 956.000 Dolar düzeyine çıkmış olup, özellikle elma ihracatı yılın ikinci yarısında artış olarak rakamlara yansıyacaktır.

Diğer bir yurt dışı iş gezimizden örnek verecek olursak 2014 yılı ilk yarısında Bosna Hersek ve Sırbistan’a iş gezisi düzenledik. Özellikle Sırbistan’da yaptığımız verimli çalışmalar ve iş bağlantıları kapsamlı görüşmeler ile bu ülkeye 2013 yılı ilk altı ayı toplam ihracat rakamımız bu yılın ilk altı ayında yüzde 200 artış gösterdi.

Görüldüğü üzere ITSO olarak üyeleriyle birlikte dinamik bir şekilde yurt dışı çalışmalarımızı devam ettirmekteyiz. Yaptığımız çalışmalarda ise firma bazlı olarak geri dönüşleri de takip etmekte ve çalışmalarımızın verimli bir şekilde daha da artırarak hem ilimiz hem de ülkemiz adına katma değerine katkı sağlamak için mücadele vermekteyiz.

Tüm üyelerimizi düzenlediğimiz yurtdışı ticari işbirliği ve fuar gezilerine davet ediyoruz. Ağustos Ayında yapacağımız Makedonya-Kosova ve Arnavutluk ticari iş gezimize tüm üyelerimizi davet ediyoruz.
Yurtdışı fuar ve iş gezilerinin toplu halde yapılmasının diğer bir avantajı da şirketlerin masraflarının yüzde 50’sini KOSGEB’den alabiliyor olması. Bu fırsatı da üyelerimizin değerlendirmesi gerektiğine inanıyoruz.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.