Isparta'nın İlk Gülleri SDÜ GÜLAR'da Açtı

Süleyman Demirel Üniversitesi Gül ve Gül Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜLAR) tarafından araştırma serasında yetiştirilen yabani gül üzerine aşılı Isparta gülleri 06 Mayıs tarihinden itibaren çiçeklenmeye başladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 09 Mayıs 2011 13:03
Isparta'nın İlk Gülleri SDÜ GÜLAR'da Açtı

Süleyman Demirel Üniversitesi Gül ve Gül Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜLAR) tarafından araştırma serasında yetiştirilen yabani gül üzerine aşılı Isparta gülleri 06 Mayıs tarihinden itibaren çiçeklenmeye başladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan GÜLAR Müdürü Prof.Dr. Hasan BAYDAR konu ile ilgili olarak şunları kaydetti.” GÜLAR’ın asıl kuruluş nedeni, geleneksel üretim yöntemlerine alternatif yeni arayışların önünü açacak, bir bakıma ezberleri bozacak araştırmalar ortaya koymaktır. 3 yıldır deneme amaçlı olarak plastik örtülü serada aşılı yağ güllerini yetiştiriyoruz. Diğer yıllarda da olduğu gibi bu yılda da sera güllerimiz açıkta yetiştirdiğimiz güllerden 10 gün daha önce çiçeklenmeye başladı. Bu durum, erkencilik bakımından dikkate değer bir sonuç. Örtü altında ve açıkta yağ gülcülüğü bir arada yapılacak olursa gül toplama ve damıtma sezonu en az iki aya çıkartılabilir. Böylece toplamayı ve damıtmayı daha geniş bir sezona yaymak mümkün olabilir. Şimdilik örtü altında yağ gülcülüğü sera tesis maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle uygulanabilir bulunmayabilir, ancak yakın bir gelecekte örtü altında yağ gülcülüğünün önemli bir gelişme göstereceğine inanıyorum. Çünkü sera ortamında gülleri olumsuz iklim koşullarından korumak daha kolay olabilir. GÜLAR olarak örtü altında yetiştirilen yağ güllerinin çiçek verimi yanında yağ verim ve kalitesini açıkta yetiştirilenlerle karşılaştırmaya devam ediyoruz. Buna ilave olarak açıkta da dikili olan aşılı yağ güllerini, Göller Yöresinde geleneksel yöntemle dikilen yağ gülü plantasyonları ile verim ve kalite bakımından karşılaştırma çalışmalarımız da devam etmektedir”.

2011 gül sezonu üzerinde de düşüncelerini açıklayan Baydar,” 2010 yılına göre bu yıl daha serin bir mevsim yaşıyoruz. Bu nedenle yağ gülleri çiçeklenme sezonu geçen yıla göre iki hafta kadar daha geç başlayacak gibi görünüyor. 2010 yılında çiçek alım sezonu Mayıs ayının ilk haftası içinde başlamıştı. Bu yıl ise alçak rakımlı yörelerde, örneğin 850-900 m rakımlı Karakent, Ardıçlı ve Senir gibi Burdur gölü kıyısındaki köylerde Mayıs ayının ikici haftasında, yüksek rakımlı yörelerde, örneğin 1350-1450 m rakımlı Güneykent’in Başören mevkii, Gülköy, Kavakköy ve Yakaören gibi köylerde ise Mayıs ayının 3. haftasından itibaren, belki de son haftasında çiçeklenme sezonuna girileceğini tahmin ediyoruz. Yaptığımız gözlemlere göre her 100 m rakım artışında çiçeklenme 2-3 gün gecikiyor. Uzun yıllar dağılımına bakıldığında, çiçeklenme sezonu Mayıs ayının ikinci haftasında başlıyor ve Haziran ayının son haftasına kadar devam ediyor. Ancak bazı yıllar çiçeklenme Nisan ayının sonunda başlayabiliyor ve bazı yıllarda da çiçeklenme Temmuz ayının ortasına kadar devam edebiliyor. 2010 sezonunda don zararı, aşırı yağışlar, sert rüzgar ve günlük sıcaklık dalgalanmaları nedeniyle rekolte 2009 sezonuna göre %30 düşüş göstermiş ve yaklaşık 5500 ton çiçek toplanabilmişti. Bu yıl ise yağ güllerinde don zararı olmaması ve aşırı sıcaklık dalgalanmaları yaşanmaması üreticiler açısından oldukça memnunluk vericidir. Ancak serin ve yağışlı günlerin çiçeklenme sezonunu birkaç hafta geciktirmiş olması nedeniyle, eğer Haziran ayında aniden sıcak ve kuru havalar hakim olmaya başlar ise normalde 40 gün devam eden kampanya süresi kısalabilir ve beklenen rekolte artışı gerçekleşmeyebilir. Umarım böyle bir tablo ile karşılaşılmaz ve an azından 2009 sezonu rekoltesi olan 7500 tona ulaşılır” dedi.


HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.