Isparta’nın İlk Robot Üretim Tesisi Kuruluyor

Isparta’nın İlk Robot Üretim Tesisi Kuruluyor

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Ocak 2018 12:46
Isparta’nın İlk Robot Üretim Tesisi Kuruluyor

Türkiye’de ve Dünyada yaptıkları Robot Projeleriyle adlarından her alanda bahsettiren SDÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Ferdi Alakuş ve ekibi bir kez daha 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programından destek almaya hak kazandılar.

Globalleşen dünyada ve teknolojinin hızlı gelişmesiyle robotların artık hayatımızın her alanında olmaya başladığı artık herkesçe bilinmekte. Bu gelişmeyle robot işçilerin sayısı da artmaktadır. Bu konuyla ilgili ülkemizde de ciddi adımlar atılmaktadır. Bu adımlardan bir tanesi de Isparta da atılıyor. I-Tech Robotik önderliğinde devlet desteğiyle kurulacak olan tesiste AGV robot sistemleri başta olmak üzere endüstriyel otomasyon sistemleri üretimi yapılması planlanıyor.

Türkiye’de ve Dünyada yaptıkları Robot Projeleriyle adlarından her alanda bahsettiren SDÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Ferdi Alakuş ve ekibi bir kez daha 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programından destek almaya hak kazandılar. Daha önce Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknogirişim sermaye desteğiyle yapmış oldukları Otomatik Yönlendirmeli Araç Sistemi projesini başarıyla bitiren ve almış oldukları başarı belgesiyle TÜBİTAK 1507 programına başvuran Ferdi Alakuş ve ekibi Otomatik Yönlendirmeli Araç Sistemi 2 isimli projeyle 2 adet OYA prototipi yapmayı taahhüt edip TÜBİTAK desteği ile yapılacak olan robotun yeni versiyonun da tamamıyla kamera ve gelişmiş görüntü işlemeyle hareket eden, Yapay zekayla engelleri algılayacak ve karşılaştığı sorunları çözebilecek şekilde tasarlayıp TÜBİTAK’ a başvurdular. TÜBİTAK’ ta değerlendirilen projenin Aralık 2017 itibariyle destek süreci başladı.

KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı ile, KOBİ’lerin bu sorunları aşabilmelerini sağlamak için yeni bir ürün üretilmesi, mevcut bir ürünün geliştirilmesi, iyileştirilmesi, ürün kalitesi veya standardının yükseltilmesi veya maliyet düşürücü nitelikte yeni tekniklerin, yeni üretim teknolojilerinin geliştirilmesi konularında KOBİ’ler tarafından yürütülen 500.000 TL bütçe ve 18 ay süre ile sınırlı TÜBİTAK tarafından desteklenmesi amaçlanmıştır. Destek oranı her proje için sabit olup %75’tir.

Projeyle ilgili bilgi veren Alakuş ; “AGV (Automated guided vehicle) yani otomatik yönlendirmeli araçlar taşıma işlemi yapan kompleks sistemleri içinde barındıran robotlardır. Sanayide ve fabrikalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu sistem ilk defa hastanelerde de kullanılmak üzere I-Tech Robotik firması olarak dizayn edip ürettiğimiz başarılı prototip robotun ardından sistemi geliştirerek seri üretime geçmek için harekete geçtik ve Seri üretimden önce Kobi Ar-Ge başlangıç destek programına başvurduk. Bu aşamayıda başarılı bir şekilde bitirip Seri Üretim Desteği almayı planlıyoruz. Bununla beraber endüstriyel robot kol, 3 eksen insört robotlar, özel kartezyen robot sistemleri gibi birçok otomasyon sistemiyle ilgili çalışma yapmayı hedefliyoruz. Bizim amacımız yıllardır yapmış olduğumuz projeler ve almış olduğumuz bu destekle Isparta’mızda Robot Üretim tesisi kurup Ülkemiz ve Milletimiz için Katma Değeri yüksek Ar-Ge ve İnovasyon ürünleri üretmek istiyoruz. Yıllardır ben ve benim gibi onlarca genç bize destek verirseniz Bizde Ülkemizin üretim sistemine karınca kararınca destek vermek isteriz diye haykırıp duruyor bugün gelinen noktada farkediyoruz ki Gençliğe yatırım yapan bir Ülkede gençlik bilimden sanata İHA’ lardan Robot sistemlerine kadar her alanda üretim yapıyor. Devletinin verdiği desteklerle artık ayakları yere basıyor ve Devletinin ortaya koyduğu vizyona katkı vermenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum