Isparta'nın İntihar Bilançosu Açıklandı

Isparta'nın İntihar Bilançosu Açıklandı

Yayınlanma:
Isparta'nın İntihar Bilançosu Açıklandı

Isparta’da intihar olaylarında son yıllarda düşüş yaşandı. İntiharı Önleme İl Kurulu toplantısında İlimizdeki intihar vakalarının sebepleri değerlendirilirken bu konuda alınan ve alınması gereken önlemler masaya yatırıldı. Isparta’nın intihar yönünden geçmiş yıllarda Türkiye’de ilk sırada iken şimdi 19. sıraya kadar gerilediği ve bu durumun sevindirici olduğu dile getirildi.

Ekonomik sebepler, yalnızlık, ağır hastalık gibi durumlar intihar sebepleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.

İlimizdeki intihar verilerinin değerlendirilmesi ve İntiharı Önleme İl Eylem Planının güncellenmesi ne ilişkin toplantı gerçekleştirildi. Isparta’daki intihar vakaları geçtiğimiz günlerde İl Sağlık Müdürlüğü’nde düzenlenen toplantıda masaya yatırıldı. Isparta Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Nazif Aydın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya çeşitli kurumlardan temsilciler katıldı. Isparta Gazeteciler Cemiyeti adına Gazeteci Nasuh Özkan’ın da hazır bulunduğu İntiharı Önleme İl Kurulu toplantısında intihar önleme kurulunun geçmişte yaptığı çalışmalar değerlendirildi.

İntiharı önlemek adına son yıllardaki çalışmalara büyük ağırlık verdiklerini belirten Dr. Nazif Aydın, “Bilindiği üzere 2018 yılından bu yana Bakanlığımızca gençlerin ruh sağlığının korunması ve psikolojik dayanıklılığının artırılması için kurumlar arası işbirliğini güçlendirmek amacıyla ilgili kurumlarla işbirliği içerisinde farkındalık ve önleme çalışmaları yürütülmektedir.

2020 yılından itibaren tüm dünyayı etkileyen pandemi koşulları nedeniyle de gençler hayli güç zamanlar geçirmişlerdir. Yüz yüze eğitime geçilmesiyle birlikte gençlik ruh sağlığı çalışmaları kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığı ile birlikte öncelikli olarak Kredi ve Yurtlar Kurumuna (KYK) bağlı öğrenci yurtlarında kalan üniversite öğrencilerinin iyilik halini güçlendirmek amacıyla ortak bir çalışma planı oluşturulmuştur” dedi.

Aydın konuşmasında, Isparta’daki geçmiş yıllarda 60’lara ulaşan intihar vakalarının yarı yarıya azaldığını belirtti. Isparta’nın 2017-2018 yıllarında intihar olaylarında Türkiye’de ilk sırada geldiğine dikkat çeken Aydın ancak son yıllarda intihar vakalarının düşmesiyle Isparta’nın intihar istatistiklerinde 19. Sıraya gerilediğini, bunun sevindirici olduğunu bunu daha da geriye çekmek için tüm kurumlarla işbirliği halinde çalıştıklarını ifade etti.

İNTİHAR İSTATİSTİKLERİ MASAYA YATIRILDI

Sözkonusu toplantıda gerek İlimizdeki gerekse Türkiye genelinde 2021 ve 2022 yıllarına ilişkin intihar olaylarına ilişkin istatistik veriler değerlendirildi. Isparta’da 2022 yılında ölümle sonuçlanan 30 intihar vakasının yaşandığı belirtilirken, yaş gruplarına bakıldığında intihar edenlerin genelde 20-22 yaş grubunda olduğuna dikkat çekildi.

EN ÇOK ERKEKLER İNTİHAR EDİYOR

Isparta’daki intihar olaylarının değerlendirildiği toplantıda Isparta’da 2022 yılında intihar eden 30 kişiden 22’sinin erkek, 8’inin ise kadın olduğu ifade edilirken, intihar olaylarının genelde ası suretiyle gerçekleştirildiğine dikkat çekildi.

EN ÇOK İNTİHAR VAKASI MERKEZDE

İlimizdeki intihar vakalarının en çok rastlandığı ilçeler arasında merkez ilçeyi Yalvaç ve Keçiborlu takip ediyor. Erkeklerin genelde ası suretiyle intihar yolunu seçerken, kadınların ise daha çok ilaç içmek suretiyle intihar girişiminde bulundukları da istatistiklerden ortaya çıkan ilginç sonuçlardan birisi.

İNTİHARLARIN EN BÜYÜK SEBEPLERİ ARASINDA AĞIR HASTALIK İLK SIRADA

Öte yandan Isparta’da intihar edenlerin intihar gerekçeleri arasında ağır hastalık ve yalnızlık ilk sıralarda geliyor. Özellikle yaşadığı ağır hastalık sonucu çektiği acılara dayanamayıp yaşamına son verenlerin yansıra kendisini boşlukta hisseden, yalnız hisseden ve psikolojik açıdan sıkıntılı olan kişilerin intihar etme olasılığının daha fazla olduğunun dile getirildiği toplantıda geçtiğimiz yıl Isparta’da 133 intihar girişimin de de bulunulduğu ifade edildi.

BİR KİŞİYİ İNTİHAR ETMEKTEN VAZGEÇİRMEK BİLE ÖNEMLİ

Toplantıya başkanlık eden Halk Sağlığı Başkanı Dr. Nazif Aydın, amaçlarının Isparta’daki intiharları en aza indirmek olduğunu belirterek bu konuda neler yapılması gerektiği konusunda toplantıya katılanlarla durum değerlendirmesi yaptı. Bir kişiyi bile intihar etmekten vazgeçirmenin ve o kişinin hayatını kurtarmanın çok önemli olduğunu dile getiren Aydın, Kurul olarak hazırlanan eylem planı çerçevesinde çeşitli kurumlarla işbirliği halinde çalışmalarının devam edeceğini söyledi.

Bu zamana kadar 700 kamu personeline intiharı önleme eğitimi verildiğini de kaydeden Aydın, bu konuda kurumlara büyük görevler düştüğünü belirtti. Aydın, intihar vakasının yaşandığı konutlara daha sonra ailenin kabul etmesi halinde psiko destek eğitimleri vermek üzere uzmanların gönderildiğini de söyleyen Aydın, manevi yönden eğitimler verildiğini de sözlerine ekledi.

Söz konusu toplantıda daha sonra toplantıya katılan kurum temsilcileri intihar olaylarının önlenmesine yönelik görüş ve önerilerini dile getirdiler.

Instagram'da bizi takip etmek için TIKLAYINIZ

Facebook'da bizi takip etmek için TIKLAYINIZ

X'de bizi takip etmek için TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.