Isparta'nın Kalbi Hasta

Isparta'nın sağlık sorunlarında ilk sırada kalp ve damar hastalıkları geliyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 29 Mart 2011 10:24
Isparta'nın Kalbi Hasta

Sağlık Müdürlüğü'nün verilerine göre Isparta’da ölümlere neden olan sağlık sorunları arasında kalp ve damar hastalıkları ilk sırada yer alıyor. En çok ölümler kalp yetmezliği sonucu meydana geliyor.

2009 yılı ölüm rakamları ve ölümlere neden olan hastalıklar sıralaması raporuna göre 995'i erkek olmak üzere 1987 kişi çeşitli hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdi.

Ölüm oranı erkeklerde yüzde 52.45, kadınlarda ise yüzde 47.54 olarak gerçekleşti.

İlimizde 312 kişi kalp yetmezliğine bağlı olarak yaşamını yitirdi.

Kalp yetmezliğinden ölenlerin oranı yüzde 16.4. Ölümlere neden olan hastalıklar sıralamasında kalp krizi ikinci sırada. 216 (yüzde 11,4) kişi geçirdiği kalp krizi sonrası aramızdan ayrıldı.

 Kalbin pompa fonksiyonunu yerine getirememesi sonucu organların zarar görmesi nedeniyle (kardiyer arrest) meydana gelen ölümler üçüncü sırayı teşkil ediyor. Bu nedenden ötürü yaşamını yitirenlerin sayısı 158. (yüzde 8,3).

BEYİN KANAMASI VE DAMAR TIKANIKLIĞI ÖLDÜRÜYOR
ilimizdekiölümlere neden olan dördüncü sıradaki hastalık beyin kanaması ve damar tıkanıklığı. Bu nedenle hayatını yitirenlerin sayısı 149 (yüzde 7.9) Kronik akciğer hastalıkları en çok ölüme neden olan sağlık sorunları arasında 5. sırada. Akciğer rahatsızlığı nedeniyle 132 kişi (yüzde 7,0) hayatını kaybetti. Akciğer rahatsızlıklarından sonra en çok ölüm, 74'le (yüzde 3.9) akut böbrek yetmezliği nedeniyle yaşandı.

İl genelinde akciğer kanseri nedeniyle 70 kişi (yüzde 3.7) hayatını yitirdi. Kötü beslenme nedeniyle ortaya çıkan aşırı düşkünlük ve zayıflama sonucu 51 (yüzde 2.7), zatürree nedeniyle de 42 (yüzde2.2) vatandaş ahrete göç etti.

Hipertansiyona bağlı beyin kanaması sonucu meydana gelen ölümlerin sayısı ise 36 (yüzde 1.9) olarak verilere yansıdı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.