Isparta’nın Kanser Haritası Çıkarılmalı

Gazeteci Nasuh Özkan Yazdı: Isparta’nın Kanser Haritası Çıkarılmalı

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Kasım 2017 12:21
Isparta’nın Kanser Haritası Çıkarılmalı

Isparta’da da son yıllarda artan kanser vakaları herkesi korkutuyor ve endişelendiriyor. Adını bile duymak istemediğimiz bu hastalık maalesef her gün çok değerli dostlarımızı, sevdiklerimizi kimisini genç yaşta kimisini hayatının baharında aramızdan alıp koparıyor. Bu yüzden hastalandığımız zaman adeta doktora da korkarak gider olduk. Son olarak geçtiğimiz günlerde değerli eğitimcilerden Ahmet Gençtürk’ün de bu rahatsızlık sonucu vefatını üzüntü ile öğrendik ve doğrusu çok üzüldük, Allah’tan kendisine rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum.

2016 YILINDA KANSER
ISPARTA’DA 472 CAN ALDI
TÜİK’in 2016 yılına ilişkin açıkladığı ölüm istatistiklerine göre, 2907 ölüm olayının 472’si iyi ve kötü huylu tümör(kanser) kaynaklı ölümlerden kaynaklandığı belirtiliyor. Kanserden ölümlerde maalesef erkeklerde akciğer, prostat ve kolon kanseri ilk sıralarda gelirken, kadınlarda da meme kanseri ilk sırada geliyor. Tabi bu sayı kanser sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı, bu hastalık teşhisi konulup ta çeşitli hastanelerde tedavi gören hasta sayısı bunun belki de 4-5 katı oranında. Doktorlar, kanserin son yıllarda bu kadar artmasını değişik sebeplere bağlıyor. En önemli sebeplerin başında ise sağlıklı ve doğal beslenilmemesi gösteriliyor. Uzmanlara göre, doğal ve yapay her türlü şekerden uzak durmak, kimyasallardan, GDO'lu gıdalardan, gazlı içeceklerden, sigaradan uzak durmak teromerlerin zarar görmesini engelliyor ve ömrü uzatıyor.
İşte bu doğrultuda geçtiğimiz ay Isparta Belediyesinin düzenlediği Doğal ve Sağlıklı Ürün Günlerine katılarak bir konferans veren Türkiye’nin ünlü onkologlarından İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Radyasyon Onkolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Yavuz Dizdar’ın kanserden korunmak için beslenmenin önemine dikkat çeken önemli açıklamalarını hatırlatmak istiyorum.

ONKOLOG DR. DİZDAR’IN
UYARI VE TAVSİYELERİNE
KULAK VERELİM …
Dizdar’ın en önemli açıklamalarından birisi de yoğurt tüketimine ilişkindi.
Türkiye’nin yakından tanıdığı ve halen İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Radyasyon Onkolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi olarak görev yapan Doç. Dr. Yavuz Dizdar, geçtiğimiz ay Gökkubbe’de yüzlerce kişinin katıldığı konferansında önemli mesajlar verdi. Dizdar, konferansında süt ve süt ürünleri başta olmak üzere ambalajlı ürünlere dikkat çekti. Sütü açık almayı ve evde yoğurt yapmayı teşvik eden Dizdar, “Milleti hazır yoğurda alıştırdılar, kimse evinde yoğurt yapmaz oldu” dedi. Sağlıklı yaşam, sağlıklı beslenme, sağlıklı ürünleri anlatan Dizdar, çocukların meyve tüketimi gerçekleştirmesini önerdi, bunu yaparken de ilaçsız meyve olmasının önemini aktardı. Konferansında ayrıca endüstriyel tavuk ve piliç üretimi, kesimi ve tüketimi noktasında da bilgiler aktaran Dizdar, Isparta’da üreticinin doğal ortamda ürettiği yumurtayı satmakta zorlandığına dikkat çekerek, “Bir şeyin değerini vermezseniz hakkını alamazsınız” derken, eskiye dönme zorunluluğundan bahsetti. Endüstriyel üretimde hiçbir şeyin atılmadığını, her şeyin değerlendirilerek pazara sunulduğuna dikkat çeken Dizdar, takviye gıdalar üretildiğini ve insanlarında bunun peşinde olduğuna atıfta bulunarak, film ve reklamlarla bir algı oluşturulmaya çalışıldığını söylemişti.

KANSER KONUSUNDA SDÜ BİLİMSEL
BİR ARAŞTIRMA YAPMALI…
İnsanların korkulu rüyası haline gelen kanser konusunda SDÜ bilimsel bir araştırma yapabilir, bölgemizdeki kanser olaylarının artışı nereden kaynaklanıyor, hangi tür kanserler daha yaygın vb. konularda yapılacak bir araştırma toplumu bilinçlendirme adına da yararlı olur diye düşünüyorum. Daha doğrusu Isparta’nın kanser haritası çıkarılabilir. Bu çerçevede SDÜ Tıp Fakültesi Hastanesinin sık sık düzenlediği halk günlerini değerli hocaların hastalıklara ilişkin bilgilendirici açıklamalarının da son derece önemli olduğunu belirterek bu konuda yetkilileri tebrik ediyorum. Kanserle mücadelede toplum ne kadar bilinçlenirse ve bilgilenirse bu hastalıkla mücadelenin o denli etkili olacağı kanaatindeyim. Ve buradan tüm okuyucularıma tıp diliyle seslenmek istiyorum :

“KANSERDEN DEĞİL, GEÇ KALMAKTAN KORK.”
Bu nedenle doktora gitmek için hasta olmayı beklemeden zaman zaman Check-Up’tan geçmenin ve bazı tetkikleri yaptırmanın sağlığımız açısından yararlı olduğunu hatırlatmak istiyorum.
Bu duygu ve düşüncelerle herkese sağlıklı günler diliyor ve en güzel günlerin sizlerin olması temennisiyle saygılar sunuyorum.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.