​Isparta’nın Rekabet Gücü Artacak!

​Isparta’nın Rekabet Gücü Artacak!

Yayınlanma:
Güncelleme: 29 Ocak 2016 11:38
​Isparta’nın Rekabet Gücü Artacak!

Kamu – Üniversite – Sanayi işbirliğinde paydaşlar arasındaki sinerjiyi artırmak amacıyla Planlama ve Geliştirme Kurulu (KÜSİ) kuruldu. Hedef ise; sanayimizi rekabet gücü ve katma değeri yüksek, yenilikçi ürünler üretebilen ileri teknoloji ağırlıklı ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturmak.

BİLİM ADAMLARI İLE SANAYİ ENTEGRE EDİLECEK

Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Kamu – Üniversite­ – Sanayi işbirliğini sağlamak amacıyla KÜSİ Projesi başlattı. Bu doğrultuda; Isparta Valiliği, proje kapsamında 28 Ocak tarihi yani dün itibariyle ilk toplantını yaptı. Dün saat 14.00’de Valilik Göl Toplantı Salonunda başlayan toplantıya Vali Yardımcısı Okan Leblebicier Başkanlık etti. Toplantıya Vali Yardımcısı Leblebicier’in yanı sıra; SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Aktan, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Tufan Uysal ile kurulun oluşturduğu Ticaret İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, TSE, KOSGEB, Kalkınma ajansı, Sanayi ve Ticaret Odaları, Organize Sanayi Bölgeleri, Üniversite Uygulama ve Araştırma Merkezleri, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Teknoloji Transfer Ofisi, Meslek Odaları, Sivil Toplum Kuruluşları, Üniversite ve Yükseköğretim Kurumları’nın temsilcileri katıldı.

LEBLEBİCİER; “İLİMİZİ VE ÜLKEMİZİ İLERİ TEKNOLOJİ ÜSSÜ HALİNE GETİRMEK İSTİYORUZ”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Yardımcısı Okan Leblebicier; “Kamu­ – Üniversite­ – Sanayi İşbirliği (KÜSİ)’nin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK, KOSGEB ve üniversiteler bünyesinde çeşitli destek mekanizmaları ve uygulamalar bulunmaktadır. Söz konusu destek mekanizmaları ile düşük ve orta –düşük süreçlere evrilmesi sağlanarak, katma değeri yüksek ürün ve hizmetler üretilmesi hedeflenmektedir. Yüksek Planlama Kurulu’nun 18/06/2015 tarihli ve 2015/28 sayılı kararı ile onaylanan ve 27/06/2015 tarih ve 29399 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Türkiye­ Kamu­ – Üniversite – ­Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Stratejisi Eylem Planı (2015­2018) ile KÜSİ’ye ilişkin ulusal vizyon, ‘Kamu­ – Üniversite – Sanayi İşbirliğini en üst düzeyde uygulayarak ülkemizi ileri teknoloji üssü haline getirmek’ olarak belirlenmiştir” dedi.

UYSAL; “BİLİM ADAMLARIMIZ İLE İŞADAMLARIMIZIN DEĞERLERİNİ BİRLEŞTİRMEK İSTİYORUZ”

Toplantıda daha sonra; Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Tufan Uysal tarafından kurul üyelerine geniş kapsamlı bir sunum yapılarak konu ayrıntılarıyla aktarıldı. İl Müdürü Uysal sunumunda şunları söyledi; “Bu proje Türkiye Kamu – Üniversite – Sanayi İşbirliği Stratejisi ve Eylem Planı’ndan oluşmakta olup 2015 – 2018 yıllarını kapsamaktadır. Buradaki genel amacımız; Ülkemizde ve şehrimizde Kamu – Üniversite – Sanayi işbirliğinde paydaşlar arasındaki sinerjiyi artırmak, ulusal yenilik ekosisteminde bu işbirliğini geliştirmek, sanayimizi rekabet gücü ve katma değeri yüksek, yenilikçi ürünler üretebilen ileri teknoloji ağırlıklı ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturmaktır. Hedeflerimiz; Kamu – Üniversite – Sanayi işbirliğinde kurumsal yapılanma, iletişim ve algıyı oluşturmak, hukuki düzenlemeleri yapmak, finansal kaynakları ve destek mekanizmalarını geliştirmek, KÜSİ paydaşlarının idari ve teknik alt yapısını geliştirmek, nitelikli insan kaynağını geliştirmek, FSMH’yi (Fikri Sanayi Mülkiyet Hakkı) korumak ve ticarileştirmek. Eylemlerimiz; Tespit edilen 6 hedefe ilişkin 31 adet eylem belirlenmiştir. Söz konusu eylemler ve bu eylemlerin hangi hedeflerin kapsamında değerlendirileceği KÜSİ stratejik yol haritasında ayrıntılı olarak belirtilmiştir. Bu eylemlerin izlenmesi Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yapılacaktır” dedi.

“NİTELİKLİ PERSONELİN ÜNİVERSİTEDE GÖREV ALMASI SAĞLANACAK”

İl Müdürü Tufan Uysal konuşmasının devamında söz konusu eylemlerden bazılarını sıraladı ve şunları söyledi; “Akademisyenlerin atama ve yükselme kriterlerinde KÜSİ çerçevesinde yürüttüğü faaliyetler dikkate alınacak, Akademisyenlerin sanayide çalışabilmeleri, sanayide çalışan nitelikli personelin de üniversitelerde görev alabilmeleri sağlanacak, Kamu alımlarında sanayi işbirliği projeleri yoluyla teknoloji transferi ve yerlilik oranının artırılması sağlanacak, KÜSİ’nin geliştirilmesi amacıyla laboratuvar portalının oluşturulması ve etkin kullanımı sağlanacak, Kalkınma ajanslarının KÜSİ çalışmalarındaki rolü artırılacak, Kamu, üniversite ve sanayi arasında ‘işbirliğine dayalı eğitim modeli’ oluşturulacak, Üniversitelerde yüksek lisans ve doktora programları, KÜSİ’yi destekleyecek şekilde düzenlenecek, Meslek yüksekokullarında ihtiyaç duyulan öncelikli programlar açılacak, talep olmayan programlar revize edilecek, Lisans eğitiminde girişimcilik, proje geliştirme, sanayi işbirliği projeleri, Fikri Sınai Mülkiyet Hakları ve Ar-Ge yönetimi gibi dersler, seçmeli verilecek.

“KÜSİ GELİŞTİRME KURULU OLUŞTURULDU”

KÜSİ Planlama ve Geliştirme Kurulu; Bu amaç ile İllerde İlin en Yüksek İdari amiri başkanlığında ilde görev yapan; Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl müdürlüğü, Ticaret İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, TSE, KOSGEB, Kalkınma ajansı, Sanayi ve Ticaret Odaları, Organize Sanayi Bölgeleri, Üniversite Uygulama ve Araştırma Merkezleri, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Teknoloji Transfer Ofisi, Meslek Odaları, Sivil Toplum Kuruluşları, Üniversite ve Yükseköğretim Kurumları’nın temsilcilerinden oluşan KÜSİ planlama ve Geliştirme Kurulları oluşturulmuştur.

“ŞEHRİN HER TÜRLÜ KAPASİTESİ DEĞERLENDİRMEYE ALINACAK”

KÜSİ Planlama ve Geliştirme Kurullarının Görev ve Sorumlulukları ise şöyledir; KÜSİ Strateji Belgesinde yer alan eylemlerin il bazında gerçekleşme durumlarını takip etmek. KOBİ’lere yönelik bilgilendirici ziyaretlerin kurul içinden belirlenecek temsilciler tarafından periyodik olarak yapılmasını sağlamak. İl Bazında KÜSİ faaliyetlerinin etkin yürütülmesi amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak. İl Bazında KÜSİ kapsamında yapılacak işbirliği faaliyetlerinin hayata geçirilmesi ve yürütülmesi aşamalarında engel teşkil eden sorunları belirlemek ve bunlara ilişkin çözüm önerileri geliştirmek. İl bazında KÜSİ kapsamında mevcut kapasitenin (Akademisyen, Sanayi AR-GE personeli, teknik altyapı, ulaşım alt yapısı, finansman vb.) belirlenmesine ve geliştirilmesine yönelik çalışmaları yönlendirmek, İl bazında KÜSİ kapsamında işbirliği yapılabilecek alanları belirlemek ve bu doğrultuda yürütülecek faaliyetleri planlamak ve takip etmek,

Olarak belirlenmiştir. Kurul sekretaryası Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünce yürütülecek ve Kurul yılda iki defa toplanarak toplantı sonuçlarını, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bilim,ve Teknoloji Genel Müdürlüğüne iletilmesi sağlanacaktır” dedi.

GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİNİ SUNDULAR

Valilik Göl Toplantı Salonunda dün gerçekleştirilen Kamu – Üniversite­ – Sanayi İşbirliğini (KÜSİ) Planlama ve Geliştirmek Kurulu toplantısında daha sonra kurul üyeleri konu ile ilgili görüş ve önerilerini sundular. Toplantı, soru – cevap bölümüyle sona erdi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.