Isparta'nın Son faytoncusu Endişeli

Rengarenk süslemeleriyle 5 yıldır tek başına sokaklarda nostalji yaşatan Isparta'nın son faytoncusu Ethem Parıltı, kentte kendisinden başka faytonculuk yapan kimsenin kalmamasından üzüntü duyuyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Mayıs 2012 23:24
Isparta'nın Son faytoncusu Endişeli

Isparta'da yaklaşık yarım asırdır faytonculuk yapan Ethem Parıltı, yaptığı açıklamada, otomobillerin günlük hayatta yerini almasıyla faytoncuların mesleği yapmaktan vazgeçtiklerini ifade etti. Parıltı, bir zamanlar ulaşım aracı olarak kullanılan faytonların artık nostaljik bir araç olarak tercih edildiğini söyledi.

Mesleğe 10 yaşında babasının yanında başladığını anlatan Parıltı, Isparta'da kendisinden başka faytonculuk yapan kimsenin kalmadığını kaydetti.

Atına büyük önem verdiğini belirten Parıltı, "Evladıma nasıl bakıyorsam ona da o şekilde bakarım" dedi.

Mesleğin artık son demlerini yaşadığına dikkati çeken Parıltı, ailesinde de bu işi kendisinden sonra yürütecek kimsenin kalmadığından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Parıltı, "Bu meslek artık bitti. Bundan 30 sene önce yaklaşık 250 fayton olan Isparta'da bu mesleği benden başka yapan kalmadı. Otomobilin günlük hayata girmesiyle faytonlar yok olmaya başladı. Yaklaşık 5 yıldır Isparta'da tek çalışıyorum" diye konuştu.

Parıltı, 20 dakika ile 1 saat arasında süren bir gezinti için 5-20 lira para kazandığını anlattı. Parıltı, geziler dışında ise yaz aylarında gül bahçelerine taşımacılık yaptığını ya da düğünlerde hizmet verdiğini söyledi.

Mesleğini para kazanmaktan çok hobi olarak sürdürdüğünü belirten Parıltı, "Mesleğimi ve atımı hiçbir şeyle değişmem. Gözüm faytonla açıldı. Atımın karnını doyurduktan sonra karşısına geçip onu izliyorum, o bana büyük bir keyif veriyor" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.