Isparta’nın Sorunları Masaya Yatırıldı

Isparta Girişimci Sanayici ve İşadamları Derneğinin öncülüğünde hafta sonu Isparta’da biraraya gelen İşadamları, Isparta’nın sorunlarını, beklentilerini ve çözüm önerilerini masaya yatırdı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 25 Mart 2013 10:32
Isparta’nın Sorunları Masaya Yatırıldı

İşadamlarının ilk kez biraraya geldiği ve birlikteliğin oluşturulduğu, Isparta buluşmasında önemli mesajlar verildi!

IGSİAD Başkanı, Isparta İş Dünyası Platformu’nun I. Buluşma programının çok önemli olduğuna değindi. Derneklerinin 10. yıl etkinlikleri kapsamında, Isparta dışında iş yapan ve memleket hasreti çeken ünlü işadamlarını Isparta’ya aileleriyle birlikte davet ederek bir toplantıyı düzenlediklerini bildiren IGSİAD Başkanı, “Isparta İş Dünyası Platformu adı altında düzenlediğimiz toplantının amacı; İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyükşehirlerimizde iş yapan değerli hemşerilerimizle buluşup, birbirimizle kaynaşmak, gelişen teknolojiyi de kullanarak bir işbirliği ağı oluşturmak ve böylece Isparta’nın sesi olmak, birlikte ticaret yapmak” dedi.

GEREKLİ ÖRGÜTLENMEYİ YAPAMADIK!
İstanbulda ikamet eden, aslen Uluborlulu olan işadamı Ahmet Nedim Karasoy, toplantının ilk konuşmacısı olarak 12 yıllık AK Parti iktidarı döneminde Ispartalıların yeterince örgütlenemediğini ve biraraya gelemediğini belirterek, konuşmasında şunları söyledi.

“Benim için canım bile emanet, öyleyse birarada olamamanın ızdırabını ben hep yaşayarak geldim bugünlere... Ben sadece bir kulum. Övünecek abartacak bir durumum yok. İnancım doğrultusunda memleketim için de neler yapabilirim bunu yapmaya çalışıyorum. Ispartalıların yıllardır bir arada olmayışı, birbirinin destekleyemeyişinden dolayı aşırı derecede ızdırap duyuyorum. Bizim ülkemizin yapısında bir hemşehrilik var. Hem sosyal alanda hem devlet alanında. Ankara da işiniz varsa kolay hallediyorsunuz. Bu anlamda bu toplantıyı çok önemsiyorum. Isparta için ne yapılacaksa emrinizdeyim. Bizim bir örgütümüz yok. Bizim işleyen bir uçağımız yok. Ispartaya bir uçağın gelmemesi ızdırap verici. Bu ilin sosyal kuruluşları var. İstersek boş getirir boş kaldırırırız.

Bu konuda birlik olmamız lazım. Bu arada Ispartadaki işadamlarımızda hem devlet tarafından hemde yerel yönetimler tarafından desteklenmeli, engellenmemeli, Örneğin bu otelin inşaatı öncesinde engellerle karşılaşıldığını öğrendim ve çok üzüldüm. Bunlar olmamalı... Isparta için yapabileceğimiz çok şeyin olduğunu düşünüyorum, yeni girişimciler çıkmalı, ayrıca eğitime büyük önem vermeliyiz, ufkumuzu açmalıyız.b İnşallah bu toplantı bir başlangıç olur ve arkası gelir, ben İstanbul ayağını organize etmeye, sizleri misafir etmeye hazırım ve bundan sonrada üzerime ne düşüyorsa yapmaya hazırım”

SAÇ AYAĞINI OLUŞTURMALIYIZ
Daha sonra konuşmacı olarak kürsüye gelen ve Ankarayı temsil eden işadamı hemşehrimiz Ahmet Şahlan’da konuşmasında bu tür toplantıları inatla devam ettirmeleri gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi “

Ankara’dan, Ankaralı iş adamları ve bürokratlarımızdan size kucak dolusu selamlar getirdim. Genç iş adamlarının Ispartadaki bu girişimine hepsi başarılar diliyor. Bunun marşa basma olduğunu söylüyorlar. Ankara’da bizim kurulu İSVAK’ımız var. 20. Yılını doldurdu. Hemşerilerimizle 15 günde bir araya geliyoruz. Burada Ankara’da iş adamı eksikli var. Bu tür işadamı ağırlıklı toplantılar çok nadir. Bürokratlardan aldığımız bilgileri bireysel olarak Ispartalı işadamlarına kılavuzluk ediyoruz.

Isparta’nın sanayileşme konusunda bir azizlik var. 2 bölgedeyiz. Organize sanayiye bakarsanız yürekler sızlar.Benim OSB’de yatırım yaptığımı bilmeyen hemşehrilerim,işadamları var, birbirimizden haberdar değiliz, bu nedenle seçilmiş, atanmış ve bizler sık sık biraraya gelerek bu birlikteliği devam ettirmeliyiz. Bizler saç ayağı olup birlikte çalışmalıyız. Ama zıt kutuplar gibi birbirimizi itiyoruz. Bir birliktelik göremiyorum. Birbaşka toplantıya Ankara’daki hemşerilerimi, işadamlarını, bürokratları ben buraya getiririm. Hepimiz tanıyalım bunları. Bunlardan haberdar değiliz. Müşterek çalışmak lazım. Saç ayağını oluşturamamışız.” dedi. İşadamı Şahlan bundan önceki yıllarda Türkiye’deki 500 sanayi kuruluşu arasında Ispartadan üç firmanın ismini gururla izlerken bugün bu rakamın bire düştüğünü, oysaki bu rakamları yirmilere çıkartmanın hayal olmaması gerektiğini dile getirerek konuşmasını tamamladı.

HERŞEYİ DEVLETTEN BEKLEMEYELİM
İstanbulda ikamet eden ama yatırımlarının bir kısmı kocaelinde olan, metal ve demir üzerine yatırımları bulunan İşadamı Bülent Sarıgülde bugüne kadar Ispartada ne yapabilirizin özlemi ile yaşadığını belirterek başladığı konuşmasında eğitimin önemine değindi ve Ispeartanın Tarım, Turizm ve Endüstride markalaşabileceğini söyledi. 

Sarıgül konuşmasını şöyle sürdürdü. “ Isparta’da bana göre 3 ana konuda faaliyet gösterilebilir. Bunlar turizm, (tarım ve meyvecilik), endüstri. Ama esas katkı getirecek, katma değeri yüksek olan sanayimiz gelişmemiş. Avrupaya baktığımızda ufak ufak sanayisini taşıdılar. Fakat çevre şartlarından kriz dönemlerinde Avrupa birçok şirket üretimlerini doğuya kaydırdığından pişmanlar. Bizler Ispartada üretimi desteklemeliyiz. Canlandırmalıyız. Eğer birlik oluşturup, belli hedefler oluşturursak neden kendi memleketimizde yatırım yapmayalım. Kendi insanımıza ekmek kapısı açalım. Kısa vadede olacak bir şey değil. Bu toplantıyla bu bir başlangıç olmalı. Çevre bilinci yerleşirse 3 unsur çok rahat gelişir. Endüstri ve üretimi ihmal etme-yelim. Herşeyi devletten beklememek lazım”dedi.

AYAĞIMIZA GÖRE YORGAN, FİKRİ DEĞİŞMELİ
Toplantıya İzmirden katılan ve gerçek bir Isparta sevdalısı olarak her ay baba ocağını tüttürmek için Ispartaya gelen işadamı hemşehrimiz Nail Binlide konuşmasında şunları söyledi.

“ Küçük şehirde birinci olacağına büyük şehirde sonuncu ol düşüncesi ile İzmir’e gittim. Eskiden ayağını yorgana göre uzat derlerdi, ben bu fikre inanmıyorum, şayet boyun uzunsa iki büklüm yatmak zorunda değilsin, o zaman ne yapacaksın yorganını uzatacaksın. Ispartalılar gibi yorganın içinde kamburumuz çıkmış bir şekilde yatmamız gerektiğine inanıyorum. Grup kararıyla çok iyi noktaya gelebiliriz. Konuşmamın başında dediğim gibi küçük şehirde birinci olacağımıza, büyükşehirde sonuncu olma fikrine de bugün katılmıyorum, büyükşehirdede birinci olmak için çalışmalıyız.” dedi.

ÖĞRENCİLER SADECE TÜKETİMİN DEĞİL ÜRETİMİN İÇİNDE YER ALMALI
İstanbul’da, danışmanlık ve müşavirlik firması olan hemşehrimiz Cengiz Aydemirde yaptığı değerlendirmede şu görüşlere yer verdi. “ Rekabet edebilmek için genç girişimciliğiniz farklı iş inovasyon yapmanız gerek. İnovasyon da gelinen nokta ortada. Teknoloji konusuna önem verilmeli. Buranın üniversite sanayi işbirliğinin geliştirilip bu alanda bir şeyler yapılmalı. Öğrenciler de işgücü ve beyin olarak da kullanılmalı. İnsan gücünden istifade edilmeli. Kendi teşviğini yaratma düşüncesinden fon oluşturulup değişik fikirlerin desteklenip hayata geçirilebilir. Teknoloji ve e ticari konusuna önem verilmeli. E devlet, e sicil bütün bunları koyduğumuz tarafından teknoloji ve inovasyon alanına emek ve gayret verilmeli. Bu oluşumun icra yeteneğinin olabilmesi için bir mutfağın olması gerek”

ISPARTA’NIN RESMİNİ ASAMADIK
İş dünyası platformunun en renkli simalarından birisi olan Sütçülerli hemşehrimiz Hüseyin Çelik’te yaptığı konuşmada samimi itirafları ile büyük takdir topladı. Yıllar önce Sütçü olarak gittiği İstanbulda adının sütçü kaldığını ve artık sütçü olarak anılmak istemediği ve adı ile anılmak istediği için iş dünyasın katıldığını belirten Çelik, İstanbulda edindiği en önemli izleniminin ise Ispartalıların dürüstlüğü olduğunu ifade etti. Bu tür toplantıların sık sık yapılması halinde sonuç alınacağına inandığını dile getiren Çelik birçok karedenizlinin işyerlerinde uzungöl manzarasına rastladıklarını ama Ispartalı işadamlarının ofislerinde henüz daha Eğirdir gölünün resmini göremediğini söyledi.

GLOBAL DÜŞÜNÜP YEREL HAREKET ETMELİYİZ
Antalyadan toplantıya katılan hemşehrimiz Ergin Civanda, Isparta’nın birçok konuda artısı olan bir il olduğunu bu nedenle yatırım yapılabilen ve yaşanabilen bir olarak insanların global düşünüp yerel hareket etmesi gerektiğini söyledi. Civan konuşmasında şu görüşlere yer verdi. “ Diğer illerle Isparta’yı kıyaslamak hata.Antep bölgesel bir baş şehirdi. 6. Organize sanayi yılların birikimiyle olmuş bir şehir.

Bursa keza öyle. Bence Isparta için farklı bir model düşünülmeli. Isparta nerelerde güçlü, fırsatlar ve tehlikeler neler bunlar tespit edilmeli. Isparta’nın çok fazla artısı var. İnovasyondan bahsettik. Bunlardan biri girşimci işadamı diğeri de üniversiteler. Bunu sağlamak lazım. ARGE çok önemli. Bilimsel desteği üniversiteden almak lazım. Kaynağında da yönetim şekli yatıyor. Merkezi bir problem değil bu. Yaşanılabilir bir kent bunun artılarını harekete geçirmek, yatırım planlarının hayata geçirilmesi gerek.

SAÇIN ÜÇ AYAĞINI BİRARAYA GETİREMİYORUZ.
Toplantının son konuşmacısı olan ITSO başkanvekili Şükrü başdeğirmen, toplantıda konuşan değerli işadamlarının tüm suçlamaları, tenkit ve tesbitlerini ITSO olarak üzerlerine aldıklarını ama her alanda tek başına mücade etmenin de ne kadar zor ve meşaketli olduğunu bilmeleri gerektiğini söyledi. Başdeğirmen saçın üç ayağını biraraya getiremediklerini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü.”

Bu toplantı da dışarından ve içerinden nasıl görünüyoruz bunu ortaya koyduk. Isparta, bütün söylenen ve eleştirilen bazı söylemleri hak etmiyor. Halıcılığımız neden kaybettik bunları tartışmamız lazım. Gülden aldığımız 15 milyon dolardır. Organizemiz ilk 10’a giren bir organize. Altyapı hazır. Parselleri çok düzgün. Her türlü arıtmasıyla üstün. Neden yapılaşma ve doluluk çok az. Algida neden Isparta’ya gelmedi? Bazı aşamadığımız olaylar oldu. Zaman içinde aşacağız.

Teşvik konusunda da sıkıntılarımız oldu bizim. Teşviği kendimiz yaratmalıyız ama dışarıdan gelen yatırımcı ben devletten ne alabiliyorum diye bakıyor. Eğer tatmin etmiyorsa maalesef orda iş kurmuyor. Havaalanımız çalışmıyor. Çok güzel bir havalimanımız var. ITSO olarak bunun üzerine gittik. 615 bin TL’yi şirket hesabına yatırdık. 10 bin bilet alarak o uçağın ilk uçuşunu biz sağladık. Uzun zaman uçtu. Cebimizle sinema bileti satar gibi dükkan dükkan dolaşıp uçak bileti sattık. Eğitimimiz zayıf olduğunu orada gördük.

Neden uçağı getirdiniz, siz olmasaydınız uçak düşmeyecekv e 57 kişi ölmeyecekti diyenler oldu! Buradaki eğitimi de tam manasıyla oluşturmamız lazım. Afyon’un 4 yolu Isparta ekonomimize eşit değer de ekonomi sağlıyor. Biz teşvikte 2.deyiz. Bunları konuşmamız lazım. ITSO tek başına bir sestir ama tek başına güçlü değildir. 4 tane işadamı derneğimiz var. Hep beraber olduğumuz zaman sesimizi daha da duyurabiliyoruz. Gücümüz yettiği yere kadar her yere yetişmeye çalıştık. Zaman için de bunlar halledilecek şeyler. Süleyman Demirel Havaalanı ile ilgili Burdur Ticaret Odası, Belediye Başkanı, Valisi ve Milletvekilleriyle sık sık görüşmeler yapıyoruz. Bu bölgeye gelecek her türlü yatırımlar için beraber tartışıyoruz. Uçağın yüzde 40’ını Burdurlu kullanıyor” dedi.

BÖLGENİN ANALİZİ YAPILIYOR
Daha sonra söz alan Baka ve TKDK uzmanlarıda yaptıkları değerlendirmede Ispartanın ve bölgenin analizini yaptıklarını, yatırımcılara her konuda danışmanlık hizmeti verdiklerini dile getirdiler.
IGSİAD organizasyona katılan işadamlarına anlamlı hediyeler takdim etti.

Isparta Girişimci, Sanayici ve işadamları derneğinin 10’ncu yıl etkinlikleri çerçevesinde Isparta’da düzenlenlediği Isparta İş Dünyası Platformu toplantısı Cumartesi günü Barida otelde gerçekleşti. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Isparta’dan çok sayıda işadamının katılımı ile yapıldı. Sabah saat 10.00’da başlayan toplantının modaretörlüğünü televizyon programcısı hemşehrimiz Sami Altınkaya yaptı. İstanbul, Ankara,İzmir ve Antalyadan katılan işadamları yaklaşık 10 dakika süren konuşmalarında önemli konulara değinerek iş dünyasının ufkunu açmaya çalıştı. Baka ve TKDK’nın bilgilendirme sunumu ile sona eren proğramın ilk oturumu tamalandıktan sonra misafirler ISBAŞ fabrikasını ve halı fabrikasını yerinde görerek inceleme fırsatı buldu.

İş dünyasının ikinci buluşması ise evsahibi IGSİAD’ın evsahipliğinde Terasparkta gerçekleşti. Isparta usulü kapama, pilav ve zerdeden oluşan menu, misafirlere müzik ziyafeti ile sürerken gecenin ilerleyen saatlerinde sahneye çıkarak mikrofunu eline alan Rektör İbicioğlunun süprizi ile devam etti. 

Rektör İbicioğlu, rahmetli Cem karacanın namus belası parçasını seslendirerek büyük alkış aldı. Bir süredir yurt dışında olan vali Memduh Oğuz'da ayağının tozu ile dönüş yaptığı Ispartada geceye katılarak misafirlere Amerika izlenimlerini anlattı ve işadamı Bülent Sarıgüle hediyesini verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum