Isparta'ya Nur Yağdı

Cumhuriyet Gazetesi bugünkü sayısında manşet üzerinden dokuz sütuna Isparta’yı taşıdı. Vali Oğuz’a ince göndermelerin yapıldığı haber analizde Türey Köse Isparta’daki gözlemlerini ‘Adım adım helal kentler’ spotuyla verdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 25 Mart 2013 15:30
Isparta'ya Nur Yağdı

Cumhuriyet Gazetesi dünkü sayısında manşet üstü haberinde Isparta’ya yer verdi. Gazetenin deneyimli muhabiri Türey Köse, geçtiğimiz günlerde geldiği Isparta gözlemlerini ‘Adım adım helal kentler’ spotuyla gazete sayfalarına taşıdı.

KUTSAL KENT ISPARTA
“Said-i Nursi’yi referans alan bir vali olunca kentte süt ‘cennet ırmakları’ gibi akıyor, cennetteki yerler de satılıyor!” ifadelerinin yer aldığı haberde “Bir zamanlar gül, halı ve elbette ‘baba’ 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile akla gelen Isparta, ‘Kutsal Şehir’ olma çabasında. ‘Mekke-Medine-Kudüs-Isparta’ sloganıyla yola çıkan Vali Memduh Oğuz “Peygamber efendimiz gibi kokar” dediği gülü de ‘kutsal’ ilan etti. Ardından da piknik yerlerinden park edilmiş araç içlerine dek pek çok yerde alkolü yasakladı. Yasaklardan deneme amaçlı şarap üretimi yapan SDÜ Ziraat Fakültesi de nasibini aldı” ifadeleri kullandı.

HAZRETİ MEMDUH TARTIŞMASI
Türey Köse Cumhuriyet Gazetesi’ndeki haberinde Isparta Valisi Memduh Oğuz ile CHP Milletvekili Ali Haydar Öner arasındaki ‘Hazreti Memduh’ tartışmalarını da hatırlatarak, kentte konuyla ilgili yaşanan polemikleri gündeme getirdi. SDÜ’de öğrencilerle ve öğretim görevlileri ile yaptığı röportajları da yayınlayan Köse, “Isparta’ya gidip de, SDÜ’ye uğramadan olmaz. Üniversite kampusunda dolaşırken konuştuğumuz gençler, yasaklardan pek haberdar görünmüyordu. Kampusun tepesindeki mesire yerindeki bira şisesi kapakları da manzaraya karşı bira içildiğini kanıtlıyordu. Geçen yıllarda Isparta SDÜ Ziraat Fakültesi’nde üretilen şaraplar öğretim görevlileri ve öğrencilere satılıyormuş. Hocalar ne kadar, “Biz deneme amaçlı üretim yapıyoruz. Üretimin bir bölümü döner sermaye aracılığı ile satılıyor. Hiç kimse hiç kimseye zorla bir şey içiremez” deseler de tepkilere engel olamamışlar. Yeni yönetmelikle üniversitenin deneme amaçlı üretim yapmak için TAPDK’dan izin almaları zorunluluğu getirilmiş. Elbette, böyle bir izin başvurusu olmamış. Yani, 4 yıl üretilen SDÜ şarabı da tarihe karışmış” ifadeleri kullanıldı.

ALKOL ALAN ÖTEKİLEŞTİRİLİYOR
Haberde alkol alanların artık ötekileştirildiği vurgusu yapılırken, “AKP iktidarı 10 yılı geçerken, tabandaki muhafazakârlaşmaya Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “vücut dilinden anlayan” valiler de “tepeden” yasak kararlarıyla destek oluyor. Isparta muhafazakâr bir kent. Ancak DP-AP-DYP çizgisindeki muhafazakârlıkla “AKP” ya da “cemaat, tarikat” benzeri örgütlenmelerin etkili olduğu muhafazakârlık anlayışı çok farklı. “Farklı olanın yaşam hakkına, yaşam biçimine müdahale” olarak arka arkaya yasaklar gelirken, artık alkol alanlar “ötekileştiriliyor”. Oysa, kent merkezinde güllerin karşısında şapkalı heykeliyle Ispartalıları selamlayan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel,“arada viski içtiğini” söylemekten kaçınmazdı” yorumu da dikkat çekti.

GÖL KIYISINDA YASAK İŞLEMEZ
Haberde Eğirdir’de göl kenarında bira içen bir vatandaşın fotoğrafına da yer verilirken haber spotu için “Göl kıyısında yasak işlemez” başlığı kullanıldı. Türey Köse’nin haberini Necati Savaş’ın fotoğrafları süsledi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum