İşte Bakanlığın Yatırım Tüyosu

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü, önemli bir çalışmaya imza attı. 81 ilin tamamında sanayinin, üretimin son durumunu, ihtiyaçlarını ve hangi ilde hangi yatırımların yapılabileceğini belirledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Kasım 2012 11:39
İşte Bakanlığın Yatırım Tüyosu

İŞTE ISPARTA’NIN YATIRIM PROFİLİ
Seracılık, meyve sebze, hibrit tohum, kültür mantarı, bağcılık, yem bitkileri, ekolojik tarım, aromatik ve tıbbi bitki, kesme çiçek, su ürünleri, arıcılık, besicilik, tavukçuluk, suni tohumlama, damızlık üretimi, Ankara Tavşanı yetiştiriciliği, lata, lamine parke, RES, GES, reçel ve marmelât, süt ve mamulleri, su ürünleri, kurutulmuş meyve-sebze, dondurulmuş gıda, bisküvi ve gofret bakliyat paketleme, karma yem, el halısı, yün ipliği, çorap, örme eşya PVC profil, plastik eşya, ambalaj, tarım aletleri, soğuk hava deposu, güneş kolektörü, teneke kutu, ağaç işleme makinaları, mermerit

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü, önemli bir çalışmaya imza attı. 81 ilin tamamında sanayinin, üretimin son durumunu, ihtiyaçlarını ve hangi ilde hangi yatırımların yapılabileceğini belirledi. Çalışma özellikle bu yanıyla yatırımcılar için büyük önemde. Bakanlık çalışmasında ulaşılan tespitler, analizler, Mayıs 2012 tarihli "81 İl Durum Raporu"yla açıklandı. Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu, raporun önsözünde, çalışmayı şöyle anlatıyor:

"Bu çalışma; Genel Müdürlüğümüz veri tabanında kaydı tutulan, Sanayi Sicil verileri, (Sanayi Sicil kaydı bulunan firmalar esas alınmıştır) il müdürlüklerimizden gelen bilgiler ile Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü ve Ekonomi Bakanlığı'ndan (Dış Ticaret Müsteşarlığı) alınan bilgiler doğrultusunda, tüm illerimizin yatırım ortamı ile ilgili gerekli değerlendirmeleri yapılarak hazırlanmış olup, girişimcilerimizin doğru karar almalarına yardımcı olacak tüm argümanların bir araya getirilmesine çalışılmış ve yapabilecekleri yatırımlar ortaya konulmuştur. Çalışmanın girişimcilerimize faydalı olacağını ümit ediyoruz."

KAYNAKLAR VE GELECEK PLANI

Çalışmada, her il için öncelikle ilin sanayi ve ticari yapısı analiz edilmiş. Dış ticaretinin hangi ülkelerle olduğu, bu ticaretin ürünsel yapısı belirlenmiş. İlin sanayideki durumu, sanayi kollarının ağırlıkları, ülke ve bölge içindeki payları, kendi içindeki sektörel dağılımlarıyla, dahası OSB olanakları, yeni OSB yatırım ve hazırlıkları da verilmiş.
Bu çalışmada konu ettiğimiz, 'Potansiyeli değerlendirmeye yönelik yatırımlar' ile 'Talebi karşılamaya dönük yatırımlar' başlıkları altında, ilde yapılabilecek yeni yatırım alanları gösterilmiş.
Belli bir formatla yürütülen çalışmada her il için saptanan yatırım alanları önemli. Yatırımcıya, karar verirken dikkate alabileceği kalitede bir il rehberi sunulmuş.
İller için sektör önerilerinde, ilin doğal kaynakları, ildeki önemli sanayileri destekleyen yatırımlar, geleneksel ürünler gözardı edilmezken, tamemen yeni sanayi kolları, ili geleceğe taşıyacak yeni yatırım alanları da önerilmiş. Zeytincilik, meyvecilik ve bağcılıkta zengin illerde, bu doğal kaynaklara dayalı gıda sanayileri, içecek sanayileri sayılmış. Örneğin Kilis için öneriler sayılırken, başka birçok yatırım alanı yanında, 'üzüm sucuğu, pestil ve muskası, yorgan imalatı' da sayılmış. Trabzon için gökkuşağı alabalık, Trabzon hurması, yine kaynaklarına göre maden işletmeciliği önerilmiş. Ama bu iller için daha yüksek teknoloji içeren sektörler de belirtilmiş. Yalova'da büyük bir tersane merkezi doğuyor. Bu il için yatırım önerilerinde 'gemi yan sanayi' sayılmış. Toplamda 7 il için gemi inşa sektörü sayılmış. Bartın gibi bazı illerde ahşap tekne yapımı önerilerek tekne yamıpcılığında bu ilin fırsatları anlatılmış. 13 ilde otomotiv veya yan sanayi yatırımı önerilmiş. Tekstil sektörü ilgi görmeye devam ediyor ancak teknik ve tıbbi tekstil önerileri de birçok il için dile getirilmiş.

Önerilerde, sadece imalat, üretim yatırımları değil, ticaret ve hizmet sektörleriyle ilgili yatırım önerileri de sıralanmış. Örneğin otopark işletmeciliği önerilen iller var. Bazı iller için lojistik sektörü önerilmiş. Tarım ve hayvancılık en fazla önerilen yatırım alanları arasında ancak tarım önerilerinde organik, ekolojik tarım ve seracılık öne çıkıyor. 17 il için organik tarım önerisi var. Kültür mantarı yatırım önerileri dikkat çekiyor. Hayvancılıkta da et ve süt besiciliği sayılıyor. Devekuşu yatırımcılarının sıkıntılı olduklarına ilişkin haberler var ancak çok sayıda ilde devekuşu yatırımcılığının hala ilgili gördüğü anlaşılıyor.

İŞTE ISPARTA VE BÖLGESİ İÇİN YATIRIM ÖNERİLERİ

ISPARTA: Seracılık, meyve sebze, hibrit tohum, kültür mantarı, bağcılık, yem bitkileri, ekolojik tarım, aromatik ve tıbbi bitki, kesme çiçek, su ürünleri, arıcılık, besicilik, tavukçuluk, suni tohumlama, damızlık üretimi, Ankara Tavşanı yetiştiriciliği, lata, lamine parke, RES, GES, reçel ve marmelât, süt ve mamulleri, su ürünleri, kurutulmuş meyve-sebze, dondurulmuş gıda, bisküvi ve gofret bakliyat paketleme, karma yem, el halısı, yün ipliği, çorap, örme eşya PVC profil, plastik eşya, ambalaj, tarım aletleri, soğuk hava deposu, güneş kolektörü, teneke kutu, ağaç işleme makinaları, mermerit

BURDUR: Lata, lamine, süt ürünleri, bisküvi, gofret, makarna, karma yem, bakliyat, plastik eşya, ambalaj, mermerit, kireç, beton kiremit.

ANTALYA: Kurutulmuş, dondurulmuş meyve ve sebze, su ürünleri, susam yağı, tahin, besicilik, et ve yumurta tavukçuluğu, yonga levha, odun briketi, bisküvi, gofret, küp şeker, makarna, penye örme, çora, toprak işleme makineleri, ambalaj, PVC, sabun, karton ve mukavva.

AFYONKARAHİSAR: Lojistik, inşaat-gayrimenkul geliştirme, mermer makinaları, şarküteri, lokum, un sektörü, makarna, bisküvi, patates ürünleri, cips, kauçuk sanayi, organik tarım, seracılık, besicilik, pastörize yumurta, madencilik, jeotermal enerji, turizm, sağlık turizmi, şekerleme.

DENİZLİ: Meyve sebze paketleme, sera örtüsü, şiring nylonu, organik tarım, JES, teknik tekstil, modern tarım, seracılık, gıda, hayvancılık, bağcılık, şarapçılık, traverten, turizm, AVM, nikel işleme, CD imalatı, plastik bardak, tabak, kase, katı atık, elektronik malzeme, kuvars, makine, yedek parça, silindir, madeni eşya, yaylı yatak.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum