İşte En Çok Kullanılan Bebek İsimleri

İşte En Çok Kullanılan Bebek İsimleri

Yayınlanma:
Güncelleme: 17 Mart 2015 11:33
İşte En Çok Kullanılan Bebek İsimleri

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre; 1980 askeri darbe döneminde Türkiye'de doğan kız çocuklarına verilen isimler 'Hülya, Dilek, Filiz, Yasemin ve Songül' olurken, 2014'te bu isimlerin yerini Zeynep, Elif, Hiranur, Ecrin, Yağmur aldı.

Darbe döneminde erkek çocuklar için kullanılan Mehmet, Mustafa, Murat, Ahmet, Ali'nin yerine geçen sene vatandaşlar yeni doğan erkek bebeklerine Yusuf, Berat, Mustafa, Ömer, Ahmet, Eymen'i tercih etti.

İŞTE KIZ ÇOCUKLARINA KONULAN İSİMLER
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, 2014'te doğan çocuklara en çok verilen isimler ile Türkiye'de en çok kullanılan 50 isim ve soyadını açıkladı. Verilere göre; geçtiğimiz yıl dünyaya gelen kız çocuklarına en çok 'Zeynep ve Ecrin' gibi isimler konuldu.

İşte o isimler:
"Zeynep, Elif, Hiranur, Ecrin, Yağmur, Zehra, Azra, Miray, Nehir, Eylül, Meryem, Nisanur, Hira, Rabia, Belinay, Hiranur, Ela, Esma, Mira, Beren, Sümeyye, Ayşe, Merve, Ada, Fatma,Asya, Defne, Melek, Esmanur, Hatice, Nisa, Elanur, Eslem, Buğlem, ırmak, Duru, Büşra, Betül, Yaren, Emine, Cemre, Damla, Beyza, Tuana, Havin, Kübra, Medine, Zümra, İrem ve Derin."

ERKEKLERDE EYMEN VE MİRAÇ REVAÇTA
2014 yılında dünyaya gelen erkek çocuklarına ise en çok şu isimler verildi:

"Yusuf, Berat, Mustafa, Ömer, Ahmet, Eymen, Muhammed, Miraç, Mehmet, Emir, Kerem, Ayaz, Ali, Çınar, Enes, Muhammed Ali, Hamza, Yunus Emre, Emirhan, İbrahim, Hüseyin, Ömer Faruk, Umut, Furkan, Mert, Rüzgar, Hasan, Muhammed Emin, Yiğit, Burak, Abdullah, Arda, İsmail, Yasin, Eren, Poyraz, Baran, Talha, Alperen, Bilal, Emre, Muhammed Emir, Mehmet Ali, Deniz, Efe, Ramazan, Metehan, Muhammed Mustafa, Murat, Ege."

BÜYÜK DEĞİŞİM VAR
Genel Müdürlüğün verilerine göre, hayat şartları ve gelişen teknolojiyle birlikte çocuklara verilen isimlerde de büyük değişim yaşanıyor. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden derlenen bilgiye göre; nüfus kütüklerine kayıtlı en çok kullanılan 50 kadın ismi şöyle sıralandı:
"Fatma, Ayşe, Emine, Hatice, Zeynep, Elif, Meryem, Şerife, Zehra, Sultan, Hanife, Merve, Havva, Zeliha, Esra, Fadime, Özlem, Hacer, Yasemin, Melek, Hülya, Rabia, Cemile, Sevim, Gülsüm, Leyla, Dilek, Büşra, Aysel, Songül, Kübra, Halime, Esma, Aynur, Hayriye, Kadriye, Tuğba, Sevgi, Rukiye, Hava, Sibel, Derya, Asiye, Filiz, Keziban, Ebru, Döndü, Ayşegül,Selma ve Ayten."

ERKEKLER DE DEĞİŞİMDEN NASİBİNİ ALDI
Ülke genelinde erkek çocuklara verilen isimlerin başında ise 'Mehmet' geliyor. En çok kullanılan erkek isimleri şöyle:

"Mehmet, Mustafa, Ahmet, Ali, Hüseyin, Hasan, İbrahim, İsmail, Osman, Yusuf, Murat, Ömer, Ramazan, Halil, Süleyman, Abdullah, Mahmut, Recep, Salih, Fatih, Kadir, Emre, Mehmet Ali, Hakan, Adem, Kemal, Yaşar, Bekir, Metin, Musa, Bayram, Serkan, Orhan, Burak, Gökhan, Furkan, Yasin, Uğur, Yakup, Muhammed, Cemal, Arif, Yunus, Enes, Onur, Yılmaz, Şaban ve Halil İbrahim."

1980'DE EN ÇOK KONULAN İSİMLER
1980 askeri darbe döneminde kız çocuklarına verilen isimler ise şöyle sıralandı:

"Hülya, Dilek, Filiz, Yasemin, Songül, Özlem, Arzu ve Aynur."
1980 darbe döneminde revaçta olan erkek çocuk isimleri ise şunlar:
"Mehmet, Mustafa, Murat, Ahmet, Ali, Hüseyin, Hasan, İbrahim, İsmail, Hakan, Ramazan, Bülent, Osman, Ömer, Serkan, Yusuf, Fatih, Metin, Adem ve Erkan."

EN ÇOK HANGİ SOYADI KULLANILIYOR?
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye'de en çok kullanılan 50 soyadı şöyle sıralandı: "Yılmaz, Kaya, Demir, Çelik, Şahin, Yıldız, Yıldırım, Öztürk, Arslan, Doğan, Kılıç, Aslan, Çetin, Kara, Koç, Kurt, Özkan, Şimşek, Polat, Özcan, Korkmaz, Çakır Erdoğan, Yavuz, Can, Acar, Şen, Aktaş, Güler, Yalçın, Güneş, Bozkurt, Bulut, Keskin, Ünal, Turan, Gül, Özer, Işık, Kaplan, Avcı, Sarı, Tekin, Köse, Yüksel, Taş, Ateş ve Aksoy. "

"ÇOCUĞUN ANNE VE BABA ÜZERİNDEKİ..."
Çocuğa verilecek ismin, 'İsmiyle müsemma' sözünü teyit edecek nitelikle olması gerektiğini belirten İlahiyatçı Mustafa Hacet, şunları söyledi:
"Resulullah (S.A.V) buyuruyor ki: 'Çocuğun, babanın üzerinde üç hakkı vardır; ona iyi isim seçmesi, ona okuma-yazma öğretmesi, erginlik çağına erdiğinde onu evlendirmesi'. Efendimiz (S.A.V), cahiliye döneminde Müslüman olanların bazılarının isimlerini 'manasız' diye değiştirmiştir. Çünkü ismin, bir mana, anlam ifade etmesi gerekiyor. 'İsmiyle müsemma' sözü oradan gelir. Mesela bir kişiye 'Zalim' ismi konulsa, sürekli o kişi 'zalim, zalim' diye çağrılsa 3-5 sene sonra o kişi zalimleşir. Birisine de 'Halis' ismi konulsa, sürekli 'Halis, Halis' diye çağrılsa o kişi de halis muhlis bir adam olur. Çocuğa verilecek isim bir şeyi çağrıştırmalı. İsmin Arapça olması önemli değil, başka dilde de olabilir fakat anlamlı olması lazım. Mesela Balkanlar ve Kafkaslar'da 70 sene komünizm etkili oldu. İnsanlar dinlerini yaşayamadı. Ama Müslüman isimleri sayesinde o topraklarda komünizmden sonra İslamiyet tekrar yaşanmaya başlandı. Unutulmasın ki çocuğa isim vermek Peygamber Efendimizin (S.A.V) sünnetidir."

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.