İşte Gezi Parkı Eylemlerinin Isparta Blançosu

Bir tarafta demokratik tepkilerini ortaya koyan binlerce gösterici… Bir tarafta ortalığı savaş alanına çeviren provokatörler… Sloganlar… haylar… marşlar…coplar… biber gazları… İşte Taksim’in Isparta’ya yansımaları…

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Haziran 2013 10:54
İşte Gezi Parkı Eylemlerinin Isparta Blançosu

Taksim Gezi Parkı'nın yıkımı ve ağaçların sökülmesiyle başlayan olaylar tüm yurda yayıldı. Isparta'da da Cuma günü gece saatlerinde başlayan protesto gösterileri zaman zaman polisle göstericilerin çatışmasına dönüştü.

Taksim Gezi Parkı’nın yıkımı ve ağaçların sökülmesi ile başlayan olaylar yurt geneline yayıldı. Olaylardan Isparta’da nasibini aldı. Cuma gece saatlerinde başlayan protesto gösterileri aralıklı olarak Pazar günün ilk ışıklarına kadar devam etti.

SOSYAL MEDYA ÖRGÜTLEDİ
İlk protesto gösterisi Cuma günü saat 19:00 sularında başladı. SDÜ öğrencilerinden oluşan yaklaşık 100 kişilik grup sosyal paylaşım siteleri üzerinden örgütlenerek Hükümet Meydanı'nda toplandı. Burada bir süre sloganlar atarak Gezi Parkı'nın yıkımını ve ağaçların kesilmesini protesto eden grup polis tarafından "Hükümet Meydanı'nda eylem ve basın açıklamasının yasak olduğu" konusunda uyarıldı.

HER YER TAKSİM HER YER DİRENİŞ
Buradan Kaymakkapı Meydanına kadar yürüyen grup Kaymakkapı Meydanı'nda da sloganlar ve marşlar eşliğinde protestoya devam etti. Grup sık sık "Her Yer Taksim Her Yer Direniş, Tayyip Şaşırma Aklımızı Kaçırtma, Taksim'de Düşene Dövüşene Bin Selam" gibi sloganlarla İstanbul Taksim'de yaşanan olayları protesto etti. Grubun Kaymakkapı Meydanı'nda olduğu sırada Belediye İşhanı'ndan atılan 2 yumurta ortamı bir anda gerdi. Gösteri yapan grup ayağa kalkarak "Yumurta atma gel katıl bize" diye tepki gösterdi. Yaşanan durumu 'ti'ye alan öğrenciler, "Yumurta bizimdir bizim kalacak" şeklinde sloganlarla olaya tepki gösterdi.

Belediye İş Hanı'ndan atılan yumurta polisi de harekete geçirdi. Polis olası provokasyona karşı sık sık grubu uyararak sakinleştirmeye çalıştı. Binada AK Parti İl Merkezi'nin de olması dikkatleri o yöne çekti.
Protestocu gençler tepkilerinin ardından 1 Haziran Cumartesi günü saat 19:00'da Kaymakkapı Meydanı'nda yeniden toplanmak üzere sözleşerek olaysız bir şekilde dağıldı.


ISPARTA’DA SICAK GECE
Gözler Cumartesi günü yapılacak olan eyleme çevrilmişti ancak gece 02:00 saatlerinde Valilik önünde toplanmaya başlayan grup saatler 03:00’ü gösterdiğinde binleri aşmıştı. Valilik önünden Kaymakkapı Meydanı’na kadar sloganlar eşliğinde yürüyen grup, burada protesto gösterileri yaptı. Grup yeniden Valiliğin önünde toplandı.

CHP,TGB VE ADD EYLEMDEN AYRILDI
Sabah saatlerine doğru kalabalık içerisindeki farklı gruplar kendi aralarında da tartışma başlattı. TGB, ADD ve CHP Gençlik Kollarından oluşan grup eylemi sonlandırma ve Cumartesi günü saat 19:00’da yapılacak eyleme katılma kararı alarak alandan ayrıldı.

OR UYARDI; “PROVOKASYONA GELMEYİN”
Ancak, Valilik önünde kalan grup, İstasyon Caddesi’ne yürümek istedi. Olayları bizzat takip eden İl Emniyet Müdürü Mehmet Or defalarca megafondan gruba dağılma çağrısı yaptı. Or, “Arkadaşlar aranızda art niyetli insanlar var. Provokasyona gelmeyin. Tepkinizi gösterdiniz ve artık dağılın” uyarısını megafondan defalarca tekrarladı. Dağılmayan grup, küfürlü sloganlarla polise hakaretler yağdırmaya devam etti.

BİBER GAZLI MÜDAHALE
Grup İstasyon Caddesi’ne yürüyüşe geçtiği sırada kalkanlı çevik kuvvet ekipleri gruba müdahale etti. Polisin biber gazıyla müdahalesinin ardından kafeler caddesine ve valiliğin arka sokaklarına dağılan grup ve polisler arasında kovalamaca başladı. Olaylar sırasında polis ve gazeteciler de biber gazından etkilendi.

15’İN ÜZERİNDE GÖZALTI VAR
Polise taşla karşılık veren grup kafeler caddesinde polis tarafından sıkıştırıldı. Olaylar sırasında 15’in üzerinde gösterici gözaltına alındı. Sabahın ilk ışıklarıyla gösteriler de sona ermiş oldu.
Bir diğer eylem de Kaymakkapı Meyndaı’nda Cumartesi günü saat 15:00’de yapıldı. Öğrenci Kolektifleri ve TKP’nin düzenlediği protesto gösterisi de yaklaşık 1,5 saat sürdü. Sloganlar, halaylar ve marşlarla süren eylemde polis geniş güvenlik önemleri aldı. Polisin de sağduyusu ile eylemciler olaysız bir şekilde dağıldı.

15 BİN KİŞİ TOPLANDI
En büyük eylem ise saat 19:00’da yine Kaymakkapı Meydanı’nda gerçekleşti. Sayıları 15 bine yaklaşan ve çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğu mitinge CHP, İşçi Partisi, ADD, TGB, Eğitim İş gibi çeşitli siyasi parti, dernek ve sendikalar da destek verdi.

AKP HÜKÜMETİNİN SONU GELDİ
Burada CHP İl Başkanı Vedat Şenol kısa bir konuşma yaptı. Şenol, “Arkadaşlar bu haklı bir müdafaadır. Artık AKP hükümetinin sonu gelmiştir. Tayyip Erdoğan yolun sonunu görmüştür. Tüm Türkiye eylem alanıdır ve bu eylem haklı bir eylemdir. Bugün Türkiye için 19 Mayıs’tır. 19 Mayıs’ta Atatürk Samsun’a çıkmıştı. İşte bugün de Türk Milleti Samsun’a çıkmış ve özgürlük, bağımsızlık mücadelesini başlatmıştır. Kutlu olsun” ifadelerini kullandı.

HÜKÜMET MEYDANI’NDA SAYGI DURUŞU VE İSTİKLAL MARŞI
Sayıları 15 bini bulan kalabalık Kaymakkapı Meydanı’nın ardından Valilik önüne yürüdü. Özellikle taraftar gruplarının yoğun ilgi gösterdiği eylem burada da bir süre devam etti. Hükümet Meydanını dolduran kalabalık burada Saygı Duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı’nı okudu.

HÜKÜMET İSTİFA
Hükümet aleyhinde sloganlar atan grup daha sonra 6 Mart Caddesinden yürüyerek Kaymakkapı Meydanı’nda yeniden toplandı. Mimar Sinan Caddesini uzun süre trafiğe kapatan kalabalık grup Kaymakkapı Meydanı’nda uzun süre “Hükümet İstifa” şeklinde sloganlar attı. Burada CHP ve TGB yöneticileri eylemin sonlandırılması için yoğun çaba sarf etse de bunda başarılı olamadı.

POLİSE ŞİŞE ATTILAR
Belediye iş hanının tüm girişlerinde yoğun güvenlik önlemleri alan Çevik Kuvvet ekipleri göstericileri sabırla izlemekle yetindi. Burada göstericiler polise şişe ve taş attı. Ancak, polisin sağ duyusu sonucu büyük olayların çıkması önlendi.

AYYAŞLAR BURADA TAYYİP NEREDE
Daha sonra grup yine Mimar Sinan Caddesi üzerinden Otogar istikametine yürümeye başladı. Bazı göstericiler ellerinde bira şişeleriyle “Ayyaşlar Burada Tayyip Nerede” şeklinde sloganlar attı. Grubun içerisinde CHP ve TGB üyeleri ayrıldı.

OTOGARDA EYLEM
Kalan grup İstanbul caddesini de trafiğe kapattı. Zaman zaman vatandaşlar grup arasında da tartışmalar yaşandı. Otogara gelen grup otogar içerisinde de kısa bir süre gösteri yaptı.

ÇÖP KONTEYNERLERİNİ ATEŞE VERDİLER
Gruba burada da polis müdahalesi yapılmadı. Grup daha sonra yine sloganlar atarak Valilik önüne geldi. Sayıları azalan grup burada da uzun süre slogan atmaya devam etti. Gece yarısının ardından saat 01:30 sularında Vali Konağı’nın çevresindeki çöp konteynerlerini ateşe veren göstericilere ilk müdahale burada yapıldı. Tazyikli su ile gruba müdahale eden polis, göstericileri öğrenci yolunda sıkıştırdı. Burada da gruba copla müdahale eden polis ve göstericiler arasında gece boyu kovalamaca yaşandı.

GAZETECİLERDE NASİBİNİ ALDI
Olaylar sırasında aralarında muhabirimizin de olduğu bazı gazeteci ve sivil polisler de coptan nasibini aldı.
Polis grubu saat 02:00 sıralarında tamamen dağıttı. Olaylar sırasında çok sayıda kişi de gözaltına alındı.

VİDEO HABER İÇİN TIKLAYIN

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN

FOTO GALERİ 2 İÇİN TIKLAYIN

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum