İşte Isparta'nın Tarımsal Yatırım Haritası

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisi Isparta’nın Tarımsal Yatırım haritasını çıkardı. O haritada Isparta’da tarımsal yatırım için 10 neden yer aldı. Yatırım yapılabilecek 6 sektörün avantajlar

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Ağustos 2012 11:50
İşte Isparta'nın Tarımsal Yatırım Haritası

Isparta’da tarımsal yatırım için ilde sulama imkanlarının bulunması büyük avantaj olarak gösterildi. Isparta, organik tarıma uygun tarım alanlarının mevcutluğu bakımından da artı durumda. Uluslararası havalimanına sahip turizm kenti olan Antalya’ya yakın mesafede

olması, bilinçli yetişmiş üretici potansiyeli ve teknik elemanın yeterli olması, tıbbi ve ıtri bitkilerin yetiştiriciliğine uygun alanların var olması da avantaj.

TARIMSAL SANAYİDE ALTYAPIYA SAHİP

Isparta’da mera hayvancılığına uygun kapasitede mera ve otlak arazilerinin yeterli. Su ürünleri yetiştiriciliğine uygun kaynaklar ve tesislerin mevcut olması, ihracat konusunda deneyimli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli bulunması, SDÜ Ziraat Fakültesi, Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonunun var olması ve tarımsal sanayide gelişmiş alt yapıya sahip olması da yatırım için sırlanan nedenler arasında.

İŞTE CAZİP 6 SEKTÖR

Tarımsal sanayi yatırım haritasında yatırım yapılabilecek 6 sektör sıralandı. İşte o sektörler ve yatırımı cazip kılacak nedenleri:

SU ÜRÜNLERİ

Isparta’nın Göller Yöresi içerisinde olması sebebiyle Eğirdir ve Beyşehir gölleri yanında 44 adet sulama göletine sahip. Toplam 86 adet alabalık üretim tesisi ve 5 adet işleme tesisi bulunuyor.

Mevcut su potansiyelinin yanında bu rakamlar çok düşük kalıyor ve bu potansiyeli değerlendirecek yeni yatırımcılar için cazibe oluşturuyor.

GÜL VE KESME ÇİÇEK YETİŞTİRİCİLİĞİ

Isparta Türkiye’nin Gül bahçesi olması sebebiyle 18 bin 528 da alanda 7 bin 110 ton Gül Çiçeği ve bin 175 Kg Gül Yağı üretimi gerçekleştiriyor. Üretimin büyük bir bölümü ihraç ediliyor. Bu üretimin olduğu bölgeye İlaç ve Kozmetik sanayinin yapacağı yatırımlar bölgeye ve sektöre faydalı olarak gösteriliyor,

MEYVE VE SEBZE ÜRETİMİ

Isparta, Elma ve Kiraz üretim ve ihracatında son yıllarda önemli bir cazibe merkezi olma yolunda ilerliyor. 610.838(Ton/yıl) elma üretimi Türkiye üretiminin %21.97sini, 21.885( Ton/yıl ) Kiraz üretimi Türkiye üretiminin %5.23’ünü üretmektedir. Mevcut üretimin işlenmesi ve paketlenerek direk ihracına yönelik yatırımlar karlı ve faydalı yatırımlar olarak tanımlanıyor.

MEYVE, SEBZE İŞLEME VE PAKETLEME TESİSLERİ

Isparta genelinde ve üretim merkezlerine yakın bölgelerde 18 adet yıllık 330bin Ton kapasiteli elma işleme ve paketleme tesisi mevcut. Bu tesislerde 82 bin ton meyvede paketlenebiliyor. Bu tesislerin çeşitlenerek artması ayrıca Gül işleme tesislerinin yapımı düşünülmesi gerekli yatırımlar olarak göze çarpıyor.

ET VE SÜT SIĞIRCILIĞI

Özellikle son yıllarda artan kooperatif bazlı projeler ile işletmedeki hayvan sayılar artmış soğuk zincir sayesinde kaliteli süt üretimi yükselmiş durumda. Bu ivme ile artacağı öngörülen hayvan sayısına paralel süt ve et işleme, taşıma tesisleri yatırımcıların dikkatini bölgeye çekmesi beklentisi hakim.

KIL KEÇİSİ VE KOYUN YETİŞTİRİCİLİĞİ

Küçükbaş hayvancılıkta artan mera alanları ve yayla otlatma imkânlarının fazlalığı orman alanlarında belli şartlarda kıl keçisi otlatılmasına müsaade edilmesi sektöre canlılık getirmiş durumda. Eski yıllarda bu işi yapıp bırakan çobanlar yeni yatırımcılar eli ile tekrar sektöre geri dönmeye

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.