İşte Sayıştay’ın Isparta Belediyesi Raporu

İşte Sayıştay’ın Isparta Belediyesi Raporu

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Aralık 2018 11:52
İşte Sayıştay’ın Isparta Belediyesi Raporu

Sayıştay, Isparta Belediyesi’nin 2017 Yılı Denetim Raporu’nu açıkladı. Raporda, iki önemli bulguya rastlanıldığı vurgulandı. Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Ömer Tahir Gürakan, taşınmazların döküm kayıtları ve iç kontrol mekanizması konusundaki eksikliklerin giderileceğini kaydetti.

Belediye Meclisinin Aralık ayı toplantılarının birinci oturumunda Sayıştay tarafından Belediye ile ilgili yapılan denetim ve izlemelerin raporları Belediye Meclisi üyelerinin bilgisine sunuldu.

İŞTE SAYIŞTAY’IN RAPORU
Dün yapılan Meclis toplantısında gündemin birinci maddesinde yer alan; 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 55. Maddesi uyarınca kurumumuzun 2017 yılı Sayıştay Denetim Raporu hakkında belediye meclisine bilgi verilmesinin görüşülmesi konusu ele alındı. Bu doğrultuda; Sayıştay tarafından gereğini yapılması ve Meclisin bilgisine sunulmak üzere Isparta Belediyesi’ne gönderilen Sayıştay’ın 2017 Denetim ve İzleme Raporu Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Ömer Tahir Gürakan tarafından mecliste okundu.

SAYIŞTAY; “385 MİLYON LİRALIK BÜTÇEDE 214
MİLYON GELİR SAĞLADI, 217 MİLYON HARCADI”
İki önemli bulguya rastlanıldığı ve o bulguların belirtildiği rapor şöyle; “Belediyenin bütçesi, mali yıl içindeki gelir ve gider tahminlerini gösteren, gelirlerin toplanmasına ve harcamaların yapılmasına izin veren bir meclis kararıdır. Kurum, mali işlemlerinin muhasebeleştirilmesinde 27 Mayıs 2016 tarih 29724 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği hükümlerine tabidir. Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmelik’i uyarınca kurumun mali raporlama süreci, bütçe kesin hesabı (Md. 40) ve mali tabloların hazırlanmasını (Md. 484) içermektedir. Isparta Belediyesi 2017 gider bütçesi 385 Milyon TL öngörülmüş olup, yılsonunda gerçekleşen toplam gider ise 217 Milyon 252 Bin 631 Lira 21 kuruştur.
Gerçekleşen toplam gider bütçesi içerisinde en büyük pay mal ve hizmet alımlarına aittir. İkinci en büyük pay sermaye giderlerine aittir. 2017 yılı gelir bütçesi 385 Milyon TL tahmin edilmiş olup, yılsonunda gerçekleşen toplam gelir ise 214 Milyon 588 Bin 039 Lira 96 kuruştur.

BİRİNCİ BULGU; TAŞINMAZLARIN ENVANTER
KAYITLARININ UYGUN KULLANILMAMASI
Buna göre; Sayıştay denetiminde öngörülen iki ayrı bulgu tespit edilmiştir.
BULGU 1: Taşınmazların envanter ve muhasebe kayıtlarının mevzuata uygun yapılmaması. Kamu idaresi cevabında; “Belediye taşınmazlarının muhasebeleştirilmesi çalışmalarında 10.523 adet taşınmazın değerlemesi yapılmış olup 1221 adet taşınmazında değerlendirmesi yapıldıktan sonra sisteme giriş yapılacaktır.” denilmiştir.
Denetim Görüşü: Isparta Belediyesi’nin 2017 yılına ilişkin ekte yer alan mali rapor ve tablolarının “Denetim Görüşünün Dayanakları” bölümünde belirtilen hesap alanları hariç tüm önemli yönleriyle doğru ve güvenilir bilgi içerdiği kanaatine varılmıştır.

İKİNCİ BULGU: İÇ KONTROL
SİSTEMİNİN KURULMAMIŞ OLMASI
BULGU 2: İç Kontrol Sisteminin kurulmamış olması. Isparta Belediyesi'nde iç kontrol sisteminin kurulması, uygulanması, izlenmesi ve geliştirilmesi yönünde, yürürlükteki iç kontrol mevzuatı gereklerinin yerine getirilmemesi 2016 yılı Düzenlilik Denetim Raporu'nda da bulgu konusu edilmişti.
Kamu idaresi cevabında; "Kurumda İç Kontrol Sistemi çalışmaları başlamıştır. Boş olan İç Denetçi kadrolarına atama yapılmaması ile ilgili; madde hükmünde belirtilen konu hakkında gerekli tavsiyelere uyulacaktır denilmiştir” dedi.

BELEDİYE; “TESPİT EDİLEN
EKSİKLİKLER GİDERİLECEK”
Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Ömer Tahir Gürakan, Denetim sonucunda kamu idaresi cevabında iç kontrol sistemi ile ilgili eksiklikleri kabul ederek gerekli işlemlerin yapılacağının ilgili kuruma belirtildiğini vurgulayarak, bunun haricinde Sayıştay denetiminde eleştirilen, eksik ve kusur bulunan bir noktanın olmadığını sözlerine ekledi.

SADECE OKUNDU, OYLANMADI
Söz konusu rapor, kanun gereği sadece okunarak meclisin bilgisine sunuldu. Kabul edilip edilmeme gibi bir oylama yapılmadı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.