İşte Yeni Gölcük

İşte Yeni Gölcük

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Temmuz 2015 17:15
İşte Yeni Gölcük

Milli Parklar Bölge Müdürlüğü, Gölcük Tabiat Parkı'na hayat verecek projenin yasal engellerini 3 yılda adım adım aştı. Yönetim Planı ilgili kurullara onaylattırıldı. Proje ihalesi yapıldı, Kalkınma Bakanlığı'nın 2016 yatırım programına dahil edildi.

Gölcük için yıllar öncesinden ortaya konulan hayal ve hedeflerin gerçekleşmesi için artık hiçbir engel kalmadı. Milli Parklar Bölge Müdürü hemşehrimiz Adnan Yılmaztürk, Gölcük için hayal ettiği projeyi 3 yılda adım adım hayata geçirdi. Doğal koruma alanı olduğu için yasal sorunları tek tek aşan Yılmaztürk, Gölcük'te yatırım aşamasına gelmenin mutluluğunu yaşıyor. Milli Parklar Bölge Müdürlüğü, 2016'da yatırımın başlayacağı Gölcük'te çok önemli bir somut adım attı. Gölcük Projesi'nin proje ihale süreci tamamlandı. Isparta komuoyunun da talepleri gözününde bulundurularak oluşturalacak proje için 2016 yılında yatırıma başlanacak. Kalkınma Bakanlığı, Gölcük Projesi'ni yatırım programına dahil etti.

Milli Parklar Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, 280 hektar alanı kapsayan proje için atılan adımları tek tek anlattı. Gölcük Yönetim Planı'nın Anıtlar Kurulu'nca onaylandığını müjdeleyen Yılmaztürk, uygulama için gereken proje ihale aşamasının da tamamlandığını bildirdi. İhaleyi kazanan firmanın proje hazırlama sürecinde Isparta kamuoyundan da görüşler alacağını anlatan Yılmaztürk, "İhale projesi yapıldı. İhalemiz geçtiğimiz hafta sonuçlandı. Sözleşme imzalayıp çalışmalara başlanacak. Bu çalışma Isparta Kent Konseyi'ne gelecek. Yani tüm basın, tüm il gruplarının katıldığı bu kent konseyi olabilir. İl genel meclisi talep ederse orada olabilir. Çalışılan taslak üzerine herkes katkı ve eleştirilerini koyacak. Firma sözleşmemiz bu şekilde. Firma bu son şekliyle kararını verecek. Son taslakta Gölcük’te hangi çalışmaların yapılabileceğini görebileceğiz. Bundan sonra biz yapım uygulama ihalesine hazırlık aşamasına geçeceğiz ve detay projelerine ihale edeceğiz" dedi.

BAKANLIĞIN YATIRIM PROGRAMINDA

Milli Parklar Bölge Müdürü Yılmaztürk, Gölcük Projesi'nin 2016 yatırım programında olduğunu müjdeledi. Yatırımlara yıl başında başlanacağını belirten Yılmaztürk, şu bilgiyi verdi:

"Yıl sonuna kadar bu projeler bittikten sonra uygulamaya hemen başlayacağız. Bu projeyi 2016 yatırım programına aldırdık. Kalkınma Bakanlığı'nın planında Gölcük Projesi olarak programa aldırdık. 285 hektar alan tasarlandı. Isparta’daki esnafın turizm ve konaklama işiyle uğraşanların taleplerine özellikle futbol takımlarının talepleri dikkate alınarak bir spor kompleksi çalışmamız var. Bu bir ön çalışma. Tabii alan el verirse çalışılacak. iki tane nizami futbol sahası olacak. Bunun yanında da 2 antreman sahası yapacağız. 6 tane tenis kordu planlıyoruz. Diğer sporlar için tesisler de serpiştirilecek yani bir spor kompleksi oluşturacağız. Burada konaklama olmayacak ama tüm antrenmaların yapılabileceği bir yer olacak. Futbol takımları önceliğimiz ama diğer spor etkinlikleri de olacak. Soyunma kabinleri, duş kabinleri gibi zorunlu ihtiyaçlar sağlanacak.

ÇOCUKLAR İÇİN MASAL DÜNYASI GENÇLER İÇİN MACERA PARKI

Masal Dünyası isimli bir çalışmamız olacak. Bu da kendi geleneklerimizle birlikte sunulacak biraz farklı olacak. Sonra en büyük talep gençlerin vakit geçirebileceği bir yer. Çünkü gençler Antalya'ya ya da başka yerlere gidiyorlar. Burayı gençlik için cazip hale getireceğiz. Macera parkuru oluşturacağız. Dünyadaki benzer parklardaki çalışmlar incelenecek.
Su sporları çalışmamız olacak. Su sporlarında Gölcüğün çok farklı su kriterleri var. Bunlar incelenecek. Gülün kirlilikten korunması öncelikli olacak. Ama Gölcük su yüzeyi ilk defa kullanıma açılacak.
At çiftliği kurulacak ayrıca bisiklet turları olacak.
Bisiklet turları için uzaydan takip edilen bisiklet kiralama sistemi düşünüyoruz. Hollanda da olan bir sistem onu buraya yerleştirmeye çalışıyoruz. Mangalda, piknikte alt yapısı en iyi şekilde olan piknik sistemini kuracağız. Okulların ve izci grupların kamp ihtiyaçlarını kurabileceği alanlar oluşturulacak.

BOTANİK BAHÇESİ

Batı Akdeniz Narenciye Araştırma Müdürlüğü ve Ziraat Fakültesi ile işbirliği yapacağız. Meyve parselleri oluşturacağız. Burada hedefimiz hem normal kiraz, vişne gibi meyveler yetiştirmek. Bir de yabani dediğimiz doğal lezzetlerimiz, tatlarımız var. Eğer bu olabilirse parkın özüne de çok uygun bir çalışma olacak. Bilim adamlarımızın da desteğiyle Isparta'da yetişen meyvelerinden parseller olacak. Botanik park gibi görsel amaçlı bir proje olacak. Isparta güller şehri olduğu için doğal bir Roserium çalışması gibi. Gölçük'te tamir ettiğimiz binayı işlevsel hale getireceğiz. Gölle ilişkilendireceğiz. Kayıkhane yapacağız. Ama büyük bina kitlelerinden kaçınmaya çalışıyoruz. Abant’ta bu hata yapıldı. Buranın yönetim planı anıtlar kurulundan geçti. Burası 1. Derece doğal sit. Konaklama yapılmadığı sürece sıkıntı yok.

Bunların hepsi detaylarda var ama maliyetler daha sonra ortaya çıkacak. 8 ile 10 milyon arasında bir yatırım olacak. Malzemelerimiz çevreye duyarlı olduğu için normal malzeme 5 ise bu 10 TL oluyor.

DAHA ÖNCE YAPILAMAZDI

Gölcükle ilgili herkesin düşüncesi vardır. Herkesin düşüncesi de doğrudur. Isparta Gölcük şunun için önemli. Şehre yakın böyle. Abant bile şehre 20- 25 km. Gölcük yürüme mesafesinde. Gölcük de herkesin düşünceleri doğruydu. Sıkıntı şuradaydı. Burası milli park, doğal sit alanı olduğu için bunları yapmak kolay değil. Yasal sorunların çözülmesi gerekiyordu. Şimdi biz problemi adım adım yasal sürecini takip ederek çözdük. Olması gereken buydu. Gölcükle ilgili çalışmalarımız geç kalmış gibi gözükebilir ama bu süreden önce asla yapılamazdı.

DERE MAHALLESİ'NDEN GÖLCÜK'E YOL

Milli Parklar Bölge Müdürü Yılmaztürk, Dere Mahallesi-Gölcük arasındaki yolun da ıslahı için ihale yaptıklarını bildirdi. 350 bin TL'lik yatırımla yolda mıcır asfalt döküleceğini, Gölcük girişinin de kilit parke taşı ile kaplanacağını anlatan Yılmaztürk, bu çalışma sonrasında şehirden Gölcüğe ulaşımın kısalacağını sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum