ISUBÜ’den Asfalt Geri Dönüşümü İçin Uluslararası Proje

ISUBÜ’den Asfalt Geri Dönüşümü İçin Uluslararası Proje

Yayınlanma:
Güncelleme: 28 Haziran 2021 12:56
ISUBÜ’den Asfalt Geri Dönüşümü İçin Uluslararası Proje

TÜBİTAK tarafından desteklenen projede, Türkiye’de Isparta, İran’da ise Tahran şehirlerinde uygulama yapılacak.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile İran Bilim Teknoloji ve Yenilik Bakanlığı (MSRT) arasında mevcut İşbirliği Protokolü çerçevesinde ortak araştırma projeleri çağrısı kapsamında Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi ve Amirkabir University of Technology Üniversitelerinden akademisyenlerin hazırladığı ‘Geri Dönüştürülmüş Asfalt Kaplamaların Kullanımının İran ve Türkiye için Çevresel ve Teknik Fizibilite çalışması’ isimli proje kabul edildi.

Proje ekibinin yaptığı açıklamada; “Asfalt karışımı üretimi sırasında büyük miktarda enerji tüketilmekte ve havaya bol miktarda sağlığa zararlı sera gazı salınmaktadır. Ayrıca, asfalt endüstrisinin talebini karşılayabilmek için muazzam miktarda bitüm ve agrega kullanılmaktadır, doğal kaynaklar tüketilmektedir.

‘Geri Dönüştürülmüş Asfalt Kaplamaların Kullanımının İran ve Türkiye için Çevresel ve Teknik Fizibilite çalışması’ başlıklı Türkiye İran işbirliği projesi ile; asfalt karışım üretimi için gereken maliyeti ve enerjiyi azaltmak ve geri kazanılamayan bitüm ve mineral agrega kaynaklarından tasarruf etmek hedeflenmektedir. Projede uygulanacak olan soğuk geri dönüşüm yöntemi ile sıcak geri dönüşüm işlemine kıyasla daha düşük miktarda enerji harcanması ve daha çevreci üretim yapılması amaçlanmaktadır. Isparta ve Tahran’da yapılacak deneysel çalışmalar ve sonuçların ortaya koyulması için 18 aylık süre hedeflenmektedir” denildi.

Proje araştırma ekibinin Türkiye tarafında, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Teknoloji Fakültesi’nden Doç. Dr. Şebnem Karahançer ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Yalvaç Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’ndan Dr. Öğr. Üy Kemal Muhammet Erten, proje yürütücüsü Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdal Terzi olmak üzere Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Saltan, Süleyman Demirel Üniversitesi Isparta Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’ndan Dr. Öğr. Üy. Ekinhan, Erişkin E-Mak. firmasından Gülay Malkoç ve Erdem Gencer görev alırken, İran tarafında ise proje yürütücüsü Amirkabir University of Technology öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Khodaii ve ekibinde Prof. Dr. Fereidoon Moghades Nejad ve Dr. Pouria Hajikarimi bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.